Hamilton razred zase, a kaj ima za bregom tajfun?

Anglež je bil včeraj v Suzuki za več kot pol sekunde pred tekmeci, a Sebastian Vettel še ni obupal v lovu na naslov. Kvalifikacije danes ob 8. uri, dirka jutri ob 7.10.
Fotografija: Lewis Hamilton še nikdar ni tako užival v dirkanju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton še nikdar ni tako užival v dirkanju. FOTO: Reuters

Lewis Hamilton in njegov mercedes sta vroča. Za kar 0,8 sekunde je bil hitrejši od Sebastiana Vettla na petkovem popoldanskem treningu pred dirko za VN Japonske v Suzuki in nič ne kaže na to, da bi mu Nemec v ferrariju v zadnjih petih dirkah lahko izmaknil naslov svetovnega prvaka.

Sedemnajsta dirka sezone se bo začela ob 7.10 uri zjutraj po slovenskem času, kvalifikacije bodo danes ob 8. uri. Branilec naslova Hamilton ima v skupnem seštevku kar 50 točk naskoka pred Vettlom, potem ko je dobil zadnje tri dirke in kar pet od šestih. Njegov sanjski krog na drugem treningu je jasno sporočilo Vettlu, naj raje opusti upanje na čudežni zasuk.



"Suzuka je eno mojih najljubših dirkališč, morda celo najljubše. Vsakič, ko pridem sem, je avto hitrejši in hitrejši. To je neverjetno. Takšnih stez ne delajo več," se je kot riba v vodi v deželi vzhajajočega sonca znašel Britanec, ki si ni pridobil veliko novih simpatij, potem ko je pred tednom v Sočiju zmagal zavoljo moštvenega ukaza kolegu Valtteriju Bottasu.
 

Suzuka čisti adrenalin


Toda štirikratni svetovni prvak in zmagovalec že 70 dirk (Michael Schumacher je pri 91) je včeraj pokazal, da je najhitrejši v karavani. Njegov najboljši čas kroga 1:28,217 je dal tekmecem vetra. Pri Ferrariju in Red Bullu so imeli precej težav na znamenitem dirkališču, kjer hitrost doseže 328 km/h.

"Tukaj ni veliko prostora, malce te zanese na travo, pa si že v zidu, zlasti prvi in drugi odsek sta nora, čisti adrenalinski užitek, kakršnega doživiš samo tu," je navdušen Hamilton, ki je vse bližje petemu naslovu, s katerim bi se izenačil s Juanom Manuelom Fangiom. Nič čudnega, da mu je na Japonskem všeč, tam je zmagal že štirikrat, trikrat v Suzuki in enkrat v Fudžiju. Kljub silnemu optimizmu 33-letnik ostaja previden v izjavah, ko se vprašanje dotakne boja za naslov: "Moram ostati zbran in trdo delati naprej. V dirkanju uživam bolj kot kdajkoli, hvaležen sem za to priložnost."
 

Vettel ne bo delal samomora


Njegov moštveni kolega Bottas je, kot se za Finca spodobi, redkobeseden, a jedrnat. "Trening je bil dober (zaostal je za pol sekunde za Hamiltonom, op. p.), toda v kvalifikacijah stvari postanejo bolj napete. Pravijo, da se bo vreme spremenilo in da nas čaka dež. Ena majhna napaka in ni te več. Kadar je tukaj mokro, je desetkrat težje dirkati, zanimivo bo," je dejal Bottas, ki se z rojakom Kimijem Räikkönenom bori za tretje mesto.

Valtteri Bottas ob koncu sezone igra vlogo pomočnika Lewisu Hamiltonu. FOTO: AP
Valtteri Bottas ob koncu sezone igra vlogo pomočnika Lewisu Hamiltonu. FOTO: AP


Zanimivo dirko bi si kajpak želel tudi Vettel, ki ima v Suzuki še boljši "score" od Hamiltona, tam je namreč zmagal štirikrat, toda vselej z Red Bullom. S Ferrarijem mu ne gre tako dobro, lani je odstopil, predlani je bil četrti, leta 2015 tretji. Čeprav je jasno, da ga samo zmaga ohranja v resni bitki za peto lovoriko, je povedal, da ne bo podlegel neumnemu tveganju.
 

Prihaja dež z vetrom


"Nihče noče narediti samomora. Napadali bomo, toda v razumnih mejah. Dolga je dirka," ni želel dajati spektakularnih izjav Vettel, ki je imel na treningih težave z obrabo gum. "Oba s Kimijem sva preveč drsela, drugače pa je bil kar soliden dan. Nobenih težav z avtom nisem zaznal," je povedal Nemec, ki bo imel morda glavnega zaveznika v vremenu, če bosta mercedesa štartala iz prve vrste. Prihaja namreč tajfun z vetrom in dežjem. "Če bi nam uspelo osvojiti prvo štartno mesto, bo super. Če ne, bomo skušali čim dlje ostati zraven. Bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Sebastian Vettel ne ve, od kod Mercedesu takšna prednost. FOTO: Reuters
Sebastian Vettel ne ve, od kod Mercedesu takšna prednost. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: