Skoraj pet minut s srčnim utripom več kot 180 udarcev na minuto

Slovenska boksarka Ema Kozin vrhunsko pripravljena pričakuje obračun z neporaženo Zambijko Lolito Muzeya konec tega meseca v Španiji.
Fotografija: Ema Kozin je med včerajšnjim javnim sparingom dodobra namučila trenerja Redža Ljutića. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ema Kozin je med včerajšnjim javnim sparingom dodobra namučila trenerja Redža Ljutića. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenska boksarska šampionka Ema Kozin že nestrpno odšteva dneve do 31. julija, ko bo v Santa Poli na jugu Španije proti Zambijki Loliti Muzeya ob začasnem naslovu svetovne prvakinje po različici WBC v srednji kategoriji branila tudi šampionski pas združenja WBF. »Šla bom v ring in rekla: 'To je moje!'« je po včerajšnjem javnem treningu poudarila 22-letna borka iz Šmartnega ob Savi.

Kozinova je že zdaj, če sodimo po njenem telesu in močnih udarcih, ki jih je na sparingu v prostorih ljubljanskega Športnega centra Gepard zadala trenerju Redžu Ljutiću, vrhunsko pripravljena. »Počutim se res sijajno, kar gre zasluga tudi kondicijskemu trenerju Sašu Popoviču, ki me je izvrstno pripravil. V ekipi imamo zdaj tudi nutricionista, skrbi za mojo prehrano,« je zaupala slovenska boksarska »princeska«, kot jo kliče tudi njen dolgoletni trener in od nedavnega še menedžer Rudolf Pavlin, ki ne skopari s pohvalami na račun svoje varovanke.

»Ema tako dobro še ni bila pripravljena. To dokazujejo tudi nedavna testiranja, na katerih je med treningom vzdržljivosti in eksplozivnosti slabih pet minut zdržala s srčnim utripom več kot 180 na minuto. Glede na videno na sparingih morda pričakujem celo zmago z nokavtom,« je optimističen Pavlin, pri čemer ne podcenjuje izzivalke iz Afrike.

O ničemer drugem kot o prepričljivem uspehu proti prav tako še neporaženi Loliti Muzeya, ki ima v svoji poklicni statistiki 16 zmag (od teh je polovico dosegla z nokavtom), ne razmišlja niti Kozinova. »Če bom prava, mi zmaga ne more uiti,« je prepričana naša boksarka, ki samozavest črpa tudi iz opaznega napredka v zadnjih mesecih.

Ema Kozin s svojo ekipo in šampionskimi pasovi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ema Kozin s svojo ekipo in šampionskimi pasovi. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Nad Afričanko s prav posebnimi rokavicami


»Naredili smo dobro podlago. Postala sem hitrejša, pridobila sem na moči, izboljšala sem tudi tehniko ...« je naštela Kozinova, ki je že proučila osem let starejšo nasprotnico iz Zambije. »Da je v svojo korist odločila vseh 16 dvobojev, med drugimi tudi tistega za srebrni šampionski pas združenja WBC, je zgovoren dokaz za njeno kakovost. Ogledala sem si posnetke treh njenih obračunov in ugotovila, da rada boksa z razdalje; tako kot jaz. Veliko udarja direkte, nemalokrat pa se po sproženih udarcih med napadom ustavi in stopi korak nazaj,« je o tokratni izzivalki povedala slovenska šampionka, trdno odločena, da čez mesec dni v svojo bilanco vpiše še 22. zmago (11 jih je dosegla z nokavtom, v statistiki pa ima tudi en neodločen izid). Z njo bi si prislužila tako želeni dvoboj z ameriško zvezdnico Claresso Shields (11 zmag, 2 s k.o.), ki se je začela sicer dokazovati tudi v mešanih borilnih športih, ali britansko šampionko Savannah Marshall (10 zmag, 8 s k. o.).

image_alt
S šampionskim pasom združenja WBC si je Ema močno dvignila ceno


Ne dvomi, da je boljša od Lolite Muzeya, premagati pa jo bo poskušala s posebej za ta obračun izdelanimi rokavicami v barvah slovenske zastave in z napisom Princess priznane znamke Phenom, ki ima pod svojim okriljem tudi takšna asa, kakršna sta Mehičan Saul Alvarez in Britanec Anthony Joshua.



»To je res lepo priznanje, da te podpira takšen opremljevalec. A kar je še pomembneje: v njihovih rokavicah se počutim izvrstno. Moram reči, da so mi kot ulite,« je še dejala Kozinova, ki se počasi približuje še eni zmagi. Do zaključka študija finančne matematike jo namreč loči le še nekaj izpitov in nato diploma ...

Preberite še:

Komentarji: