Po 30 letih spet dirka na črni celini?

Južna Afrika naj bi prihodnje leto zamenjala VN Rusije, kasneje pa najverjetneje legendarni Spa v Belgiji. Višja gledanost, višji prihodki.
Fotografija: Kyalami je dirko F1 nazadnje gostil let 1993. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kyalami je dirko F1 nazadnje gostil let 1993. FOTO: Reuters

Po 30 letih naj bi formula 1 spet obiskala črno celino. Šef Stefano Domenicali je ta teden obiskal Južno Afriko in se srečal z večinskim lastnikom dirkališča Kyalami Tobyjem Venterjem, ki naj bi si želel kraljevsko tekmovanje v motošportu pripeljati že prihodnje leto. Gotovo pa naj bi bila tam dirka leta 2024.

Južna Afrika je nazadnje dirko za svetovno prvenstvo gostila leta 1993, ko je zmagal Alain Prost (Williams) pred Ayrtonom Senno (McLaren). F1 je bila v Kyalamiju v obdobju 1967-1985 ter potem še leta 1992 in 1993.

Stefano Domenicali je po VN Bahrajna obiskal Južno Afriko. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Stefano Domenicali je po VN Bahrajna obiskal Južno Afriko. FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters

Pravila formule 1 dovoljujejo največ 23 dirk v sezoni. Letos bi jih bilo prav toliko, če ne bi odpadla VN Rusije. Kot kaže, dirke v Sočiju ne bo še lep čas, zato bi se lahko že prihodnje leto vrinila Južna Afrika s progo blizu Johannesburga. Vendar je ta v slabem stanju, zato pogodba visi v zraku.

V prid Afriki gre dejstvo, da se pogodbe iztekajo Monaku, Avstriji, Mehiki in Belgiji. Slednji se ne piše dobro, saj lahko legendarni Spa-Francorchamps sprejme vsega 70.000 gledalcev ter ima slab dostop in infrastrukturo.

Dirkališče v Spaju se utegne posloviti od formule 1. FOTO: Valdrin Xhemaj/Reuters
Dirkališče v Spaju se utegne posloviti od formule 1. FOTO: Valdrin Xhemaj/Reuters

Vrnitev v Afriko, edino manjkajočo celino v koledarju, najbolj zagovarja lastnik pravic za F1 Liberty Media iz ZDA, ki je letos že predstavil premierno VN Miamija, prihodnje leto so predvidene dirka pod žarometi v Las Vegasu, v Katarju in Šanghaju, ki ga letos ni bilo.

Številke so sicer ugodne za F1, leta 2021 je imela 445 posameznih gledalcev, kar je za tri odstotke več kot leto prej. V ZDA se je gledanost povečala za 53 odstotkov. V prvem četrtletju tega leta je F1 imela 360 milijonov dolarjev prihodkov, kar je dvakrat toliko kot leta 2021.

Preberite še:

Komentarji: