Katja Fain izmaknila rekord Isakovićevi, Stevens neprepričljiv

Slovenski plavalec je na 100 metrov prsno s poškodovanim palcem in po težavah s kapico zasedel 28. mesto.
Fotografija: Katja Fain je državni rekord po skoraj desetletju in pol iztrgala Sari Isaković iz rok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Katja Fain je državni rekord po skoraj desetletju in pol iztrgala Sari Isaković iz rok. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Hangzhou – Na Kitajskem se je začelo 14. plavalno svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Uvodni dan je komaj 17-letna Katja Fain, hči Metke Sparavec, sklenila z 18. mestom in državnim rekordom na 200 metrov prosto (1:56,71) ter z 21. mestom na 400 metrov mešano, medtem ko je Peter John Stevens, ki zaradi zapletov z dokumenti konec tedna ne bo branil srebra na 50 metrov prsno iz predlanskega Windsorja, na 100 metrov prsno z 28. mestom zaostal za lastnimi željami.


Rekord padel po skoraj 14 letih


Fainova je za 15 stotink popravila drugo najstarejšo slovensko žensko rekordno znamko v 25-metrskih bazenih. Nekdanja srebrna olimpijka Sara Isaković je prejšnji rekord postavila januarja 2005 v Berlinu, starejši je le še najboljši dosežek Alenke Kejžar na 200 metrov mešano, ki ga je vpisala ob zlatem odličju na evropskem prvenstvu leta 2003 v Dublinu. Le uro pozneje je Katja nastopila še v eni najtežjih disciplin, na 400 metrov mešano, in se zelo približala osebnemu rekordu (4:40,00).


Želela si je osebni rekord


»Želela sem si osebni rekord, izkazalo pa se je, da je zadostoval tudi za državnega. Z izidom sem zelo zadovoljna, sploh ker je šlo za jutranje plavanje in dodatnih sedem ur časovne razlike med Slovenijo in Kitajsko. Dobro mi je šlo tudi na 400-metrski razdalji,« je poudarila članska in mladinska reprezentantka, dodatno motivirana pred nastopoma na 400 in 800 metrov prosto: »Lahko sem optimistična. Tudi na prihodnjih tekmah si želim osebne rekorde, na 400 metrov prosto bi bil to tudi državni, toda ničesar ne želim napovedovati. Vsak dan je drugačen. Vem le, da bom pokazala vse, kar zmorem.«

Peter John Stevens je zaostal za pričakovanji, a imel nekaj tehtnih izgovorov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Peter John Stevens je zaostal za pričakovanji, a imel nekaj tehtnih izgovorov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Poškodba palca na roki


Manj se je nastop posrečil članu Triglava Stevensu. Po burnem jutru, kolegica iz ameriške ekipe je zaradi smrti v družini davi odpotovala domov, sam pa si je pred štartom poškodoval palec na roki, je bil razočaran nad časom 58,73, ki je skoraj osem desetink slabši od njegovega osebnega rekorda. Obenem je 23-letni reprezentant prepričan, da je bil ulovljiv tudi izid 57,6, potreben za polfinale. Popravni izpit, cilj bo zgolj osebni rekord, ga čaka v četrtek na 100 metrov mešano.


Za nameček je še kapica padla z glave


»Pritisk je bil zelo velik, želel sem si dober izid in očitno sem začel premočno, kar pa ni bilo poplačano z dosežkom. Za nameček mi je na koncu še padla kapica z glave. Enostavno moram sprejeti dejstvo, da je izid – glede na svetovne pokale – slab, saj je bil tokratni dosežek najslabši. Želel bi si še en štart, a ga ni. Na prvih dveh obratih je bil z mano le Ilja Šimanovič, na 75 metrih pa sem ob sebi videl domala vse tekmece. Nato sem začel plavati na silo, se boril, a namesto da bi z zavesljajem pridobival hitrost, sem se začel preveč dvigovati iz vode in še dodatno izgubljal čas,« je zmajeval z glavo Stevens.

Jutri bo slovenske barve v Hangzhouju branila slovenska rekorderka na 100 metrov prosto Neža Klančar.

Preberite še:

Komentarji: