Gajser v Nemčiji tik pod vrhom

Tim Gajser je preizkušnjo motokrosistov v Leipzigu končal le za Jeffreyjem Herlingsom.
Fotografija: Tim Gajser. FOTO: Honda Pro Racing
Odpri galerijo
Tim Gajser. FOTO: Honda Pro Racing

Slovenski motokrosist Tim Gajser je dirko svetovnega prvenstva razreda MXGP v nemškem Teutschenthalu končal na drugem mestu. Premagal ga je le vodilni v skupnem seštevku SP Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je dobil obe vožnji, Gajser pa je bil dvakrat drugi. Za Gajserja je skupno drugo mesto na dirki najboljša letošnja uvrstitev, doslej je bil na stopničkah le na tretjem mestu na Portugalskem.

Obe vožnji je dobil Herlings in tako prišel že do svoje šeste letošnje zmage, tako da je še povečal naskok v SP. Za Gajserjem je bil obakrat na tretjem mestu Francoz Gautier Paulin. Gajser je celoten konec tedna vozil borbeno in prepričljivo, kot v najboljših časih pred poškodbo. V kvalifikacijah je bil tretji, za Herlingsom in Paulinom. Na dirki je dvakrat začel odlično. V prvi vožnji je vozil na tretjem mestu. Vodilni Herlings se je odpeljal naprej, Gajser in Paulin sta začela boj za drugo mesto, ki ga je dobil Gajser.

V drugi vožnji je Gajser ponovil odličen start, znova je začel med najboljšo trojico. Izkoristil je napako francoskega tekmeca, ki je zapeljal s proge, in nadaljeval na drugem mestu. Herlings se je tudi v drugi vožnji odpeljal daleč naprej in ustvaril ogromno razliko, Gajser pa je zadržal visoko drugo mesto in se je med dirko otresel vseh tekmecev.

Na dirki v Nemčiji je nastopil tudi Klemen Gerčar, v kvalifikacijah je bil 26., ki pa je tudi tokrat ostal brez prvih točk v sezoni; v prvi vožnji jih je zgrešil za las z 21. mestom, v drugi pa je odstopil. Skupno je tako končal na 30. mestu. Skupno se je Herlings še utrdil v vodstvu, zdaj ima 386 točk, drugi je svetovni prvak Italijan Antonio Cairoli, ki je bil sicer v Nemčiji šele šesti, s 338 točkami. Gajser pa je z novimi 24 točkami zdaj napredoval na skupno šesto mesto, ima pa 221 točk.

Naslednja dirka SP bo 3. junija v britanskem Matterley Basinu.


Mausser prvič brez točk


V Teuchtentalu pa je potekala tudi dirka evropskega prvenstva EMX 125, na kateri pa je slovenski predstavnik Maks Mausser prvič letos ostal brez točk. Še četrtič se je sicer uvrstil na dirko, kjer pa je bil v obeh vožnjah 26., skupno je osvojil 28. mesto. Zmagal je Italijan Mattia Guadagnini. Naslednja dirka bo 10. junija v Franciji.
* Izidi MXGP:
- 1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra) ... 21. Klemen Gerčar (Slo);
- 2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra) ... 26. Klemen Gerčar (Slo);
- skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Gautier Paulin (Fra) 40 ... 28. Klemen Gerčar (Slo) 0;
- skupno v SP (8): 1. Jeffrey Herlings (Niz) 386 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 338, 3. Clement Desalle (Bel) 278 ... 6. Tim Gajser (Slo) 221

Komentarji: