Kot da bi gledal grozljivko ali črno komedijo

Nizozemec Max Verstappen najhitreje skozi vse pasti na razmočeni veliki nagradi Nemčije v formuli 1.
Fotografija: Drugouvrščeni Sebastian Vettel (na sredini) je s šampanjcem poškropil zmagovalca Maxa Verstappna (levo). Tretji je bil presenetljivo Rus Danil Kvjat.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Drugouvrščeni Sebastian Vettel (na sredini) je s šampanjcem poškropil zmagovalca Maxa Verstappna (levo). Tretji je bil presenetljivo Rus Danil Kvjat. Foto Reuters

Ljubljana – Po današnji veliki nagradi Nemčije niti največji kritiki niso mogli ostati ravnodušni do formule 1, saj so dirkači na Hockenheimringu – tudi po zaslugi dežja – uprizorili spektakularno predstavo, v kateri ni manjkalo razburljivih dvobojev, prehitevalnih manevrov, zdrsov z mokre proge in trčenj. Z vsemi čermi in pastmi je tokrat najbolje opravil Red Bullov as Max Verstappen, ki je v šampionskem slogu slavil drugo letošnjo zmago.

Mladi Nizozemec, ki bo 30. septembra praznoval 22. rojstni dan, je odlično izkoristil težave favoriziranih tekmecev. Če so pri Ferrariju katastrofo doživeli v sobotnih kvalifikacijah, v katerih sta se morala Charles Leclerc in Sebastian Vettel zaradi tehničnih težav sprijazniti z desetim oziroma 20. štartnim položajem, so imeli danes črn dan pri Mercedesu.

A sprva jim je kazalo dobro: Lewis Hamilton je unovčil najboljše izhodišče in prevzel vodstvo pred moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom, ki se je na štartu prebil pred Verstappna. Mimo nizozemskega zvezdnika se je presenetljivo izstrelil tudi drugi Finec Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), ki pa ni dolgo zdržal na tretjem mestu.

Že v tretjem krogu je zaradi nesreče Sergia Pereza (Racing Point) na progo pripeljal varnostni avtomobil, ki je tokrat odpeljal obilo krogov. Spremenljive razmere so dodobra krojile razplet dirke, med mnogimi sta bili žrtvi spolzke steze tudi oba Mercedesova asa. Najprej jo je skupil Hamilton, ki je večkrat zletel s proge, poškodoval prednje krilce in povrhu zaradi nepravilne vožnje v bokse prejel še petsekundno kazen. Branilec naslova svetovnega prvaka, ki je v cilj pridrvel na 11. mestu, po kazenskem pribitku 30 sekund za oba dirkača Alfe Romeo, Räikkönena in Antonia Giovinazzija (zaradi spremenjenih nastavitev sklopke), pa napredoval na deveto, je tako pokazal, da le ni nepremagljiv.
 


Bottas ni znal izkoristiti Hamiltonovih napak


Na Lewisovo srečo pa njegovih napak ni znal izkoristiti najbližji zasledovalec v točkovanju Bottas, ki je v boju za tretje mesto prav tako za hip izgubil nadzor nad svojo »srebrno puščico«, zdrsnil s steze in trčil v ogrado. Tako 29-letni Finec ni izkoristil velike priložnosti, da bi se v skupnem seštevku vsaj malo približal Hamiltonu; ravno nasprotno, angleški šampion se je po kazni za Räikkönena in Giovinazzija, ki sta s sedmega oziroma osmega mesta nazadovala na 12. oziroma 13., še oddaljil za dve točki – na 41. Vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff po polomu na domačem spektaklu – razumljivo – ni skrival slabe volje: po Lewisovem zdrsu se je prijel za glavo, po Valtterijevem pa je besno udaril po mizi.

Verstappen, ki se je prav tako enkrat zavrtel po progi, je bil na drugi strani nasmejan do ušes. »Kakšna dirka! Neverjetno, da po takšni preizkušnji stojim na vrhu. Tokrat je bilo izjemno težko v pravih trenutkih sprejemati pravilne odločitve. Niti za trenutek nisi smel izgubiti zbranosti. Če odmislim vrtenje, zaradi katerega mi gre zdaj spet na smeh, je tokrat vse teklo po načrtih,« se je 21-letni Nizozemec veselil svoje sedme zmage v kraljevskem avtomobilističnem razredu.
Graf F1
Graf F1


Dobro razpoložen je bil tudi Vettel, ki se je z 20. štartnega položaja na koncu prebil do drugega mesta, s katerim je izvlekel precej več, kot si je lahko obetal pred dirko. »Z vmesnimi gumami (intermediate) sprva še nisem ujel pravega ritma, v nadaljevanju pa mi je nato vendarle steklo in sem lahko užival v dirkanju. Z drugim mestom sem res lahko zadovoljen,« je dejal 32-letni Nemec.

Nasmejan je bil tudi Rus Danil Kvjat (Toro Rosso), ki se je veselil svoje tretje uvrstitve med najboljšo trojico v formuli 1, prve po debelih treh letih, ko je bil z »rdečim bikom« tretji tudi v Šanghaju. »Končno se mi je spet vse pokrilo, čudovito je znova stati na zmagovalnem odru. Kar pa zadeva samo dirko: bilo je kot da bi gledal grozljivko ali črno komedijo,« se je pošalil 25-letni Rus.
Naslednja preizkušnja bo na sporedu že prihodnjo nedeljo na Hungaroringu.

Preberite še:

Komentarji: