Spet je vroče v Ducatijevem moštvu

Marc Marquez medtem načrtuje novo zmago v Nemčiji.
Fotografija: Prizor, ki Ducatijevim šefom ni ljub: Danilo Petrucci (desno) pred Andreo Doviziosom. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Prizor, ki Ducatijevim šefom ni ljub: Danilo Petrucci (desno) pred Andreo Doviziosom. FOTO: Motogp.com

Ljubljana – Prvi, drugi, prvi, drugi ... Marc Marquez je na zadnjih štirih dirkah motociklističnega svetovnega prvenstva ubral izjemno oster ritem, ki je toliko bolj zastrašujoč, če pogledamo njegovo skupno letošnjo bero: štiri zmage, tri druga mesta in en padec v dobljenem položaju. V nedeljo pa prihaja na vrsto VN Nemčije, na kateri od leta 2010 pozna zgolj uspehe.

Ena zmaga do 125 ccm, dve v razredu moto2 in šest v motogp je izjemen izkupiček Hondinega asa na Sachsenringu. Lani je bil najhitrejši pred dvema adutoma Yamahinega tovarniškega moštva (Valentino Rossi je bil drugi, Maverick Viñales tretji), ki si je pred dvema tednoma polepšala sivo sezono z Viñalesovim podvigom v Assnu. Nabrušen pričakuje nedeljo tudi Fabio Quartararo, mladi lev zasedbe Petronas Yamaha, saj je na Nizozemskem prevozil prve kroge na čelu dirke motogp, že kar ihtavo pa Ducatijev udarni dvojec. Andrea Dovizioso namreč po padcu v Barceloni in 4. mestu v Assnu zaostaja za Marquezom že za 44 točk, Danilo Petrucci pa ima občutek, da je z zmago v Mugellu zgolj razjezil delodajalce.

»Sami ste našteli kar nekaj razlogov, zakaj moram biti previden. Za velikega favorita sem veljal tudi v Austinu, kjer sem do letos prav tako nanizal šest zmag, a nisem dokončal dirke,« prikimava Marquez, ki je začasno dobil novega moštvenega sotekmovalca. Namesto poškodovanega Jorgeja Lorenza bo startal izkušeni Stefan Bradl, ki je lani nastopil na le treh dirkah in dokončal eno, letos pa tekmoval le v Jerezu, kjer je zasedel 10. mesto. Po vrnitvi 29-letnika, ki se je v sezoni 2017 preizkušal v SP superbike, bo Nemčija vendarle imela zastopnika na domači dirki motogp. Težko pa je verjeti, da bi lahko ponovil uspeh Jonasa Folgerja, ki je pred dvema letoma zaostal na Sachsenringu le za Marquezom, a moral zaradi zdravstvenih težav kmalu nato presedlati med testne voznike. Na zadnjih dveh dirkah je tako vskočil v razred moto2 ter zasedel 19. mesto v Barceloni in 17. v Assnu.
 

Petrucci na prepihu


Pri Ducatiju medtem vre. Dovizioso je očital novinarjem, da so nasedli njegovim tekmecem s pisanjem, da ima na voljo najboljši motor: »Nikoli si nisem mislil, da je to res. S točkami sicer nimamo kritičnih težav, jih imamo pa s pomanjkanjem konkurenčnosti. Dirke so za nas preprosto predolge.«

Petrucci je medtem večkrat potožil, da mu nadrejeni še niso ponudili v podpis nove pogodbe, čeprav so mu jo večkrat obljubili. Hkrati je dodal, da se mu ni splačalo skočiti v zelje moštvenemu kolegu: »V takšnih okoliščinah moraš biti presneto previden. Dovi je drugi v SP in ne smem tvegati, da bi ga prehiteval na dirkah. Vse skupaj je nenavadno, saj pred sezono ni nihče pričakoval takšnih dosežkov od mene, zato nimamo strategije. Rekli so mi le, naj ne počnem neumnosti, prednostna naloga je osvojitev šampionskega naslova z Doviziosom. Znašel sem se med kladivom in nakovalom.«

Komentarji: