Mick Schumacher: Če ni spoštovanja, lahko hitro postane nevarno

»Mali Schumi« uspešno prestal krstna testiranja formule 1 za Ferrari in Alfa Romeo.
Fotografija: Mick Schumacher je na testiranju formule 1 opozoril na svojo nadarjenost. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mick Schumacher je na testiranju formule 1 opozoril na svojo nadarjenost. FOTO: AFP

Ljubljana – Mick Schumacher si je po torkovem testiranju v Sakhirju, kjer je – kot nekoč njegov sloviti oče Michael Schumacher – prvič drvel s Ferrarijevim dirkalnikom formule 1, vzel precej časa za odgovore na vprašanja številnih radovednih novinarjev, ki so z velikim zanimanjem spremljali njegovo krotenje »poskočnega vranca« SF90.

Glede na to, da je prvič sedel v njem, mu je šlo od rok zelo dobro, navsezadnje je zaostal le za Red Bullovim nizozemskim zvezdnikom Maxom Verstappnom, ki mu je prvo mesto speljal tik pred koncem. A 20-letni Nemec zaradi tega ni bil niti malo razočaran. »Max ima obilo izkušenj. Da bi se že primerjal z njim ... Ne, lahko smo popolnoma zadovoljni z opravljenim delom. Srečen sem, ker sem se tako dobro počutil v bolidu,« je poudaril Schumacher mlajši.

Med testiranjem – tudi včerajšnjim z alfo romeo, s katero je bil šesti (najhitrejši je bil George Russell z mercedesom) – je vidno užival. »Zelo lepo je bilo videti, kako so fantje sodelovali z menoj in mi na pravi način posredovali podatke, ki sem jih potreboval. Počutil sem se čudovito – kot doma. Pa saj je bilo to tudi videti, kajne? Ves dan se mi je smejalo, še zlasti v zadnjih krogih, ko sem dobil nove gume in sem že več tvegal,« je zaupal mladi Nemec in se zahvalil tudi rojaku Sebastianu Vettlu za številne koristne napotke. »Sleherni nasvet, ki ga dobim, je nadvse dobrodošel.«


Stopa korak za korakom


Dirkalnik formule 1 je predvčerajšnjim upravljal drugič, prvič ga je predlani, ko se je po progi v Spa-Francorchampsu zapeljal z benettonom B194, s katerim se je leta 1994 z naslovom svetovnega prvaka okronal njegov oče Michael. »V bolidu sem bil tokrat bolj domač. Iz kroga v krog sem se učil nove stvari in jih s pridom izkoristil ob koncu testiranja. Zaradi tega je bil končni rezultat pozitiven,« je razložil Mick.
Prve kroge sina Micka za krmilom formule 1 je pozorno spremljala tudi njegova mati Corina Schumacher. FOTO: AFP
Prve kroge sina Micka za krmilom formule 1 je pozorno spremljala tudi njegova mati Corina Schumacher. FOTO: AFP


S pohvalami na račun letošnjega ferrarija ni skoparil. »Odlično 'maršira' po ravnini in tudi iz zavojev. To je neverjetno! Z besedami se tega, kaj občutiš, ko pohodiš stopalko za plin, res ne da opisati. To je treba enkrat doživeti,« je bil nad »rdečo boginjo« očaran lanski evropski prvak formule 3.

V tej sezoni z italijansko ekipo Prema Racing tekmuje v formuli 2 v prvenstvu Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA). Na uvodni letošnji postaji v Bahrajnu, kjer sta minuli konec tedna zmagi slavila Kanadčan Nicholas Latifi (DAMS) in Italijan Luca Ghiotto (Virtuosi Racing), je »mali Schumi« izvlekel osmo in šesto mesto.

Ko so ga vprašali, katere so po njegovem največje razlike med formulo 2 in formulo 1, je kot iz topa izstrelil, da v oprijemu skozi celotni zavoj, v hitrosti, ki jo lahko vzameš s seboj iz ovinka, v pospeševanju in zaviranju. Do »poskočnega vranca«, ki ima po nekaterih podatkih že več kot 1000 konjskih moči, je imel precej spoštovanja.

»Takšen stroj je treba spoštovati. Če ga ne, hitro postane nevarno,« se zaveda mladi Nemec, ki si želi v prvenstvo formule 1 vstopiti kot celovit dirkač, zato noče prehitevati dogodkov. »Čas bo pokazal, ali bom dovolj pripravljen že prihodnje leto ali morda v sezoni 2021. Bomo videli, šel bom korak za korakom,« je dejal Mick in na vprašanje, kako je ostal zbran ob takšni medijski pozornosti, odvrnil: »Preprosto: ko si nadenem čelado in potegnem navzdol vizir, sem z mislimi le še pri dirkanju. Takrat sem v svojem svetu ...«

Preberite še:

Komentarji: