Počepi

Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 12 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom.
Fotografija: Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 12 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 12 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom. FOTO: Delo


 

Vaja 1


Vaja 1.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 1.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 1.2. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 1.2. FOTO: Darjan Spudić
Stojite razkoračno (stopala so nekoliko širše od bokov in vzporedna), roke iztegnete v predročenje. Počepnete do kota v kolenih 90° ali manj, pri čemer ohranjate raven in napet trup. Ko se vzravnate, naj kolena ostanejo rahlo skrčena, pete pa imate ves čas na tleh. Naredite 12 počepov. Vajo morate občutiti kot srednje naporno. Če je vaja prelahka, torej, če z lahkoto naredite 12 ponovitev, izberete naslednjo vajo.


Vaja 2


Vaja 2.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 2.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 2.2. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 2.2. FOTO: Darjan Spudić
Vajo otežite s tem, da dlani sklenete na tilniku. Med počepi ves čas potiskate komolce nazaj, glava pa mora ostati v podaljšku trupa. Po Borgovi lestvici bi lahko srednji napor ocenili s 14. stopnjo. Če vam je tudi ta vaja prelahka, in bi napor med izvajanjem vaje ocenili kot nizek, potem izberete še težjo vajo.


Vaja 3


Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.1. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Vaja 3.2. FOTO: Darjan Spudić
Med počepi imate roke iztegnjene navzgor. Pomembno je, da poskušate ohranjati čim bolj pokončen trup, glavo v podaljšku hrbtenice in da ne dvigujete ramen.


Nasvet


Ko izberete pravo težavnost vaje, naredite 3 nize po 12 ponovitev vaje, z vmesnim pol minutnim odmorom. Gibanje gor naj traja 1 sekundo, gibanje dol pa 2 sekundi.

Preberite še:

Komentarji: