V Krki skrbijo za zdravje zaposlenih

Nov korak k skrbi za boljše osebno počutje in zdravje, boljši kakovosti zraka in življenja v domači okolici je Krkin dan brez avtomobila.
Fotografija: Podjetje enkrat letno organizira športni dan, na katerem se sodelavci Krke pomerijo v različnih športih. FOTO: SOJ Krka
Odpri galerijo
Podjetje enkrat letno organizira športni dan, na katerem se sodelavci Krke pomerijo v različnih športih. FOTO: SOJ Krka

Nekoč, v ne tako oddaljeni zgodovini Slovenije, je imela beseda delavcev težo in podjetja so na različne načine skrbela za dobrobit zaposlenih. Danes je podjetij, ki bi veliko vlagala v dobro počutje zaposlenih, relativno malo. Še vedno so svetle izjeme, ki investicijo v zaposlene vidijo kot pot k boljšim poslovnim rezultatom in ne kot nepotreben strošek. Takšna je tudi novomeška Krka, kjer že desetletja z raznovrstnimi dejavnostmi skrbijo za dobro zdravje in medsebojne odnose.

Pri Krki se zavedajo, da svojih strateških ciljev ne bi mogli uresničiti brez motiviranih, inovativnih in dobro usposobljenih sodelavcev. »Skrb za zdravje je dragocena naložba tako za posameznika kot za podjetje. Prav zato v Krki za dobro zdravje in medsebojne odnose že desetletja skrbimo z raznovrstnimi dejavnostmi – od športnih do kulturnih dogodkov in organiziramo številne preventivne, rekreativne in družabne programe ter letovanja. S temi dejavnostmi skušamo čim bolj obogatiti življenje naših sodelavcev. Seveda jim zagotavljamo tudi varno delovno okolje,« pravijo v Krkini Službi za odnose z javnostmi (SOJ).

»Skrb za zdravje zaposlenih je skupna odgovornost vseh zaposlenih, njihovih vodij, strokovnih služb in specialistov s področja medicine dela,« pravijo v SOJ in dodajo, da so v aktivnosti, povezane s promocijo skrbi za zdravje, poleg njihove službe vključeni še Svet delavcev, oba sindikata, Služba za varnost in zdravje pri delu, Kadrovski sektor, in Služba za družbeni standard. Pri tem sodelujejo tudi s Trim klubom Krka in Kulturno-umetniškim društvom Krka.

»V letu 2008 smo se priključili evropski kampanji za ocenjevanje tveganj na področju varnosti in zdravja pri delu, poimenovani 'Zdravo delovno okolje – dobro za vas, dobro za posel'. Na področju varnosti in varovanja zdravja imamo strokovno in številčno močno ekipo, ki lahko opravi vse naloge s tega področja,« še povedo v SOJ.


Promocija zdravja na delovnem mestu


Pred dvemi leti so v Krki začeli s projektom promocije zdravja, katerega namen je spodbujati zaposlene k prostovoljni uporabi možnosti, ki jih Krka omogoča na tem področju, s ciljem krepitve zdravja in s tem zagotavljanja kakovostnega življenja in uspešnega dela v službenem in zasebnem času.

»Oblikovali smo skupino za promocijo zdravja, ki je pripravila Načrt promocije zdravja. To je dinamičen proces, v katerem sodelujejo vsi zaposleni, saj lahko svoje predloge in pobude o promociji zdravja posredujejo skupini za zdravje. Na ta način na eni strani sistematično spremljamo kazalnike zdravstvenega stanja zaposlenih, na drugi pa s komuniciranjem povečujemo zavedanje zaposlenih, da so odgovorni za izbiro primernih telesnih aktivnosti, s katerimi varujejo zdravje,« razložijo projekt v SOJ.


Športne igre in dan


Izvemo, da med sodelavci v Krki organizirane športno-rekreativne aktivnosti potekajo že več kot štiri desetletja, najprej pod okriljem športnega društva Krka, nato pa pod samostojnim društvom Trim klub Krka. »V pestri ponudbi aktivnosti se na različnih lokacijah, kjer delujemo, tedensko rekreira okoli 2800 sodelavk in sodelavcev,« povedo v SOJ.

Podjetje enkrat letno organizira športni dan, na katerem se sodelavci Krke pomerijo v različnih športih. Za zaposlene organizirajo programe preventivne zdravstvene rekreacije in termalno zdravljenje. Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije so označili in uredili 15 priljubljenih planinskih poti po Sloveniji. »Prepričani smo, da s tem prispevamo k ozaveščanju in usmerjanju ljudi v gibanje in v zdrav način življenja, zato smo za zaposlene organizirali vodene planinske izlete na vseh 15 poti,« pravijo sogovorniki.
Dobro psihofizično počutje in ugodno psihosocialno klimo zagotavljajo še s kulturnimi in družabnimi prireditvami, delavnicami o zdravem načinu življenja in vplivu psihoaktivnih snovi, ki jih vodijo zdravniki, zdravo prehrano v lastnih restavracijah in podobnimi aktivnostmi.

Nov korak k skrbi za boljše osebno počutje in zdravje, boljši kakovosti zraka in življenja v domači okolici je Krkin dan brez avtomobila, ki so ga prvič organizirali leta 2016 v okviru evropskega tedna mobilnosti. »Sodelavce o pomenu trajnostne mobilnosti ozaveščamo z objavami prispevkov v interni reviji, v ta namen pa smo na interni spletni strani odprli tudi spletno mesto Mobilnost. Tiste, ki živijo v bližini svoje službe, spodbujamo za prihod na delo peš ali s kolesom. Tistim bolj oddaljenim pa predlagamo skupne vožnje na delo in uporabo javnega potniškega prometa,« sklenejo naši sogovorniki.

Komentarji: