Švicar izmaknil sedem točk, Gajser na pragu naslova

Tim Gajser je na VN Švedske osvojil drugo mesto za Jeremyjem Seewerjem. Tri dirke pred koncem ima 115 točk prednosti. V nedeljo na Finskem.
Fotografija: Tim Gajser je bil v prvi vožnji četrti, v drugi pa drugi. FOTO: Honda Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser je bil v prvi vožnji četrti, v drugi pa drugi. FOTO: Honda Racing

Le majhen korak je od petega naslova svetovnega prvaka v motokrosu, četrtega v elitnem razredu MXGP, oddaljen Tim Gajser (Honda). Na VN Švedske v Uddevalli nad Göteborgom je osvojil drugo mesto.

Zmagal je njegov glavni zasledovalec Jeremy Seewer (Yamaha), ki je tri dirke pred koncem zaostanek za 25-letnim zvezdnikom iz Pečk zmanjšal za sedem točk na še vedno praktično neulovljivih 115. Gajser bo imel lepo priložnost, da si že čez teden dni na Finskem zagotovi rdečo številko 1 in šampionski pokal. Potem bi lahko v Franciji (21. t. m,) in Turčiji (4. september) vozil povsem sproščeno.

Prvo vožnjo je dobil Francoz Maxime Renaux pred še dvema voznikoma Yamahe, Švicarjem Seewerjem in Nizozemcem Glennom Coldenhoffom. Gajser, drugi v kvalifikacijah za moštvenim kolegom Mitchem Evansom, je še malce čutil bolečine v prstih na nogah in v zapestju po grdem padcu v sobotni vožnji na čas, ki pa mu, kot je povedal pred dirko, ni pustil hujših posledic. Štartal je solidno, iz prvega ovinka prišel šesti, potem pa kmalu pridobil dve mesti, nakar se je sprijaznil s četrtim mestom in ni napadal tekmecev, hkrati pa ni dovolil, da bi ga kdo ogrozil.

Proga na Švedskem je zelo raznolika, gledalci so uživali v predstavi Tima Gajserja. FOTO: Honda Racing
Proga na Švedskem je zelo raznolika, gledalci so uživali v predstavi Tima Gajserja. FOTO: Honda Racing

Pred VN Švedske je imel 122 točk prednosti pred Seewerjem, razlika se je le malo zmanjšala, za sedem točk. Do konca sezone so še tri dirke, naslednja v nedeljo na Finskem, kjer bo Slovenec najverjetneje postal prvak. Na dosedanjih 14 dirkah je zmagal osemkrat, toda v zadnjem času ni bil v najboljši formi, na Češkem je bil tretji, nazadnje v Belgiji pa sedmi.

Da ga šampionski občutki niso zapustili, je pokazal na začetku druge vožnje, ko se je z izjemnim manevrom v nekaj sekundah prebil s petega mesta na drugo. Pred njim je bil samo Seewer, a Slovenec ga ni napadal, saj je vedel, da bi to pomenilo tveganje padca in odstopa. Dirke pa ni končal zmagovalec prve vožnje Renaux, ki je kmalu po štartu grdo padel, nakar ga je povozil še eden od zaostalih tekmecev.

Seewer, ki je na začetku sezone v Argentini utrpel pretres možganov, je v zadnjem času v najboljši formi, na trdi progi, na kateri je bilo prehitevanje zelo težko, je vpisal peto zmago v karieri in tretjo v sezoni. 

»Zavedal sem se, da štartno mesto tukaj ni tako pomembno, zato v soboto nisem dal od sebe 100 odstotkov (6. mesto; op. p.). Štart v prvi vožnji je bil v redu, čutil sem, da je ta dirka lahko moja. V drugi vožnji pa mi je uspel 'holeshot' in vodstva nisem izpustil iz rok. Počutim se odlično. Še nekaj dirk je pred nami in navdušen sem nad svojo formo,« je bil ponosen 28-letni Švicar, ki se zaveda, da naslova prvaka ne bo osvojil. Da bi prvenstvo pustil odprto, bi na mivki na Finskem moral osvojiti več kot 15 točk od Gajserja, ki mu ni treba iti čez meje in lahko mirno pričakuje konec sezone.

Tim Gajser je zanesljivo na poti do naslova. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je zanesljivo na poti do naslova. FOTO: Matej Družnik

V SP ima zdaj Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado, tokrat šesti, s 496. Gajser na Finskem potrebuje 35 točk, da postavi piko na i, kar ne bi smel biti prevelik zalogaj.

V šibkejšem razredu MX2 je Jan Pancar (KTM) osvojil deveto mesto in novih 24 točk za SP, potem ko je bil 12. v prvi vožnji in šesti v drugi. Slavil je Belgijec Jago Geerts pred Francozom Tomom Viallom in Nemcem Simonom Längenfelderjem. V SP vodi Geerts s 637 točkami, Pancar je 12. z 224.

Na istem prizorišču je bila dirka za točke evropskega prvenstva v motokrosu. V razredu EMX125 je nastopil mladi Jaka Peklaj in si privozil pet novih točk.

Preberite še:

Komentarji: