Po smoli slalomistov so led prebili zlati šprinterji

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so ubranili naslov svetovnih prvakov v šprintu, med vratci začetek brez odličja.
Fotografija: Nasmejani Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Simon Oven (z leve). FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Nasmejani Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Simon Oven (z leve). FOTO: Nina Jelenc/KZS

Seu d'Urgell – Že prvi tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu za slalomiste in šprinterje na divjih vodah je slovenski reprezentanci prinesel pet končnih odločitev in – prvo kolajno. Med vratci so vse štiri ekipe resda ostale praznih rok, zato pa je moštvo kajakašev upravičilo vlogo favorita v šprintu in se obdržalo na prestolu.

Za razliko od lanskega SP v Muotathalu je slovenska trojica doživela kadrovsko rokado – Vida Debeljaka, ki se je preselil na mirne vode, je nadomestil Simon Oven, letošnji svetovni prvak v klasičnem spustu na veliko daljši progi –, sicer pa se ni veliko spremenilo. Še enkrat so se čvrsti fantje udarili na nož z večnimi tekmeci iz Francije, ki so jih v Švici prekosili za 63 stotink sekunde, v španski revanši pa za 40 stotink. Zato so si na cilju veselo dali duška s svojima trenerjema Jernejem Abramičem in Srečkom Masletom, ki je potrdil, da je letošnji mundial zanj dokončno zadnji po upokojitvi.

»Zadnjih nekaj let se dajemo s Francozi, zdaj pa smo jih premagali dvakrat zapored na SP in uresničili naš cilj. Zaradi nizkega vodostaja je bila proga zahtevna, toda s Simonom in Anžetom Urankarjem smo se dobro odrezali. Šestič sem osvojil zlato kolajno v moštvenem šprintu SP z enajstimi različnimi sotekmovalci, zdaj pa upam, da se bomo izkazali še kot posamezniki,« je bil zadovoljen izkušeni Nejc Žnidarčič, ki je ostaja neporažen v tej sezoni.
 

Kauzer s polovico vesla


In kako je šlo slalomistom? »V preteklosti je bilo že bolje,« je Benjamin Savšek na kratko ocenil izkupiček dneva. V ekipnih tekmah se je pričakovano najbolje odrezala trojica kanuistov, a tudi oni niso mogli do kolajne. Zadovoljiti so se morali s šestim mestom, kajakaši so bili po veliki smoli Petra Kauzerja 14., prav tako kajakašice, kanuistke pa so z velikim zaostankom pristale na 11. stopnički.

Slovenska dvanajsterica je pred odhodom v katalonske Pireneje poudarjala, da se v Seu d'Urgellu počuti kot doma. Toda tokrat se je domala vse zarotilo proti njim. Prvo se je s štarta pognalo moštvo kanuistov, ki se je v enaki zasedbi vpisalo med največje zbiralce odličij z velikih tekmovanj, vendar ni dočakalo novega podviga. Pri 10. od skupno 18 vratic se je Luka Božič dotaknil količka z ramo, pri 16. pa Savšek s konico čolna in možnosti za nov vzpon so šle po zlu. Anže Berčič, ki je veslal za njima, je na cilju sprijaznjeno ocenil. »Na žalost se nam je nastop podrl v spodnji polovici proge, štiri kazenske sekunde pa so nas dotolkle. Škoda, saj smo že večkrat dokazali, da znamo odlično veslati skupaj.«

Moštvo kajakašev pri nesrečnih 14. vratih. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Moštvo kajakašev pri nesrečnih 14. vratih. FOTO: Nina Jelenc/KZS


Z nekoliko bolj prikritimi ambicijami so uvodno preizkušnjo SP pričakovali kajakaši, ki pa so že znali presenetiti in na lanskem EP osvojili bronasto kolajno. Tokrat pa se je usoda dobesedno poigrala z njimi: pri 14., protitočnih vratic je Martin Srabotnik priletel s čolnom v Kauzerjevo veslo in mu odlomil enega od dveh listov, tako da je le z veliko težavo dokončal nastop.

»Najprej sem upam, da mi je veslo zgolj počilo, po prvem poskusu zavesljaja pa sem uvidel, da je šla 'lopata«. To je čar moštvenih tekem, ki zahtevajo usklajenost treh slalomistov. Vedeti moraš, kaj se dogaja pred teboj in zadaj,« se je jezno pridušal Kauzer, ki ima sicer v lasti dve odličij z ekipnih preizkušenj na SP (bronasti v letih 2005 in 2017) in kar sedem na EP. Za petkove kvalifikacije tekme posameznikov v razredu K-1 bo torej moral usposobiti novo veslo, kar pri vrhunskih kajakaših ni ravno neboleča zamenjava.

Že jutri se bodo za mesta v polfinalu potegovali kanuisti in kajakašice.
 

Preberite še:

Komentarji: