Tim čuti, da se bliža izvedbi, ki si jo želi

Tekmovalni premor v MXGP je Tim Gajser izkoristil za treninge v mivki, testiranja in oddih na morju. 
Fotografija: Tim Gajser v skupnem seštevku SP šest dirk pred koncem sezone drži 4. mesto. FOTO: Honda HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser v skupnem seštevku SP šest dirk pred koncem sezone drži 4. mesto. FOTO: Honda HRC

Ljubljana – Dvotedenskega premora je konec, motokrosisti se vračajo na dirke za svetovno prvenstvo v elitnem MXGP. Od konca sezone jih loči le še šest preizkušenj. Slovenski as Tim Gajser je premor izkoristil za treninge na mivki in testiranja, privoščil pa si je tudi oddih na morju.

Letošnje prvenstvo je zelo zanimivo zaradi prevladujočega Jeffreyja Herlingsa, za katerega se zdi, da ga ne more ustaviti prav nič, noben tekmec, poškodba ali katera druga ovira. Nizozemec je v svoji drugi sezoni v eliti slavil na enajstih dirkah od štirinajstih. Dvakrat je bil v konkurenci najboljši njegov največji tekmec Antonio Cairoli, le enkrat pa je voznikoma moštva KTM zmago speljal Clement Desalle.
 

V lovu za Evertsom


Herlings se je prav na vseh dirkah, na katerih je nastopil, uvrstil na stopničke, Cairoli je ostal brez odra dvakrat, tretja na lestvici tistih, ki so se na tekmi največkrat prebili med najboljšo trojico, pa sta Gajser in Desalle s po petimi uvrstitvami. Ko gre za pregled posamičnih voženj, je bil v konkurenci kar 21-krat najhitrejši Herlings, šestkrat Cairoli in enkrat Desalle. Zgodovinsko imata boljši zmagovalni izkupiček le legendarni Stefan Everts, ki je v sezoni 2006 na 16 dirkah zmagal petnajstkrat, in Cairoli, ki je dobil 11 dirk od šestnajstih – in to dvakrat (2007 in 2012).



Herlings ne počiva niti med tekmovalnimi premori v eliti. Povsem je osredotočen le na svoj cilj – naslov svetovnega prvaka. Oddiha si ni privoščil niti ob zadnji tekmovalni prekinitvi, ponavadi opravi dva do tri treninge na dan. Po zmagi v Loketu, na češkem prizorišču s trdo podlago, ki sodi med tiste, ki so mu najmanj pri srcu, ga zdaj v Lommelu čaka najljubši teren – mivka.
 

Našli dobre nastavitve


Gajser ima povsem drugačne ocene, ko gre za podlago. Najraje ima trše terene, najmanj mu je všeč mivka. A kot pravijo pri Hondi, je 21-letni nekdanji svetovni prvak v MXGP in MX2 dobro pripravljen za peščeno belgijsko dirkališče. »Proga v Lommelu je velik izziv, znana je po svoji zahtevnosti. Tokrat bi lahko bila v primerjavi s prejšnjimi leti še težja. Timova samozavest je iz dirke v dirko večja, kar se kaže tudi v odličnih rezultatih. Nadejamo se, da bomo še naprej prinašali lovorike domov,« je razmišljal šef ekipe Marcus Pereira de Freitas in poudaril, da bo dodatna preizkušnja za karavano vročina.

Pravi, da čuti, da se približuje nastopu, ki si ga želi že vso sezono. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pravi, da čuti, da se približuje nastopu, ki si ga želi že vso sezono. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prvi dirkač pri Hondi Gajser je v skupnem seštevku zmanjšal zaostanek za tretjeuvrščenim Desallom na 29 točk. »Tim sodi letos na tretje mesto v SP, kaj je dosegljivo, bomo pa videli. Še malo bomo napredovali, potrebovali pa bomo tudi kanček sreče. To bi bil v tej sezoni glede na okoliščine odličen rezultat,« je cilje razkril njegov oče in trener Bogomir Gajser.

Haloški as pravi, da bo Lommel z globoko mivko prinesel eno od najtežjih letošnjih preizkušenj. »Vendar pa smo v prejšnjem tednu precej časa dirkali na takšni podlagi, v zadnjih dveh dneh smo opravili še testiranja. Za zdaj kaže dobro, našli smo odlične nastavitve pri vzmetenju. Vse bolj čutim, da se približujem takšnemu nastopu, ki si ga ves čas želim. Nadejam se, da bomo v tej smeri nadaljevali tudi v Belgiji,« si je Tim Gajser zaželel pred jutrišnjo dirko (ob 14. in 17. uri).

Komentarji: