V ligi narodov izstopal le en narod, Slovenci

Reprezentančna vrsta po dveh porazih sklenila turnir F4 elitnega tekmovanja na četrtem mestu, a kipi od ponosa.
Fotografija: Tonček Štern in slovenski odbojkarji so v elitnem tekmovanju zasluženo visoko leteli. FOTO: FIVB
Odpri galerijo
Tonček Štern in slovenski odbojkarji so v elitnem tekmovanju zasluženo visoko leteli. FOTO: FIVB

Slovenska odbojkarska reprezentanca je vrhunsko opravila delo v uvodni sezoni svojega igranja v ligi narodov. Po dvanajstih zmagah in treh porazih v rednem delu tekmovanja v Riminiju na sklepnem turnirju najboljše četverice ni bilo pravega rezultatskega ognjemeta. A brez skrbi, ognjemet z milijon iskrami je bila že izjemno kakovostna igra varovancev selektorja Alberta Giulianija v italijanskem obmorskem letovišču. Slovenci so sicer v polfinalu izgubili s Poljsko z 0:3 (-22, -21, -23), v malem finalu za tretje mesto pa še s Francozi, prav tako z 0:3 (-20, -18, -19).

V dvoboju s svetovnimi prvaki Poljaki se je pri tekmecih poznalo, da sta za razliko od ligaškega dela turnirja lige narodov tokrat igrala zvezdnika Wilfredo Leon in Bartosz Kurek, pri igralskih prvinah je bila razlika izrazito vidna pri številu uspešnih blokov (14:6 v poljski prid). Potem ko se slovenski jastrebi v letu niso povzpeli nad poljskimi orli, pa jim ni to uspelo niti proti galskim petelinom. Ti so prevladovali v igri in posledično tudi s statističnimi podatki.
 

Nauk in napredovanje


»Morebiti smo bili malce utrujeni, manjkala nam je energija po zelo dobrem nastopu v rednem delu lige narodov. Morda smo bili tudi že zadovoljni z uvrstitvijo med najboljša štiri moštva, nato pa smo izgubili zbranost na obeh tekmah. Upoštevajoč vse dejavnike so slovenski fantje zelo dolgo igrali zelo dobro na tem turnirju,« je vse ocenil slovenski selektor »Če ocenim celotno tekmovanje, je šlo za fantastičen turnir, tu je ocena zelo pozitivna. Do final foura smo prvič v življenju odigrali toliko kakovostnih tekem zapored. Turnir je bil imeniten, menim, da smo se veliko naučili in napredovali,« je poudaril Tine Urnaut.

Tine Urnaut in soigralci so v rednem delu elito lige narodov imeli pod nadzorom, v polfinalu in malem finalu so bili malce prekratki. FOTO: FIVB
Tine Urnaut in soigralci so v rednem delu elito lige narodov imeli pod nadzorom, v polfinalu in malem finalu so bili malce prekratki. FOTO: FIVB


»O zaključnem turnirju bi na prvo žogo rekel, da nam je zmanjkalo nekaj energije. To je jasno. Pri tistih stvareh, ki so nam prej tekle, smo imeli zdaj težave. Poljska in Francija sta zelo pritiskali z začetnim udarcem in nas spravljali v težave. Ko nekdo tako pritiska s servisom in pride do serije, se je težko odzvati, četudi nam ne uspe podoben niz. Naš začetni udarec je tisto, kar bi si želel, da bi bilo na višji ravni, saj bi tekmeca spravili v zahteven položaj. To je bila največja razlika v obeh dneh zaključnega turnirja,« je dodal kapetan.
 

Zmanjkalo energije


»Če potegnemo črto pod celotnim turnirjem, je četrto mesto res vrhunski dosežek. Na žalost gremo domov malce razočarani, saj smo si želeli kolajno. Moramo biti pozitivni, zbrati misli in pogledati na to, kar smo postorili. Med 16 reprezentancami smo bili četrti in to je fenomenalen uspeh, četudi smo žalostni, ker smo izgubili,« je navrgel Jan Kozamernik. »Ponosni smo na vse, kar smo dosegli. Na zadnjih dveh tekmah smo malce pregoreli. Morebiti je bila želja prevelika, ali pa je bila to posledica dolgega turnirja. Preprosto nismo pokazali igre, ki nas je krasila do tedaj,« je omenil Gregor Ropret.

Francoska vrsta je bila v malem finalu bolj sveža in odločna, slovenski blok je ni mogel ves čas zadrževati. FOTO: FIVB
Francoska vrsta je bila v malem finalu bolj sveža in odločna, slovenski blok je ni mogel ves čas zadrževati. FOTO: FIVB


Jani Kovačič pa je dodal: »Če potegnemo črto, smo odigrali zelo lep turnir, če pozabimo zadnji dve tekmi. Zmanjkalo nam je energije. Morebiti smo se podzavestno zadovoljili s tem, kar smo naredili. Pomembno je, da smo prvič igrali med elito, in dokazali smo, da sodimo v sam vrh.«

Da je Slovenija v svetovnem odbojkarskem merilu udarila piko na i svoje potrditve za vrh, priča tudi dejstvo, da se je na lestvici mednarodne zveze povzpela na šesto mesto! Vodi olimpijski prvak Brazilija, ki je po polfinalni zmagi nad Francijo s 3:0 v finalu lige narodov s 3:1 (-22, 23, 16, 14) ugnala na lestvici drugouvrščeno Poljsko in desetič osvojila to elitno tekmovanje. Devetkrat, ko se je imenovalo še svetovna liga, prvič kot ligo narodov.

Komentarji: