Ljubljana zaradi gradbenih del ni plaža, a ima mivko

V četrtek se s kvalifikacijskimi boji v Črnučah začenja turnir svetovne serije v odbojki na mivki.
Fotografija: Spektakel v odbojki na mivki je lanskega avgusta pritegnil na Kongresni trg veliko gledalcev. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Spektakel v odbojki na mivki je lanskega avgusta pritegnil na Kongresni trg veliko gledalcev. Foto Jure Eržen

V četrtek se s kvalifikacijami v športnem parku Ludus v Črnučah začenja že drugi turnir svetovne serije v odbojki na mivki v Ljubljani, tam bosta v petek tudi skupinski in uvodni izločilni del. V soboto se dogajanje seli na Kongresni trg, kjer bodo izločilni boji s četrtfinalom, v nedeljo bo od 15. ure naprej polfinale, ženski finale ob 21. uri in moški eno uro pozneje.

V kvalifikacijskih dvobojih se bo po 16 ekip v ženski in moški konkurenci pomerilo za štiri mesta, ki bodo vodila v glavni del turnirja. Pravico do nastopa v tem delu je v moški in ženski konkurenci dobilo dvanajst ekip, med njimi so po štiri slovenske. "Sezona odbojke na mivki je kratka, v njej pa so vzponi in padci. Denimo finalni dvoboj v pol ure časa je kratek, tako da je razplet odvisen od številnih dejavnikov. Že če malce slabše spiš, lahko to vpliva na končni razplet. A upam na najboljše," je poudaril Nejc Zemljak, ki je denimo lani z Janom Pokeršnikom izgubil finalni dvoboj. Letos sta druga nosilca.

Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik bosta letos druga nosilca. FOTO: Jure Eržen/Delo
Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik bosta letos druga nosilca. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tjaša Kotnik je s Tjašo Jančar v letu 2018 prišla v izločilne boje prve stopnje. "Letošnja sezona je bila zelo uspešna, začela se je že z lansko zmago na Madžarskem. Tudi v nadaljevanju je šlo dobro, zato upam, da bo uspešen tudi turnir v Ljubljani. Želim si odličje. Konkurenca bo zelo močna, ker bodo naslednje leto na sporedu olimpijske igre. Vse ekipe si želijo pribojevati čim več točk in se s tem uvrstiti v Tokio," je omenila Kotnikova, ki je z igralno partnerico Jančarjevo, v Ljubljani sta peti nosilki, nedavno ponovno osvojila državni naslov.

V prestolnici bodo nastopile dvojice iz 29 držav, med njimi bodo konkurenco popestrili odbojkarji in odbojkarice iz ZDA, Urugvaja, Republike Južne Afrike, Nove Zelandije, Japonske, Brazilije, Avstralije, Kanade in Kolumbije.
 

Pisano in zabavno


Pri moških dvojicah sta favorita za končno zmago na Kongresnem trgu Nizozemca Ruben Penninga in Jasper Bouter, za Zemljakom in Pokeršnikom sta tretja nosilca Novozelandca Thomas Hartles in Alani Nicklin. Od slovenskih dvojic v kvalifikacijah ne bo potrebno igrati še Danijelu Pokeršniku in Juretu Petru Bedraču ter Tadeju Boženku in Vidu Jakopinu. Posebno povabilo mednarodne zveze sta dobila Gašper Plahutnik in Črtomir Bošnjak.

Tjaša Kotnik (na fotografiji) je v paru s Tjašo Jančar lani v Ljubljani prišla v izločilne boje prve stopnje. Pred tednom dni pa sta dekleti tretjič zapored postali državni prvakinji. FOTO: Igor Mali
Tjaša Kotnik (na fotografiji) je v paru s Tjašo Jančar lani v Ljubljani prišla v izločilne boje prve stopnje. Pred tednom dni pa sta dekleti tretjič zapored postali državni prvakinji. FOTO: Igor Mali


Pri dekletih sta se z največ točkami na ljubljanski turnir uvrstili Japonki Sajaka Mizoe in Suzuka Hašimoto, drugi nosilki sta Novozelandki Francesca Kirwan in Olivia MacDonald, kot tretji najmočnejši par bosta v Ljubljani igrali Norvežanki Victoria Faye Kjølberg in Ane Guro Tveit Hjortland. Poleg Kotnikove in Jančarčeve so od Slovenk v glavnem žrebu še Nina in Tajda Lovšin, Katarina Fabjan in Klara Kregar, Katarina Bulc in Nina Zdešar pa sta prejeli posebno vabilo mednarodne odbojkarske zveze. V petek se bodo na Kongresnem trgu v boj za državne naslove podali tudi mladi odbojkarji in odbojkarice od 14 do 20 leta starosti.

Ob turnirju svetovne serije v odbojki na mivki bo tudi pester spremljevalni program s privlačnimi plesnimi nastopi, glasbo in številnimi zabavnimi igrami pokroviteljev. Torej tudi turnir v Ljubljani z zabavo na tribunah in z vzdušjem, v katerem se lahko sprostijo tako igralci kot navijači, ne bo izjema v splošnih smernicah v tej odbojkarski zvrsti.

Komentarji: