Tim Gajser s petimi stopničkami potrdil konec krize

Videti je, da je slovenski motokrosistični as Tim Gajser spet trdno v sedlu.
Fotografija: Tim Gajser je s 3. mestom osrečil slovenske navijače na Češkem. V večjem številu so ga spodbujali le spomladi v Italiji. FOTO: Honda HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je s 3. mestom osrečil slovenske navijače na Češkem. V večjem številu so ga spodbujali le spomladi v Italiji. FOTO: Honda HRC

Loket – Tim Gajser, nekdanji svetovni prvak v MXGP in MX2, se je včeraj na Češkem na najlepši način zahvalil množici slovenskih navijačev, ki so ga v večjem številu v eliti spodbujali le še v Italiji. Petič letos si je pridirkal stopničke. Zaostal je le za Jeffreyjem Herlingsom in Antoniem Cairolijem, ki sta v tej sezoni razred zase.
 

Cairoli: dva zloma v roki


Motokrosisti imajo za sabo 14 dirk za svetovno prvenstvo v elitnem razredu MXGP. Kar enajst jih je dobil Herlings, dve Cairoli, le enkrat pa na vrhu ni bil noben od dirkačev moštva KTM, zgodilo se je v Rusiji, kjer je slavil Clement Desalle. Ni skrivnost, da Nizozemec, ki lovi svoj prvi naslov svetovnega prvaka, in Italijan, ki napada desetega, nista ravno najboljša prijatelja, dirkata tudi v povsem ločenih moštvih, a v letošnjem prvenstvu imata stično točko – njuna moč je izjemna, ne ustavijo ju niti zdravstvene preglavice. Tudi na Češkem nikogar nista spustila blizu.

»Ta proga ni ravno med mojimi ljubšimi, a uspela sta mi dva dobra štarta, vodil sem skoraj v vsakem krogu, imel sem nekaj lepih linij. Na začetku druge vožnje sem imel težave ujeti ritem, tudi zato to zmago ocenjujem za zelo pomembno,« je razmišljal neustavljivi Herlings, ki na dirkališče v Loketu nima prav lepih spominov, saj se je tu v preteklosti poškodoval. Letos pa je vnovič potrdil, da je zadnja poškodba, ki jo je utrpel pred mesecem dni na Nizozemskem, ko si je zlomil ključnico in dve rebri, pozabljena.

Precej sveža pa je Cairolijeva, staknil jo je na azijski turneji. Preiskave so potrdile, da ima dva manjša zloma v roki. Trda podlaga, ki je značilna za Loket, mu je včeraj med dirko povzročala številne težave. »Bilo je zelo težko. V prvi vožnji sem se trudil varčevati z energijo, v drugi sem se še komaj držal, palec me je neznosno bolel. Premor, ki prihaja, mi bo dobro del. Skušal se bom vrniti bolj konkurenčen,« je stanje komentiral Sicilijanec.
 

Zdaj premor, dirka čez dva tedna


Izjemno veseli so bili slovenski navijači, oblečeni v rumeno-rdeče barve, ki so zaščitni znak njihovega junaka Gajserja, pripeljali so se 650 km daleč in videli, po kar so prišli – haloškega šampiona na stopničkah. Že v kvalifikacijah je s tretjim mestom nakazal, da se bo bojeval za vrh. »Zelo mi je všeč ta proga, dobro se počutim tudi na hondi, čeprav je bilo potrebnih nekaj sprememb v nastavitvah. V zadnjih krogih sem namreč imel zelo težke roke. Pa kako lepo je videti toliko slovenskih navijačev!« je bil navdušen 21-letnik.

S stopničkami na Češkem je potrdil, da je kriza, s katero se je soočal v prvi polovici sezone, le še oddaljen spomin. Oba štarta na dirki sta mu dobro uspela, vseskozi je vozil varno na tretjem mestu in potrdil stanovitnost, ki jo je zelo pogrešal. Kot kaže so se stvari postavile na svoje mesto, saj Gajser deluje samozavestno in trdno v svojem sedlu.

Prvič letos so v eliti dirkali trije slovenski vozniki. Klemen Gerčar in Jernej Irt sta bila daleč od točk. Karavana se bo znova zbrala čez dva tedna v Belgiji.

Komentarji: