Petra Majdič ne zavida novinarjem zahtevne naloge

Drevi bo v Ljubljani slovesna razglasitev najboljših športnikov po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije.
Fotografija: Pred enim letom so bili najboljši Luka Dončić (nagrado je zanj prejela mama Mirjam Poterbin), Janja Garnbret, Tina Mrak in Veronika Macarol. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Pred enim letom so bili najboljši Luka Dončić (nagrado je zanj prejela mama Mirjam Poterbin), Janja Garnbret, Tina Mrak in Veronika Macarol. FOTO: Leon Vidic/Delo

Časovni stroj se je zavrtel za eno leto naokrog in tako kot ponavadi ob tem času bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani prizorišče slovesne razglasitve najboljših športnikov Slovenije v iztekajočem se letu. Slovesna prireditev bo drevi ob 20. uri, živahno bo med športniki, trenerji, funkcionarji, številnimi gosti in tudi poročevalci iz tujine ob prihodu ter v tradicionalnem predprazničnem družabnem srečanju po prireditvi.

Ob neposrednem prenosu na javni TV bodo številni športni zanesenjaki po vsej državi lahko v živo spremljali in vmes ugibali, komu bodo pripadle najbolj prestižne nagrade, na svoj račun bodo v pisanem kulturno-umetniškem spremljevalnem sporedu prišli na svoj račun tisti, ki takšnim prireditvam ne namenjajo pozornosti le zavoljo obujanja športnih spominov. Dobro uro dolg spored bosta – tako kot lani na odru največje dvorane Cankarjevega doma – vodila televizijski novinar Saša Jerković ter gledališka igralka, ki se je nekoč ukvarjala z gimnastiko, Ajda Smrekar. Plesna skupina iz Bolera bo prispevala svoj prepoznaven delež, nastopila bo vokalna skupina Bassles, športno dinamiko bosta na odru ponudila akrobata Filip Kržišnik in Blaž Slanič, Tjaša Dobravec bo na spiralnem drogu ob spremljavi violinistke Maše Golob.

Ilka Štuhec je zablestela na Švedskem in osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ilka Štuhec je zablestela na Švedskem in osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku. FOTO: Tomi Lombar/Delo


A predvsem bp to večer smetane slovenskega vrhunskega športa. In ta ima spet kaj pokazati, ko se ozre k dobi od prejšnjega decembra naprej. Takrat smo v Cankarjevem domu za naslova najboljših v letu po glasovih članov Društva športnih novinarjev Slovenije najglasneje zaploskali zmagovalcema Luki Dončiću in Janji Garnbret, med ekipami sta lovoriko osvojili jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. Košarkarski as iz Dallasa ter izjemna športna plezalka sta med udarnimi kandidati za nagrado tudi letos, toda konkurenca – kot zelo pogosto – je izjemno ostra, zato kaže prikimati besedam naše nekdanje šampionke v smučarskem teku Petre Majdič, trikrat športnice leta v Sloveniji, ki nam je pred dnevi dejala: »Ko zdaj pomislim na uspehe naših športnikov v letu 2019, športnim novinarjem ne zavidam naloge, ko morajo izbrati prav najboljše. Primož Roglič me je prikoval k ogledu kolesarskih dirk, Tim Gajser drvi na motorju, Luka Dončić iz večera v večer blesti na parketih lige NBA, kako lepo je Žan Kranjec začel smučarsko sezono v Söldnu, kako je Janja Garnbret suverena v plezalni steni, Ilka Štuhec na najpomembnejši tekmi užene konkurenco v smuku, res noro,« ni bilo konec navdušenja naše upokojene smučarske tekačice, junakinje slovenskih src iz Vancouvra, ko si je navzlic hudi poškodbi prigarala olimpijsko kolajno.

Športniki in športnice leta od osamosvojitve Slovenije. FOTO: Infografika Delo
Športniki in športnice leta od osamosvojitve Slovenije. FOTO: Infografika Delo


Seveda je posebej poudarila: »Vedno znova se najprej spomnim podviga v tej sezoni iz moje panoge – ko bi le vedeli, kako sta me Anamarija Lampič in Katja Višnar razveselili s srebrom na svetovnem prvenstvu!« Majdičeva ni pozabila niti sijajnih odbojkarjev, drugih akterjev iz panog na snegu, kajakašev, z njo bi se lahko o navdušenju na športnimi dosežki pogovarjali ure in ure. Takšni pa so mnogi med tistimi, ki jih zdaj ni več v tekmovalnih arenah, zato se tudi oni veselijo navzočnosti na prireditvi.



Rekorderka na slovenski športni sceni je s sedmimi naslovi najboljše v letu alpska smučarka Mateja Svet, brez prekinitve najboljša v izboru med letoma 1984 in 1990, sledita ji s šestimi prav tako smučarka Tina Maze in atletinja Nataša Urbančič. Med aktivnimi športniki je na vrhu s štirimi lovorikami smučarski skakalec Peter Prevc.

Slovenija je septembra uživala v odbojkarski evforiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenija je septembra uživala v odbojkarski evforiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Komentarji: