Ulissi pred Pogačarjem na Sveti Gori

Kolesarji moštva UAE so na Sveti Gori uprizorili klubsko dirko. Zmagal je Diego Ulissi, tik za njim je bil Tadej Pogačar.
Fotografija: Diego Ulissi in Tadej Pogačar, drugi in prvi v skupnem seštevku letošnje dirke po Sloveniji. FOTO:Tomi Lombar/Delo 
Odpri galerijo
Diego Ulissi in Tadej Pogačar, drugi in prvi v skupnem seštevku letošnje dirke po Sloveniji. FOTO:Tomi Lombar/Delo 

Spremljali smo v živo


15:15
Izjemna etapa. Razburljiva od prvega do zadnjega kilometra. Žal je Mohorič padel z odra zmagovalcev, Pogačar ostaja v zeleni majici, drugi je zdaj moštveni kolega Diego Ulissi in tretji Matteo Sobrero.

15:13
Ulissi
prvi, Pogačar drugi, Sobrero tretji na vrhu Svete Gore.

15:12
Pogačar
ne ve ali bi šel solo ali ne ... 

15:11
Majka
, Pogačar, Sobrero in Ulissi so pred ciljno rampo. Še 1 km.

15:10
Ulissi
je spustil trojico! 

15:08
Majka
, Ulissi, Pogačar, Sobrero so sami. Odpadel je Mohorič, Polanc je opravil svoje delo.

15:06
Začel se je klanec na Sveto Goro! Še 2,5 km do cilja. Polanc ne popušča.

15:04
Mohorič
je ujet. Polanc ga je ujel. Kolesarje čaka samo še Sveta Gora.

15: 03
Mohorič
je napadel na spustu!

15:02
Jan Polanc
prvi čez gorski cilj na Ravnici. Sledi spust proti vznožju Svete Gore 2,5 km/13%). 

15:00
Trije Slovenci so med vodilnimi. Pogačar je na varnem med tremi moštvenimi kolegi. Še 7 km do cilja.

14:57
Še 16 kolesarjev je v ospredju. Polanc opravlja izjemno delo. Dva koelsarja Astane sta vmes. Mohorič je zraven!

14:55
UAE narekuje hud tempo na Ravnico! Jan Polanc je na čelu.

14:53
Hočevar
je odpadel! Polanc je blizu zeleni majici. Tanel Kangert je videti še najbolj nevaren.

14:52
Mohorič
izgublja stik z vodilnimi. Izgublja drugo mesto, Ulissi je pred njim ... Hočevar je spredaj.

14:50
Mohoriča
ni v ospredju na začetku klanca! Selekcija je huda, samo še 25 kolesarjev je spredaj.

14:46
Začenja se vzpon na Ravnico. Ubežniki so ujeti!

14:45
Ubežniki s Korenom in Perom bodo kmalu ujeti, samo še 10 sekund prednosti imajo.

14:42
Še 14 km do cilja. Vse je še mirno, glavnina vztrajno lovi ubežnike. Glavnina je zgrešila pot? Kje so redarji? Manjši spodrsljaj organizatorja. Kje so ubežniki? 

14:40
Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce) ima že 44 sekund prednosti pred glavnino. Vmes so še ubežniki s Korenom in Perom.

14:36
Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce) je napadel ravno v trenutku, ko je Koren prevzel malico! 

14:35
Kolesarji gredo še enkrat, drugič čez gorski cilj na Ravnici (3,2 km/9,5%), potem samo še zaključek na Sveto Goro (2,5 km/13%). Med ubežniki je prišlo do napada!

14:32
Glavnina gre na vso moč. Moštvo UAE je prevzela vajeti v svoje noge. Polanc je vseskozi pred Pogačarjem. Kaj nam danes pripravlja najbolj napadalna ekipa Uno-X.

14:30
Če gledamo favorite na papirju, potem bo danes imel največ dela Matej Mohorič, seveda, če bo hotel zadržati drugo mesto v skupnem seštevku. Samo 11 sekund za njim je Ulissi, ki je boljši klančar. Tudi Sobrero je boljši v vožnji na klanec in je tik za Ulissijem na četrtem mestu.

14:25
Četrta etapa se bliža vrhuncu, pred kolesarji je še 29 km. Glavnina zaostaja 1:21, med ubežniki sta še vedno Koren in Per. 

14:20

14:17
Ubežniki so že več kot 100 km v begu. Njihova prednost kopni. Koren in Per sta še vedno med njimi. V glavnini pa tempo narekuje moštvo UAE.

14:12
Glavnina zaostaja 1:43, do cilja samo še 35 km. Med ubežniko so še:  Kristijan Koren (Slovenija), David Per (Adria Mobil), Josip Rumac (Androni Giocattoli), Urko Berrade Fernandez (Equipo Kern Pharma), Jon Irisarri Ricon (Caja Rural - Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskatel - Euskadi), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce).

14:10
Zadnjih 10 zmagovalcev:
2019 Diego Ulissi
2018 Primož Roglič 
2017 Rafal Majka
2016 Rein Taaramae
2015 Primož Roglič 
2014 Tiago Machado 
2013 Radoslav Rogina 
2012 Janez Brajkovič
2011 Diego Ulissi 
2010 Vincenzo Nibali 

14:02
Kolesarji so v Vipolžah. 
Izraziti favorit tako za današnjo etapno kot nedeljsko skupno zmago je 22-letni Pogačar, ki mu je zaključek pisan na kožo. Kolesarje bo pot sicer vodila prek skupno petih kategoriziranih vzponov, vključno s ciljnim do Svete gore nad Novo Gorico (2,5 km/13%).

13:58
Kristijan Koren
se še vedno dobro drži med ubežniki. Kot domačin pozna vsak meter ceste. Po dveh letih tekmovalnega premora je videti izvrstno.

13:53


13:50
Ubežniki so že premagali gorski cilj na Vrhovljah, spet je najhitrejši Poljak Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce). Slovenca sta še med ubežniki. Glavnina zaostaja več kot minuto.

13:45
Pogačar
je v izjavah pred današnjo etapo napovedal, da bo poskušal zmagati. Samo še minuto imajo ubežniki prednosti. 

13:40
Pravi poletni dan je danes. To ne gre na roko Pogačarju, ki vročine ne prenaša najbolje. Do cilja je še 53 km. Glavnino gre hitro pod taktirko UAE moštva. 

13:38
Ubežniki se že vzpenjajo na Vrhovlje (4,3 km/7,3%). Prednost pred glavnino je 2:40. 

13:35
Jan Tratnik
 (Bahrain Victorious) je včeraj pred samim šprintom poskrbel za veliko vznemirjenja, saj je sposoben v takšnih zaključkih tudi zmagati: »Napadel sem na rahlem spustu in skušal s čim večjo skupino prileteti mimo skupine, a bil sem prisiljen zapeljati na makadam in izgubil sem nekaj hitrosti. Nato mi ni preostalo drugega, kot da poskusim, kot ekipa pa smo iztržili 2. mesto, kar je lepo. Napad bi morda lahko uspel, za Mateja pa je dobro, da je čakal na šprint in je generalno visoko, teh šest sekund pa bo morda jutri pomembnih.«

13:30
image_alt
Izjemen program spremljajočih aktivnosti na Goriškem pred sobotno kraljevo etapo

13:25
Matej Mohorič
 po osvojenem drugem mestu v čerajšnji etapi izjavil: »Zmanjkalo mi je pol dolžine kolesa ali pa bi morala biti trasa nekaj metrov daljša. Reagiral sem malenkost prepozno, vedel pa sem, da je Španec hiter in sem se zato postavil za njega. Pričakovali smo šprint, to je bil najverjetnejši razplet etape, po peklenskem tempu na klanec pa je naš Bauhaus odpadel, Španec pa je očitno zdržal in si zaslužil zmago.« Matej je komentiral tudi napad Tratnika, športno pa je sprejel tudi drugo mesto: »Jan je poskusil z napadom, malo z lovom na etapno zmago, malo, da je meni razpotegnil skupino in mi pomagal priti v boljši položaj. Nekaj grenkega priokusa je, ampak to je kolesarstvo.«

13:20
Do cilja je še 70 km. Vozijo ob reki Soči, kmalu bodo zavili v Goriška Brda. Glavnina zaostaja dve minuti. 

13:16
Jon Aberasturi
je po včerajšnji etapi povedal: »Bauhaus in njegova ekipa so bili premočni na prvi etapi, a danes nas je bilo le okoli 30 in lažje je bilo priti v ospredje. Občutki v nogah so bili dobri, a sem vseeno trpel na zadnjem vzponu pred zaključkom etape, nato pa je UAE držal visok ritem. Trentinu sem sledil do 200 m do cilja, nato pa dal vse od sebe in zmagal. Zelo sem vesel, letos sem že bil na odru za zmagovalce, a to je prva zmaga v sezoni.«

13:12
Kolesarji so premagali drugi gorski cilj na Ravnici. Dobila ga je Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce).

13:10
Kristijan Koren
je osemkrat vozil dirko po Franciji! Danes ga vidimo prvič po dveh letih. To so njegove domače asfaltne žile, saj je doma iz Budanj. Beg najbrž ne bo uspešen, vendar zadovoljni smo, da vidimo dva Slovenca med ubežniki.

13:07
Kolesarji so na drugem vzponu od petih. Vzpon na Ravnico (3,2 km/9,5%). Do cilja je 79 km, prednost petih ubežnikov je 2:25.

13:05
Šestindvajsetletni Matej Mohorič iz Podblice je v Krškem po drugem mestu v tretji etapi od Brežic do Krškega priznal, da bo bržčas Pogačar premočan za tekmece v današnji etapi, ki se bo končala na Sveti gori nad Novo Gorico. »Jutri bo Tadej spet premočen za konkurenco,« je včeraj dejal Mohorič in v šali dodal: »Če bom čez noč pet kilogramov shujšal, imam morda možnosti.«

13:00
Kraljevska etapa je pred nami, danes bomo dobili zmagovalca 27. dirke po Sloveniji. Ampak, do Svete Gore je še daleč, do Novega mesta še dlje. Imamo peterko ubežnikov: Kristijan Koren (Slovenija), David Per (Adria Mobil), Josip Rumac (Androni Giocattoli), Urko Berrade Fernandez (Equipo Kern Pharma), Jon Irisarri Ricon (Caja Rural - Seguros RGA), Antonio Jesus Soto (Euskatel - Euskadi), Robert Scott (Canyon DHB SunGod), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce). Njihova prednost pred pelotonom je 2:35.

***
Po četrti, kraljevski etapi od Ajdovščine do Nove Gorice (164,1 km), bo že jasno, kdo bo v nedeljo slavil skupno zmago.
Od Ajdovščine do Nove Gorice je le streljaj, vendar 27. dirka po Sloveniji bo vmes zavila še čez pet klancev. Izmed petih dva sodita v tretjo kategorijo težavnosti, dva v drugo in zadnji na Sveto Goro v prvo. V etapi so še trije leteči cilji. 
image_alt
Mohoriču je zmanjkalo ceste za zmago

Prvi klanec je vzpon na Temnico (4,3 km/8,1%), sledi klanec na Ravnico (3,2 km/9,5%) in Vrhovlje (4,3 km/7,3%) slabih 50 km do cilja. Nato sledijo še trije nekategorizirani krajši vzponi, Kozana, Gonjače, Kojsko, v zadnjih 12-kilometrih pa se bodo drugič podali na Ravnico pred strmim zaključnim vzponom na Sveto Goro (2,5 km/13%).

Skrivalnic ni več, vemo, kdo lahko še seže na vrh. Trenutno vidimo samo Tadeja Pogačarja, ki je v dosedanjih treh etapah dokazal, da je vladar dirke, kot se reče v kolesarskem žargonu. Če se ne zgodi kaj nepredvidenega, oz. zanimivo bo spremljati, kako bo Pogi prenesel vročino, ki je napovedana za danes, kajti vemo, da veliko raje in bolje dirka v hladnejših razmerah.
image_alt
Tadej Pogačar poslal sporočilo na štart Toura

Časovne razlike med deseterico niso velike, je pa dokaj velika med Pogačarjem na prvem in Mohoričem na drugem mestu, 1:15 bi moralo zadostovati, vendar, Jan Polanc na desetem mestu, zaostaja le 1:41, vmes je še torej osem sedem nevarnih kolesarjev. Na papirju nihče ne more do živega Pogačarju, kako pa se bo kraljevska etapa končala na cesti, pa bomo videli okoli 15. ure na Sveti Gori. 
 

 

S spremljanjem v živo začnemo ob 13. uri

Komentarji: