V skupno bero so dodali peto kolajno, tokrat srebrno

Slovensko moštvo kanuistov je prvi dan svetovnega prvenstva v Braziliji zaostalo le za Slovaki in proslavilo drugo mesto.
Fotografija: Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so odprli SP z novim skupnim podvigom. FOTO: NIna Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so odprli SP z novim skupnim podvigom. FOTO: NIna Jelenc/KZS

Rio de Janeiro – Že uvodni dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah je Sloveniji prinesel prvo kolajno. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so v moštveni tekmi kanuistov osvojili drugo mesto in priveslali reprezentanci 23. odličje na mundialih od osamosvojitve države. Kajakaši in kajakašice so tokrat krepko zaostali za željami in zgolj od daleč opazovali zmagovalni oder.

Lanski svetovni prvak Savšek, drugouvrščeni v letošnji razvrstitvi svetovnega pokala Božič in Berčič, ki ima v lasti dve zmagi iz najvišje mednarodne konkurence, se lahko pohvalijo tudi z lepo skupno zgodovino. Med drugim so bili pred tremi leti prvaki stare celine na Dunaju, lani srebrni na domačem EP v Tacnu, na SP pa so osvojili bron pred štirimi leti v Deep Creeku in leto dni pozneje v Londonu. Včeraj so prešerno proslavili nov podvig. Za pičlih 28 stotink sekunde so zaostali le za branilci naslova iz Slovaške, za katere so tekmovali sami izkušeni mojstri, letošnji zmagovalec svetovnega pokala Alexander Slafkovsky, srebrni na OI 2016 Matej Benuš in legendarni Michal Martikan, ki je pri 39 letih sam osvojil več odličij kot kakšna odlična reprezentanca. Na OI je denimo zmagal že leta 1996 v Atlanti. O izjemni moči slovaškega moštva 3 x C-1 priča tudi podatek, da je od leta 2002 zbralo kar devet naslovov svetovnega prvaka, osemkrat pa je bilo zlato na EP.

Zanimivo je, da so si vse tri najuspešnejše naveze prislužile po dve kazenski sekundi zaradi dotika vratic. Potem ko je slovenska trojica za 12 stotink prekosila Davida Florencea, Ryana Westleyja in Adama Burgessa iz Velike Britanije ter se zasidrala na drugi stopnički, pa se je vsem odvalil velik kamen od srca. V izjemnem slogu so namreč potrdili svojo kakovost in že kar trajno mesto med favoriti na velikih tekmovanjih. Najbolj prekaljeni član moštva Benjamin Savšek je zadovoljno ocenil: »Dosegli smo lep uspeh, zadovoljen pa sem tudi z našim nastopom. Škoda dotika na progi, brez katerega bi bržkone zmagali. To je lepa spodbuda za naprej in dober začetek SP. Upam, da nam bo šlo tako naprej tudi na tekmi posameznikov

Luka Božič, s Sašem Taljatom še nedavno zbiralec odličij med dvojci, je po novem skupnem podvigu že kar nejeverno pogledal: »V bistvu nisem niti vedel, da je to naša peta moštvena kolajna. Ampak od prvega leta, ko sem se prebil v reprezentanco, smo se dobro ujeli, nadaljujemo niz dobrih nastopov in iz leta v leto napredujemo. To je znak, da lahko prikazujemo še boljše predstave.« Z njim se je strinjal tudi Anže Berčič: »Lepo in usklajeno smo veslali, očitno nam proga ustreza. Navadili smo se eden na drugega, tako da sem lahko le zadovoljen.«
 

Razočarani kajakaši in kajakašice


Lani so se lani bronaste kolajne na SP v Franciji veselili kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Žan Jakše. V Brazilijo so se odpravili v enaki zasedbi, a se jim nastop ni posrečil, tako da so zasedli 9. mesto z dvema kazenskima sekundama (toliko so jih imeli tudi tretjeuvrščeni) in kar 7,23 sekunde zaostanka za zmagovitim britanskim moštvom. Srebro je šlo na Poljsko, bron na Češko.

Razočarane so bile tudi slovenske kajakašice. Lani so presenetljivo osvojile naslov evropskih prvakinj v Tacnu, na naslednjih preizkušnjah pa niso bili niti blizu ponovitvi uspeha, čeprav so Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak vztrajale v nespremenjeni ekipi. Na lanskem SP v Pauju so bile 14., na letošnjem EP v Pragi 9., v Braziliji pa so pristale na 13. stopnički s kar osmimi sekundami kazenskega pribitka. Po štiri so si prislužile pri drugih in tretjih vratcih in upanja na lepo uvrstitev je bilo v hipu konec, končni zaostanek (16,05) pa je odločno prevelik. Zmagale so Francozinje pred Nemkami in Britankami, Slovenke pa so prehitele le ekipe iz Brazilije, Argentine in Kanade ter Čilenke, ki niso priveslale do cilja.

Danes bodo na SP na sporedu kvalifikacije posameznikov za kanuiste in kajakašice.

Preberite še:

Komentarji: