Med med osem tri moške dvojice in dve ženski

V dobotnih odločilnih bojih na turnirju svetovne serije v odbojki na mivki močna slovenska zasedba.
Fotografija: Z dvema zmagama in uvrstitvijo med najboljših osem sta ljubljanski turnir svetovne serije začela Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Z dvema zmagama in uvrstitvijo med najboljših osem sta ljubljanski turnir svetovne serije začela Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik. FOTO: Jure Eržen/Delo

Prvi dan glavnega dela turnirja svetovne serije v odbojki na mivki se je izvrstno izšel za slovenski tabor. V moški konkurenci so se kar tri naše dvojice uvrstile v četrtfinale, med ženskami pa dve. Ženske bodo na Kongresnem trgu odprle jutrišnji tekmovalni del.

Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar sta turnir začeli z zmago. V uvodnem obračunu sta bili prepričljivejši od Poljakinj Kinge Legieta in Marte Lodej, potem ko sta prvi niz dobili z 21:17, v drugem pa sta se zmage veselili v napeti končnici, ko sta bili od tekmic boljši s 26:24. Drugi nasprotnici slovenskih prvakinj sta bili Japonki Kaho Sakaguči in Reika Murakami, ki pa sta bili tokrat premočni. Slavili sta s 15:21 in 17:21.

»Mislim, da sta naju Japonki lepo nadigrali, ampak kljub temu mislim, da imava tudi jutri lepo priložnost, da to, kar sva danes izgubili, jutri nadoknadiva. Tekmici sta zelo dobro servirali, me malo manj in tu je bila največja razlika. Jutri greva na zmago in upava na najboljše,« je dejala Jančarjeva.

Uvrstitev v izločilne boje je uspela tudi Nini in Tajdi Lovšin, ki sta morali na prvi tekmi po treh nizih, z 21:13, 20:22 in 7:15, priznati premoč Novozelandkama Francesci Kirwan in Olivii McDonald, na odločilni tekm pa sta Primorki s 24:22, 12:21 in 15:10, strli odpor Švedinj Nine Grawender in Sigrid Simonsson.

»Super je. S Tajdo se zelo ujameva in veseli sva, da nama je uspelo dobiti to drugo tekmo in da bova jutri zaigrali na Kongresnem trgu. Mislim, da lahko pokaževa še precej več,« je bila zadovoljna Lovšinova.
Katarina Fabjan in Klara Kregar sta najprej izgubili z Norvežankama Victorio Kjolberg in Ane Hjortland, nato še s Čehinjama Sari Olivovo in Karolino Rehackovo s 17:21 in 10:21.

Nina Zdešar in Katarina Bulc sta na ljubljanskem turnirju nastopili s posebnim povabilom mednarodne zveze. Na prvi tekmi proti prvima nosilkama turnirja, Japonkama Sayaki Mizoe in Suzuki Hašimoto, nista imeli veliko možnosti, Japonki sta bili prepričljivejši z 21:17 in 21:11. Najmlajši domači predstavnici sta nato klonili še proti Kolumbijkama Claudii in Andrei Galindo.

Odbojkarice so bile tekmovalne in elegantne. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odbojkarice so bile tekmovalne in elegantne. FOTO: Aleš Černivec/Delo

 

V četrfinale preko favoritov


Uspešen moški dan sta z dvema zmagama zagotovila Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik, ki sta bila najprej z 2:0 (10, 15) boljša od Američanov Timothyja Brewsterja in Michaela Boaga, nato sta z 2:0 (19, 14) odpravila še Čeha Davida Lanca in Filipa Habra.

»Najin cilj je biti domov oditi z dvema zmagama, da se rešiva tiste dodatne tekme. Manj kot je tekem, boljše je. Vsekakor sta bila Čeha dobra nasprotnika, ampak midva sva igrala disciplinirano. Mogoče sva tekmo začela slabše, a ostala sva sproščena in zbrana, naredila sva zelo malo napak in tekmo pripeljala nama v prid,« je po uvrstitvi v četrtfinale povedal Pokeršnik.

Neposredno med najboljših osem parov sta se prebila tudi Jure Peter Bedrač in Danijel Pokeršnik, ki v prvem krogu nista imela težav z Japoncema Kensukejem Šojem in Masatom Kurasako (21:16, 21:18), v napetem obračunu pa sta nato slavila še nad prvima favoritoma turnirja, Nizozemcema Rubenom Penningo in Jasperjem Bouterjem.

»Za prvo tekmo nama je bil razpored precej naklonjen, nasprotnik ni bil preveč močan in tako sva lahko prišla v igro, a to še ne opravičuje tega, da nisva mogla dati svojega maksimuma. Zmaga nama je prinesla dve možnosti, da prideva do četrtfinala, tako da tudi, če bi to tekmo izgubila, bi imela zvečer še popravni izpit. Se pa pozna, da sva v preteklosti že igrala skupaj, zato se v kočljivih situacijah, npr. v končnicah vidi, ali se s soigralcem dobro poznaš,« je bil po tekmi vesel Pokeršnik.

Tudi Tadej Boženk in Vid Jakopin sta v Črnučah razveselila domače navijače. Naša predstavnika sta namreč najprej z 2:0 (17, 18) odpravila Japonca Jusukeja Išijamo in Kacuhira Širatorija ter si zatem priigrala še zmago nad Srboma Stefanom Basto in Ivanom Lozićem (21:17, 21:7).

»V tekmo sva vstopila res na vso moč in si zadala, da če to tekmo dobiva, da je za danes to konec in lahko greva počivat. Na srečo sva uspela dobiti prvi niz in nato v drugem hitro povedla, potem sta se Srba nekoliko umaknila in pustila, da se set odpelje do konca in zmaga je šla v najino korist,« je pojasnil Boženk.

Naša četrta predstavnika v moški konkurenci, Gašper Plahutnik in Črtomir Bošnjak sta tesno, z 19:21 in 19:21, izgubila z Nizozemcema Meesom Blomom in Yorickom de Grootom, pot v izločilne boje pa sta jima z zmago z 2:0 preprečila Novozelandca Thomas Hartles in Alani Nicklin.

 

Komentarji: