Žepna telovadka, ki je nič ne ustavi

V Stuttgartu Simone Biles na prvo mesto večne gimnastične lestvice po številu kolajn na svetovnih prvenstvih.

Simone Biles šteje 22 let in že ima mesto med najuspešnejšimi v zgodovini športne gimnastike. V Stuttgartu je postala telovadka z največ kolajnami na svetovnih prvenstvih, že po prejšnjem prvenstvu pa se je lahko pohvalila z največ zlatimi. Njeno zbirko s SP zdaj sestavlja 25 kolajn, od tega 19 zlatih ter po tri srebrne in bronaste. O ameriški žepni telovadki (meri le 142 cm) so lani posneli film, njeno življenje je vsekakor vredno hollywoodskega scenarija.

Morda si je pri nas težko predstavljati, a Simone Biles je v ZDA superzvezdnica, v športnem svetu jo postavljajo ob bok najboljši teniški igralki v zgodovini Sereni Williams, o tem, kaj pomeni v gimnastičnem, pa ni vredno izgubljati besed. V Stuttgartu je navduševala od prvega do zadnjega dne, popeljala ZDA do naslova ekipnih prvakinj, nato na svojem petem zaporednem svetovnem prvenstvu osvojila zlato kolajno v mnogoboju, zaznamovala je tudi finale na posameznih orodjih. Potem ko je že na prejšnjem prvenstvu lani v Dohi postala telovadka z največ svetovnimi naslovi, se je s Stuttgartom, kjer se je veselila petih zmag – kolajne ni osvojila le na dvovišinski bradlji – zavihtela na prvo mesto večne lestvice SP tudi po skupnem številu kolajn. Najprej je prehitela Svetlano Horkino, nato Koheia Učimuro in za konec še dosedanjega rekorderja Vitalija Ščerba.

...
...


Resda so gimnastična svetovna prvenstva in z njimi možnosti za kolajne vsako leto (z izjemo olimpijske sezone), vendar je Bilesova do tako izjemnega opusa prišla pri komaj 22 letih in na petih prvenstvih (od Antwerpna 2013), pri čemer je predlansko sezono izpustila, saj si je po olimpijskih igrah zaželela premor. Na vsakem SP je osvojila vsaj štiri kolajne, lani celo vseh šest možnih … »Včasih se sprašujem, kako zmorem, imam občutek, kot da ne gre zame. Ogledujem si videoposnetke in ni mi jasno, kako mi je vse to uspelo. Včasih si želim, da bi doživela zunajtelesno izkušnjo, da bi se lahko opazovala v živo,« pravi Američanka, ki je v Stuttgartu predstavila dve novi prvini, ki bosta poimenovani po njej. Doslej sta bili že dve.


Rejništvo, zloraba, bratova aretacija

Nov velik uspeh je prišel po težavnem življenjskem obdobju, še zdaleč ne prvem. Takšno je bilo njeno otroštvo, ko se je selila iz ene rejniške družine v drugo, potem ko je oče zapustil družino, mama pa je imela težave z mamili in alkoholom. Ko je bila stara šest let, sta jo, skupaj z eno od sester, posvojila stara starša Ron in Nellie, ki sta danes zanjo edina prava starša. »Biološka mama je bila pogosto v zaporu, nikoli se nisem mogla zateči k njej. Spomnim se, da sem bila vedno lačna in prestrašena,« je pred časom razkrila Bilesova, ki je lani priznala, da je bila tudi sama ena od skoraj 300 žrtev zdravnika ameriške gimnastične reprezentance Larryja Nassarja, ki je spolno zlorabljal mladoletne telovadke, zdaj pa prestaja stoletno zaporno kazen. Ob tem je jasno pokazala na ameriško gimnastično zvezo, ki v močno razvejenem sistemu zlorab ni zaščitila svojih telovadk.

...
...


Prva afroameriška olimpijska zmagovalka v mnogoboju v zgodovini je nov udarec doživela med sklepnimi pripravami na SP. Brat Travis, s katerim sicer nista odraščala skupaj, je bil namreč konec avgusta obtožen trojnega umora. Tudi to je ni potolklo. Spet se je pobrala in napisala novo gimnastično zgodovino.

Komentarji: