Williams tudi uradno naprodaj

Slovito moštvo formule ena naj bi zamenjalo lastnika s treh ali štirih mesecih.
Fotografija: V Williamsovem moštvu za sezono 2020 sta Kanadčan Nicholas Latifi (na fotografiji) in Britanec George Russell. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Williamsovem moštvu za sezono 2020 sta Kanadčan Nicholas Latifi (na fotografiji) in Britanec George Russell. FOTO: Reuters

London – Britansko moštvo formule 1 Williams je uradno naprodaj. Claire Williams, ki je po upokojitvi očeta Franka, lastnika in ustanovitelja ekipe, prevzela njeno krmilo, je napovedala, da želi poiskati strateškega partnerja. Williams je lani objavil izgubo v vrednosti 12 milijonov evrov. Williamsova, ki ima uradno še vedno položaj namestnice vodje, čeprav njen oče več neposredno ne sodeluje pri vodenju moštva, je med današnjo videokonferenco dejala, da je cilj dokončati postopek v naslednjih treh do štirih mesecih.

Williams je eno izmed najuspešnejših moštev v zgodovini F1. V svetovnem prvenstvu je prevladoval v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, z dirkači, kot so bili Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost in Damon Hill. Za Williams je dirkal tudi Brazilec Ayrton Senna. Po njegovi smrtni nesreči na veliki nagradi San Marina leta 1994 so bili Frank Williams, Patrick Head in Adrian Newey obtoženi povzročitve smrti iz malomarnosti. Sodni proces se je končal leta 2005, ko so bili vsi trije oproščeni krivde.
 

Renault bo vztrajal


Toda konkurenčnost ekipe se je v tem stoletju zelo zmanjšala. Williams je imel kratki preporod v obdobju od 2014 do 2017, ko je dvakrat končal na tretjem mestu in je bil nato dvakrat peti v prvenstvu konstruktorjev, v zadnjih dveh letih pa je znova zdrsnil povsem na rep razpredelnice.

Formula 1 je v veliki krizi zaradi pandemije novega koronavirusa. Moštva, ki zaradi pandemije ne morejo tekmovati, merijo izgubo v milijonih evrov. Francoski konstruktor Renault je napovedal, da bo kljub vsemu ostal v formuli 1. Največ uspeha doslej je Williamsu prineslo sodelovanje z Renaultom, saj je Williams-Renault osvojil kar pet od Williamsovih devetih konstruktorskih naslovov, zadnjega leta 1997.

Williams ima do konca sezone 2024 sklenjeno sodelovanje z nemškim Daimlerjem, proizvajalcem avtomobilov znamke Mercedes Benz.

Komentarji: