Ayuso zmagovalec Baskije

Končni uspeh si je zagotovil v zadnji, najtežji etapi, v kateri so morali tekmovalci premagati sedem kategoriziranih vzponov.
Fotografija: Juan Ayuso (levo) je zmagal v Baskiji, Jay Vine (v sredini) in Remco Evenepoel (desno) sta zaradi padcev odstopila. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Odpri galerijo
Juan Ayuso (levo) je zmagal v Baskiji, Jay Vine (v sredini) in Remco Evenepoel (desno) sta zaradi padcev odstopila. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

V Eibarju se je končala kolesarska dirka po Baskiji, ki bo v zgodovini zasedla posebno mesto, saj se do zdaj še nikoli ni zgodilo, da bi prav vsi glavni favoriti, med katerimi je bil tudi Slovenec Primož Roglič, zaradi padcev odstopili. Smolo papirnatih kandidatov je najbolje izkoristil Španec Juan Ayuso.

Zmago si je zagotovil v zadnji, najtežji etapi s štartom in ciljem v Eibarju, po 147,8 kilometrih, v katerih so morali tekmovalci premagati sedem kategoriziranih vzponov. Etape sicer ni dobil, močnejši oziroma bolj motiviran od njega (Ayuso niti ni želel šprintati za etapno zmago) je bil v zaključku kolesar Ineosa, rojak Carlos Rodriguez, ki pa je imel od prej prevelik zaostanek, da bi ga lahko ogrozil.

Si pa je Rodriguez na zadnjem vzponu zagotovil drugo mesto, Danca Mattiasa Skjelmoseja, ki je bil pred zadnjo etapo v najboljšem položaju, je na koncu premagal le za sekundo. Za Ayusom, moštvenim kolegom Tadeja Pogačarja pri ekipi UAE Emirates, je v skupnem seštevku zaostal 42 sekund. Četrto mesto skupno je zasedel še en kolesar Emiratov in še en Španec Marc Soler.

Slednji je odigral veliko vlogo v taktiki ekipe UAE Emirates, ki je imela pred zadnjo etapo tri tekmovalce med najboljšimi petimi, na koncu pa 21-letnemu Ayusu zagotovila prvo zmago na večdnevnih dirkah svetovne serije, pred tem je bil drugi na dirkah od Tirenskega do Jadranskega morja in po Švici. Soler je bil z napadom sredi etape najzaslužnejši, da je UAE zlomil tekmece na čelu z Skjelmosejem.

Dirko je v četrtek zasenčil hud padec favoritov, po katerem so dirko morali končati dvakratni zmagovalec Toura, Danec Jonas Vingegaard, Belgijec Remco Evenepoel, Avstralec Jay Vine in Roglič, ki je bil dotlej v vodstvu.

Komentarji: