Luka priplezal do naslova svetovnega podprvaka, srebro tudi za Mio

Mladi Jeseničan Luka Potočar na svetovnem prvenstvu v Moskvi navdušil s srebrno kolajno v težavnosti.
Fotografija: Luka Potočar in Mia Krampl sta si v Moskvi priplezala srebrni kolajni. FOTO: Gorazd Hren
Odpri galerijo
Luka Potočar in Mia Krampl sta si v Moskvi priplezala srebrni kolajni. FOTO: Gorazd Hren

Mladi slovenski športni plezalec Luka Potočar je na svetovnem prvenstvu v Moskvi potrdil veliko nadarjenost. V težavnosti je zablestel s srebrno kolajno, s katero si je izbojeval svoj največji uspeh na dosedanji športni poti.

Naslova svetovnega prvaka se je veselil Avstrijec Jakob Schubert, ki je tako kot Potočar priplezal na vrh stene. Z bronastim odličjem se je ovenčal Britanec Hamish McArthur (46 +). Mladi Jeseničan, ki bo 21. novembra praznoval 20. rojstni dan, je boj za kolajne napovedal že v polfinalu, v katerem je bil tretji.

»Svetovni podprvak v težavnosti – sliši se več kot odlično! Prezadovoljen sem, da mi je uspelo, da sem dodal še piko na i svoji dobri sezoni, da sem končno dosegel tisto, za kar sem treniral. Pred finalom so mi rekli, da se lahko zapišem v zgodovino s prvo moško kolajno v težavnosti za Slovenijo, kar mi je dalo še dodaten pozitiven pritisk, kaj lahko naredim za ta šport v Sloveniji. Res sem vesel, da mi je uspelo,« ni skrival navdušenja Potočar.

»Za finalno smer bi rekel, da je bila malo prelahka, kar se je videlo tudi na rezultatih, saj smo bili vsi finalisti precej skupaj. Težavnost je bila dobra, zadnji del je bil malo balvanski, da si se lahko precej spočil za nadaljevanje, za vrh. Skok na začetku je bil nekaj, na kar se moraš posebej pripraviti. Sam sem se poskušal čim manj obremenjevati s tem, naredil sem manjšo napako, zdrs, a sem vesel, da sem se uspel zadržati in sprostiti, da sem lahko potem naredil skok brez težav. A ni veliko manjkalo, da bi že takrat končal nastop. Zato sem vesel, da sem se nato lahko sprostil in me to ni zmotilo za nadaljevanje smeri,« je povedal mladi Gorenjec, ki se je predlani v Rusiji okitil z naslovom mladinskega evropskega prvaka.

Potočar, čigar vzornik je hokejski zvezdnik Anže Kopitar, je Sloveniji priboril že 19. odličje na svetovnih prvenstvih, vendar šele tretje v moški konkurenci. Pred njim sta bila v balvanih uspešna Jernej Kruder (2. na SP 2014) in Gregor Vezonik (3. na SP 2018).

Luka Potočar je potrdil veliko nadarjenost. FOTO: Jean-Pierre Clatot/AFP
Luka Potočar je potrdil veliko nadarjenost. FOTO: Jean-Pierre Clatot/AFP


Mia Krampl izkoristila slabšo konkurenco


Za pričakovanji so v težavnosti nastopile naše plezalke, saj se nobeni ni uspelo uvrstiti v veliki finale. Lučka Rakovec, ki je imela v kvalifikacijah četrti dosežek, se je morala na koncu sprijazniti s 14. mestom, Vita Lukan je pristala na 16. mestu, olimpijka Mia Krampl ni mogla izvleči več od 19. mesta, Tjaša Slemenšek in Lana Skušek pa sta polfinale končali na 21. oziroma 24. mestu.

Z zlato lovoriko se je ovenčala Južnokorejka Čaehjun Seo, ki sta ji družbo na zmagovalnem odru delali srebrna Američanka Natalia Grossman in bronasta Italijanka Laura Rogora.

V kombinaciji, ki so se ji mnoge najboljše tekmovalke odpovedale, je srebrna kolajna pripadla Kramplovi. Za drugo mesto so ji zadostovale 23. mesto v hitrosti, 29. v balvanih in 19. v težavnosti. Zmago je požela Avstrijka Jessica Pilz, ki je bila v težavnosti četrta, v balvanih in hitrosti pa je – tako kot Kramplova – nastopa končala že po kvalifikacijah.

»V kombinaciji sem računala na dober nastop, saj sem letos zelo veliko vlagala vanjo, trenirala sem še hitrost in balvane. V običajnem letu bi se verjetno bolj pripravljala na težavnost. Sem zadovoljna in vesela, da se je pokrilo in sem osvojila kolajno v kombinaciji, čeprav priznam, da je bila konkurenca malo okrnjena. Mi je pa zelo žal, da nisem dobre forme unovčila v težavnosti, saj se mi zdi, da sem bila zelo dobro pripravljena,« je strnila vtise 21-letna športna plezalka z Golnika
 

Komentarji: