Po vseh uspehih Tine ni več lahko motivirati

Uspešni celjski trener Marjan Fabjan bi bil na skorajšnjem SP v judu zadovoljen s tremi 5. mesti
Fotografija: Marjan Fabjan je priznal, da pred odhodom v Baku tudi sam čuti pritisk. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Marjan Fabjan je priznal, da pred odhodom v Baku tudi sam čuti pritisk. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Slovenski judoisti so doslej na svetovnih prvenstvih osvojili ducat kolajn, pod večino (9) se je kot trener podpisal Marjan Fabjan. Pred skorajšnjim šampionatom v Bakuju (od 20. do 27. t. m.) celjski strokovnjak ni hotel govoriti o odličju, ker ni želel obremenjevati svojih izvrstnih varovank z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak na čelu, je pa zatrdil, da bodo dali kot zmeraj vse od sebe.

»Zagotovo bomo poskušali v Bakuju iztržiti največ, kolikor se bo dalo, moram pa reči, da moji izbranci niso stoodstotno nared. Malce sem jih čuval in pazil, da se ne bi poškodovali. Pripravil sem jih tako, da imajo še rezerve. Ne moremo si privoščiti, da bi jih izčrpali,« je opozoril Fabjan in pristavil, da bo po SP še veliko tekem, na katerih bo mogoče osvojiti dragocene točke v kvalifikacijah za OI leta 2020 v Tokiu.

»Vsi turnirji do konca leta mi bodo služili kot odličen pokazatelj, kaj vse moramo še postoriti in popraviti do SP 2019 v Tokiu, ki bo najboljša generalka za OI,« je poudaril 60-letni Celjan in se vrnil k Bakuju, kjer bi bil zadovoljen s tremi uvrstitvami med najboljšo peterico, s katerimi bi osvojili lepo bero točk. Ocenjuje, da so judoistke, nad katerimi je sam bedel – to sta ob Trstenjakovi (do 63 kg) v prvi vrsti še Klara Apotekar (do 78 kg) in Ana Velenšek (nad 78 kg) –, na pravi poti.


Pomembno že, kako se ogreje


Zaradi SP tudi sam čuti pritisk. »Zavedam se, da ne smem ničesar storiti narobe. Ni prijetno, ker vem, kakšna je moja odgovornost. Moram priznati, da me je strah, da tekmovalec, ki ga treniram, v danem trenutku ne bo naredil tistega, kar sem ga naučil. Ali to pretvori v uspeh, je odvisno tudi od tega, ali posluša moje napotke, ali je motiviran in ima dovolj notranje energije … Pri Tini je, denimo, zelo pomembno, kako se ogreje, kako ji steče prva borba. Če ji ne, se ji lahko v hipu poruši ves dan,« je razkril Fabjan in pribil, da je težko pričakovati, da bo neprestano osvajala kolajne.

»Po vseh uspehih, ki jih je že dosegla, je ni več preprosto motivirati, a imam različne prijeme. Včasih jo je še najbolje pustiti pri miru, čim manj drezati vanjo, sploh pa ne govoriti o tekmi. Kakor vse sem tudi njo pripravljal tako, da razmišlja le o tem, kako bi prikazala čim boljše borbe, ne pa o tem, kako ji bo za vratom visela kolajna,« se je o svojem načinu (psihološke) priprave razgovoril najuspešnejši slovenski trener, ki svoje izbrance pušča v prepričanju, da se pripravljajo za povsem normalno tekmovanje in ne za SP. Zato jim pusti, da so v običajnem življenjskem ritmu.

»Z ničemer se ne smejo obremenjevati, ne s tekmicami, ne s prizoriščem, ne s čim drugim, saj bi to le negativno vplivalo nanje. Preprosto morajo priti na tekmo in se stepsti po svojih najboljših močeh,« je Fabjan še razkril eno od skrivnosti uspeha judoistov iz njegovega kluba Z'dežele Sankaku, v katerem so se minuli konec tedna veselili tudi naslova mladinske evropske prvakinje Lie Ludvik (do 63 kg). Njen podvig je v Sofiji dopolnil bronasti Enej Marinič (nad 100 kg).

Komentarji: