Igrivost spojila prekinjene družbene niti metropole

Prvi mednarodni turnir v odbojki na mivki v Ljubljani od evropskega izbruha pandemije pozitiva za šport v hudih časih.
Fotografija: Odbojkarji in odbojkarice so v središču Ljubljane letos že dokazali, da šport v koronakriznih časih ni družbeno distanciran. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Odbojkarji in odbojkarice so v središču Ljubljane letos že dokazali, da šport v koronakriznih časih ni družbeno distanciran. FOTO: Blaž Samec

Svet je začetni udarec poslal v nasprotno polje, korona je organizirala napad, a na mreži jo je ustavil trden globalni blok. Ko bi tako bilo ne le v športnem oziroma odbojkarskem svetu, temveč na splošno, žilavega tekmeca se le s skupnimi napori lahko prisili v predajo.

Zaradi mednarodne zapletenosti nastopa udeležencev iz držav, ki so bolj ali manj varne pred virusnim vragom, je bila priprava turnirja svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani zahteven zalogaj.

Je pa prebil led, je prvo internacionalno tekmovanje po izbruhu virusa na stari celini.

»Še toliko bolj ponosni smo, da nam je z veliko truda in odrekanja uspelo pripraviti ta mednarodni turnir. Upoštevamo vse protokole, domače zahteve in tudi evropske zveze, ki ima glede covida-19 zelo stroga pravila. Tudi obvezno testiranje,« opozarja generalni sekretar Odbojkarske zveze Slovenije Gregor Humerca.
 

Vračanje v formo


Domača krovna organizacija je pred korono razmišljala o kakovostno še za stopnjo višji ravni tekmovanja, torej s prilepko dve zvezdi, a zaradi zdravstvene krize, trpijo tudi finance, je denarno težko zaokrožiti vse detajle v zgodbo višjega ranga brez kakršnih koli težav. Po uvodnem delu tekmovanja in uspešnosti dvojic je že na dlani, da bosta v enem od drevišnjih četrtfinalnih dvobojev nastopila tudi slovenska državna prvaka Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik.

Nejc Zemljak se je razveselil ponovnega igranja v mednarodni konkurenci. FOTO: Aleš Oblak
Nejc Zemljak se je razveselil ponovnega igranja v mednarodni konkurenci. FOTO: Aleš Oblak


»Za vse nas je turnir precejšnja neznanka, saj potem, ko smo videli, da je svetovna serija prekinjena, nismo veliko trenirali. Vsi igralci, s katerimi sem bil v stiku, so veliko počivali in se zdaj le počasi vračajo v formo. A prepričan sem, da bomo gledali dobro odbojko, je omenil Zemljak.
 

Uigranost prednost


»Najina prednost z Janom je gotovo ta, da se zelo dobro poznava in sva že uigrana. A po drugi strani se je na državnem prvenstvu pretekli teden v Kranju kljub zmagi pokazalo, da je treba popraviti še veliko stvari. Vsako tekmo si želiš odigrati na najvišji možni ravni, a glede na položaj kakšnih posebnih pričakovanj resnično ne moreš imeti. Bo pa vsekakor lepo spet tekmovalno igrati,« je dodal.



V četrtfinale so se sicer že uvrstili tudi prva nosilca, Avstrijca Clemens Doppler (ta je na športni poti trikrat nastopil na olimpijskih igrah, dvakrat bil evropski prvak in enkrat svetovni podprvak) in Alexander Horst, druga nosilca, njuna rojaka Alexander Huber in Christoph Dressler, in tretje postavljena Italijana Andrea Abbiati in Tiziano Andreatta.

Uvrstitev v četrtfinale je Danijelu Pokeršniku in Črtomiru Bošnjaku ter Tadeju Boženku in Vidu Jakopinu, slednja sta ugnala Roka Možiča in Alana Košenino, uspela v petkovih večernih repasažih. Pokeršnik in Bošnjak sta nato z 0:2 izgubila proti Huberju in Dresslerju. V dvobojih osmih najboljših dvojic je bila na sporedu tudi lanska ponovitev slovenskega finala, zmagovalca iz leta 2019 Boženk in Jakopin sta se soočila z Zemljakom in Pokeršnikom. Tudi tokrat sta bila boljša, zmagala sta z 2:0 (28:26, 21:19) in se konkurentoma oddolžila za poraz na DP.
 

Vročinski pekel


Pri slovenskih dekletih plažne odbojke sta bili prvi domači adutinji za visoko mesto nacionalni šampionki Tjaša Kotnik in Monika Potokar. »Po zmagi na državnem prvenstvu sva veliko bolj samozavestni. To bi nama lahko šlo v prid, sicer pa si želim, da bi vsako tekmo odigrali kar najbolje, kot sva pač v tem trenutku sposobni.

Monika Potokar se je iz dvoranske odbojke preselila na odprto in mivko, a je v teh dneh tam zelo vroče. FOTO: Aleš Oblak
Monika Potokar se je iz dvoranske odbojke preselila na odprto in mivko, a je v teh dneh tam zelo vroče. FOTO: Aleš Oblak


Tekmic ne poznam prav podrobno, saj odbojke na mivki ne spremljam veliko, a se bom nadvse potrudila, da bom na vsakem dvoboju dala kar največ iz sebe. Še posebej, ker bomo igrali pred domačimi gledalci,« je razmišljala Monika Potokar, sicer uveljavljena dvoranska odbojkarica. Dvorana gor ali dol, v zdajšnjih temperaturah v Ljubljani je vseeno odbojko prijetneje igrati na odprtem.

»Prva tekma je bila pekel in menim, da v življenju še nisem igrala v takšnih razmerah in vročini,« je denimo menila Potokarjeva. Ta in Kotnikova sta sicer danes v boju za uvrstitev v četrtfinale premagali Švicarki Kim Huber in Joelle Rohrer, na naslednji stopnji tekmovanja sta ju čakali Latvijki Varvara Brailko in Anete Namike. Baltski odbojkarici sta bili od Slovenk boljši z izidom 2:1 v nizih.

Komentarji: