Gabrovec poslal ministrici Kustec predloge za pomoč športu

Gabrovec se je v pismu ministrici za izobraževanje, znanost in šport zavzel za ukrepe, ki bodo zagotovili sredstva za delovanje športnih organizacij.
Fotografija: Bogdan Gabrovec je na resorno ministrico Simono Kustec v sklopu priprav šestega vladnega paketa pomoči naslovil predloge ukrepov za omilitev posledic epidemije na šport. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bogdan Gabrovec je na resorno ministrico Simono Kustec v sklopu priprav šestega vladnega paketa pomoči naslovil predloge ukrepov za omilitev posledic epidemije na šport. FOTO: Jože Suhadolnik

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je na resorno ministrico Simono Kustec v sklopu priprav šestega vladnega paketa pomoči naslovil predloge ukrepov za omilitev posledic epidemije na šport. Med predlogi so brezplačni testi za športnike, ki tekmujejo v mednarodnih tekmovanjih, in davčne olajšave za sponzorstva.

Gabrovec se je v pismu ministrici za izobraževanje, znanost in šport zavzel za ukrepe, ki bodo zagotovili sredstva za delovanje športnih organizacij ter v čim večji meri ohranili oziroma povrnili obstoječe vire prihodkov, so sporočili iz OKS.


Med predlogi oprostitev plačila davka od dohodka in davčne olajšave


»Športniki in športnice ter vsi, ki delamo v športu, bomo dosledno upoštevali ukrepe in storili vse, da se čim prej povrne kvaliteta našega bivanja v najširšem pomenu besede. Ob sprejetih ukrepih in spoštovanju teh pa ne moremo mimo posledic, ki jih bo ta epidemija pustila dolgoročno tudi v športu,« je zapisal Gabrovec.

Bogdan Gabrovec je v dopisu opozoril tudi na izpad organiziranega rekreativnega športa, kar predstavlja širši družbeni problem. FOTO: Leon Vidic
Bogdan Gabrovec je v dopisu opozoril tudi na izpad organiziranega rekreativnega športa, kar predstavlja širši družbeni problem. FOTO: Leon Vidic


Med ukrepi, ki jih vladi predlaga OKS, je brezplačno testiranje kategoriziranih športnikov, ki se udeležujejo uradnih tekmovanjih mednarodnih športnih zvez, na novi koronavirus. Krovna športna zveza se zavzema tudi za oprostitev plačila najemnin športnih objektov in povračilo izpada zaprtja športih objektov, subvencioniranje nakupa zaščitnih sredstev kot so maske in razkužila ter sofinanciranje kadra za izvajanje preventivnih ukrepov širjenja koronavirusa.

image_alt
Pričakujem izboljšanje položaja slovenskega športa


Na področju sponzorstva se krovna zveza zavzema za oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 in 2021 za prejemnika sponzorstva. Prav tako se zavzema, da bi bili odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva.


Izpad organiziranega rekreativnega športa širši družbeni problem


Dodatno je Gabrovec v dopisu izpostavil, da je pomembno, da so poleg predlaganih ukrepov za šport, do vseh ukrepov za povračilo izplačanega nadomestila plače in oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost za zaposlene ter finančno pomoč samozaposlenim upravičeni tudi delujoči v športnih organizacijah.

Prvi mož OKS pa je v dopisu opozoril tudi na izpad organiziranega rekreativnega športa, kar predstavlja širši družbeni problem. »Športna vadba je namreč pomembna naložba v naše zdravje, prav tako pa je tudi vrhunski šport postavljen pred velik izziv ustreznega razvoja in mednarodne konkurenčnost,« je zapisal Gabrovec.

Preberite še:

Komentarji: