Bertoncelj v boju za OI odslej za biti ali ne biti

Od danes do nedelje telovadci na svetovnem pokalu v Cottbusu.
Fotografija: Sašo Bertoncelj se zaveda, da je najlepšo priložnost za OI zamudil. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sašo Bertoncelj se zaveda, da je najlepšo priložnost za OI zamudil. FOTO: Reuters

Ljubljana – Dober mesec dni je minilo od svetovnega prvenstva v športni gimnastiki, ki je slovenskim telovadcem prineslo veliko razočaranje, saj si ni v Stuttgartu nihče izboril olimpijske vozovnice. Najlepša priložnost je splavala po vodi, ni pa bila zadnja. To predstavlja svetovni pokal, v katerem so na sporedu še štiri tekme. Štiri so že bile, v skupni seštevek štejejo najboljši trije rezultati, prostora pa je le za enega na orodje. Od danes do nedelje bo telovadce gostil Cottbus.

Svetovno prvenstvo v Nemčiji je dalo največ potnikov za OI 2020, glavna slovenska aduta, Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Teja Belak v mnogoboju, pa sta ostala praznih rok, na koncu je bila celo najbližje preboju v Tokio (prek mnogoboja) Adela Šajn. Pri Bertonclju se je na koncu izkazalo, da je bil za OI dovolj že preboj v finale, za katerega je bilo treba v kvalifikacijah doseči oceno 14,633. Bertoncelj je po padcu z orodja dobil 12,033 in končal na 117. mestu. »Seveda boli, seveda mi je žal. Glede na oceno, ki je bila dovolj za pot na OI, je vse skupaj še toliko težje. Ni luštno, sem si pa kriv povsem sam,« je neprijetne spomine obudil naš konjenik, ki tekme v Cottbusu ni dočakal tako pripravljen, kot bi si želel.

Tudi po SP se namreč stvari niso razpletale po načrtih, saj se mu je že v Stuttgartu vnelo levo zapestje. Ko je želel po prihodu iz Nemčije okrepiti treninge, pa se je vse skupaj še poslabšalo. Za nameček so se mu na obeh dlaneh naredili žulji, tako da vadba res ni bila poseben užitek. »Nekako tako je bilo vse skupaj, kot da bi želel maraton preteči z zvitim gležnjem,« pojasnjuje slikovito 35-letni Gorenjec, ki mu je nekaj več optimizma vlil torkov trening. Po SP je sicer že nastopal v nemški ligi, v kateri ni najbolj blestel. »Kondicije imam dovolj, ni pa zanesljivosti. Določene prvine mi povzročajo tehnične težave. Bomo videli, kako se bo razpletlo v kvalifikacijah in, upam, potem v finalu,« pravi Bertoncelj.


Spodrsljaji niso več dovoljeni


Jasno je, da gre zdaj pri njem za biti ali ne biti, potem ko je lani v Cottbusu zasedel 7. mesto, je naslednje tri tekme, v Melbournu, Bakuju in Dohi, izpustil zaradi zdravstvenih težav. V novem krogu tako spodrsljaji niso več dovoljeni, pa ne le to, v bistvu bi se moral uvrščati na sam vrh ali pa tik pod njega, že 3. mesta bi bila premalo. »Vsega tega se dobro zavedam. Ne mečem puške v koruzo, si pa tudi ne želim nalagati dodatnega bremena, ker bi bilo vse skupaj le še težje. Jasno je, da moram na teh preostalih tekmah pokazati vse, kar znam. Najlažjo priložnost sem zapravil, če se ne bom prebil na OI, ne bo konec sveta, seveda pa mi ne bo vseeno. Želel bi si le, da bi se bolje počutil, a treba je poskusiti,« še pravi Bertoncelj, ki bo imel precej močno konkurenco, saj bosta nastopila tudi Japonec Kohei Kamejama in Kitajec Weng Hao, ki imata po prvem delu svetovnega pokala najlepše možnosti za Tokio.

Poleg Bertonclja bodo od Slovencev nastopili še Rok Klavora, Luka Terbovšek, Teja Belak, Tjaša Kysselef in Lucija Hribar. Kvalifikacije bodo danes in jutri finali po orodjih pa v soboto in nedeljo.

Komentarji: