Hoče biti zadnji, ki se bo zlomil

Lewis Hamilton vlogo favorita na dirki formule 1 na Hungaroringu prepušča Ferrariju
Fotografija: Mercedesov dirkač Lewis Hamilton se že zelo veseli izziva, ki ga čaka na Hungaroringu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mercedesov dirkač Lewis Hamilton se že zelo veseli izziva, ki ga čaka na Hungaroringu. FOTO: AFP

Ljubljana - Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton je na Hungaroring, kjer bo jutri (z začetkom ob 15.10) na sporedu zadnja dirka pred enomesečnim premorom v formuli 1, pripotoval s 17 točkami zaloge pred skupno drugouvrščenim Ferrarijevim adutom Sebastianom Vettlom. Pričakovali bi, da bo, okrepljen s samozavestjo po čudežni zmagi minulo nedeljo v Hockenheimu, kar kipel od optimizma, vendar ni tako.
 

Takšnega pritiska še ni občutil


Odkar je prišel na Madžarsko, z novinarji bolj ali manj govori le še o strašanskem pritisku, pod katerim da je. »Že v prejšnji sezoni sem čutil izjemno velik pritisk, letos pa je konkurenca še nekoliko bolj izenačena. To pomeni, da zaradi sleherne napake izgubiš še več dragocenega časa in točk. Zaradi tega se pritisk še povečuje,« je filozofiral angleški šampion in pristavil, da so zlasti dvoboji, ki jih ima letos z Vettlom, zanj med vsemi najbolj intenzivni doslej. »Borimo se z ekipo, ki je v tej sezoni hitrejša od nas. Zato moramo med tekmovalnimi vikendi prekositi same sebe in na dirkališčih, ki nam niso pisana na kožo, izvleči največ, kolikor lahko. Če želim ostati številka ena, moram iz slehernega milimetra proge iztisniti svoj maksimum,« je poudaril Hamilton in priznal, da tudi zaradi velikanskega pritiska njegove letošnje predstave niso povsod brezhibne.


Niso še pri 100 odstotkih


Tudi Mercedesov dirkalnik W09 EQ Power+ ima po njegovem še določene rezerve, posebno kar zadeva vzdržljivost pogonskega agregata. »Na tem področju nas čaka še precej dela, saj še zdaleč nismo pri 100 odstotkih,« je opozoril in spomnil na boleč dvojni odstop »srebrnih puščic« na začetku julija na veliki nagradi Avstrije. »Na našo vzdržljivost smo bili v prejšnjih letih izjemno ponosni. Imeli smo zelo malo okvar in jasno mi je, da je težko držati takšno raven. Na tem mestu nam je malo zdrsnilo, no, bolj, kot bi si želeli, če sem iskren,« je priznal branilec naslova svetovnega prvaka in pribil, da je ponosen, ker je perfekcionist. »Seveda nihče ni popoln, jaz pa se trudim, da ne ponavljam napak, ki se mi sem ter tja prikradejo. Zaradi tega delam tudi na tem, da se izboljšujem psihično, saj bi bil rad zadnji, ki se bo zlomil pod pritiskom,« se je razgovoril rekorder po številu zmag na Hungaroringu, na katerem je slavil kar petkrat (v letih 2007, 2009, 2012, 2013 in 2016).


Najhitrejša Ricciardo in Vettel


Vlogo favorita na tokratni veliki nagradi Madžarske, kjer je oba včerajšnja prosta treninga končal na petem mestu (z zaostankoma 0,423 in 0,753 sekunde), je prepustil Ferrariju, pri katerem bodo – mimogrede – to pot dirkali tudi za v sredo preminulega predsednika Sergia Marchionneja. »Sebastian in Kimi (Räikkönen) sta bila lani tu najhitrejša, kakor vse kaže, bo tako tudi tokrat. Bližje kot nazadnje nam bo tudi Red Bull, zato nas čaka zahtevna preizkušnja,« je presodil 33-letni Anglež in dodal, da se po drugi strani že veseli izziva, ki ga predstavlja zaviti in zaradi tega za Mercedesov dirkalnik ne najbolj ustrezni Hungaroring. Da je madžarska proga precej bolj po okusu Ferrarija in Red Bulla, je mogoče soditi tudi po včerajšnjem "ogrevanju"; dopoldne se je namreč z "rdečim bikom" na vrh semaforja rezultatov zavihtel Avstralec Daniel Ricciardo (1:17,613), popoldne pa je s "poskočnim vrancem" vse za seboj pustil Vettel (1:16,834).

Komentarji: