Če ni čez noč čudežno shujšal, je slovenski tour odločen

Danes kraljevska etapa na dirki po Sloveniji s ciljem na Sveti Gori nad Novo Gorico. Tadej Pogačar ima dobro minuto prednosti pred Matejem Mohoričem.
Fotografija: Včeraj je bil Matej Mohorič malo prekratek za zmago. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida
Odpri galerijo
Včeraj je bil Matej Mohorič malo prekratek za zmago. FOTO: Matic Klansek Velej/Sportida

Na 27. kolesarski dirki po Sloveniji bo danes na vrsti četrta, kraljevska etapa od Ajdovščine do Nove Gorice (164,1 km), po kateri bo najbrž že jasno, kdo bo v nedeljo slavil skupno zmago. Vodilni na dirki, slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), bo branil 1:15 minute naskoka pred rojakom Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious).

Šestindvajsetletnik iz Podblice je v Krškem po drugem mestu v tretji etapi od Brežic do Krškega priznal, da bo bržčas Pogačar premočan za tekmece v današnji etapi, ki se bo končala na Sveti gori nad Novo Gorico. »Jutri bo Tadej spet premočen za konkurenco,« je včeraj dejal Mohorič in v šali dodal: »Če bom čez noč pet kilogramov shujšal, imam morda možnosti.«

Kljub dvema drugima mestoma v zaporednih etapah in petkovimi devetimi bonifikacijskimi sekundami Mohoriča je izraziti favorit tako za današnjo etapno kot nedeljsko skupno zmago 22-letni Pogačar, ki mu je zaključek pisan na kožo. Kolesarje bo pot sicer vodila prek skupno petih kategoriziranih vzponov, vključno s ciljnim do Svete gore nad Novo Gorico (2,5 km/13%).

Tadej Pogačar je veliki favorit za prvo zmago na domači dirki. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Tadej Pogačar je veliki favorit za prvo zmago na domači dirki. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

 

Razgibana etapa


Pred tem bodo morali premagati še vzpon na Temnico (4,3 km/8,1%), Ravnico (3,2 km/9,5%) in Vrhovlje (4,3 km/7,3%) slabih 50 km do cilja. Nato sledijo še trije nekategorizirani krajši vzponi (Kozana, Gonjače, Kojsko), v zadnjih 12 km pa se bodo drugič podali na Ravnico pred strmim zaključnim vzponom na Sveto goro (2,5 km/13%).

Štart predzadnje etape bo ob 10.55 v Ajdovščini, v cilju pa najboljše pričakujejo nekaj čez 15. uro. V nedeljo bo še zadnja etapa od Ljubljane do Novega mesta.

Preberite še:

Komentarji: