Savšek ni ubranil naslova, a gre na olimpijske igre

Na evropskem prvenstvu šesto mesto za Benjamina Savška in razočaranje za Luko Božiča. V Tokio tudi Kozorogova.
Fotografija: Benjamin Savšek ni ubranil naslova. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek ni ubranil naslova. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Kanuist Benjamin Savšek na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v italijanski Ivrei ni ubranil naslova, zasedel je šesto mesto. Nekdanji svetovni prvak (2017) je zlato na EP doslej osvojil leta 2015 v Markkleebergu, leta 2019 v Pauu in leta 2020 v Pragi. Tokrat je zmagal Francoz Denis Gargaud Chanut, olimpijski zmagovalec.

Drugi je bil Slovak Matej Benuš (1,10), tretji pa Nemec Sideris Tasiadis (+1,92); Savšek je za zmagovalcem zaostal 2,69 sekunde. Vsi omenjeni so bili brez dotika vratc. Štiriintridesetletni Savšek se je z drugim časom polfinala uvrstil v finale. Ker to ni uspelo Luki Božiču, ki je zasedel 11. mesto, finalni nastop pa je ob enem dotiku zgrešil za vsega 13 stotink sekunde, je bilo že jasno, da bo Savšek tudi slovenski potnik za olimpijske igre v Tokiu.

Benjamin Savšek ni bil zadovoljen s finalno vožnjo. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Benjamin Savšek ni bil zadovoljen s finalno vožnjo. FOTO: Nina Jelenc/KZS


»Nisem najbolj zadovoljen, v finalu sem želel več. Res sem v odlični formi letos, škoda da v finalu nisem uspel še malo stisniti, da bi se lahko poleg uvrstitve na igre veselil še kakšne kolajne. Kombinacija pred mostom, nekje na sredini proge, je bila usodna. Vrglo me je nižje po protitočnim vratcem. Tam sem izgubil linijo, jo moral popravljati, pri tem pa sem izgubil nekaj časa. Spodaj sem poskušal to popraviti, a se ni izšlo za kakšno višje mesto,« je po tekmi dejal 34-letni Ljubljančan, ki nekoliko slabšega finalnega nastopa ni pripisal dejstvu, da mu je po polfinalu zaradi uvrstitve v Tokio padel kamen od srca.

»Mislim, da sem se kar dobro zbral, uvrstitev na igre sem hotel nadgraditi. Mogoče sem se kakšne kombinacije lotil preveč rezervirano. Premalo sem tvegal, menil sem, da bom z nekoliko previdnejšo vožnjo prišel do želenega rezultata. A po bitki je lahko biti general, če bi imel še eno priložnost, bi se proge lotil drugače, zdaj ko vem, kaj se je zgodilo, toda v osnovi mislim, da moja odločitev vseeno ni bila slaba in bi jo zagotovo ponovil,« meni Savšek.

Alja Kozorog gre na OI. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Alja Kozorog gre na OI. FOTO: Nina Jelenc/KZS


Debitant na članskih prvenstvih Nejc Polenčič je bil 20. Med kanuistkami si je olimpijske igre v Tokiu zagotovila Alja Kozorog, ki je bila 12., Eva Alina Hočevar pa je zasedla 17. mesto. Evropska prvakinja je postala Španka Miren Lazkano.

Slovenija je tako na prvenstvu osvojila tri kolajne, kajakašica Eva Terčelj je bila druga, kajakaš Peter Kauzer tretji, bronasto kolajno pa je osvojila tudi ekipa kanuistov.

Preberite še:

Komentarji: