Bennett zmagovalec, Roglič ostaja v rumeni majici

Nervozna etapa, s tremi hudimi padci, Irec Sam Bennett pa je suvereno opravil z vsemi šprinterji. Mezgec na 10. mestu.
Fotografija: Zmagovalec 10. etape, Sam Bennett. FOTO: Christophe Ena Pool/Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalec 10. etape, Sam Bennett. FOTO: Christophe Ena Pool/Reuters

Etapa, ki so se je kolesarji bali in po drugi strani tudi težko pričakovali po prvem prostem dnevu. Primož Roglič je premierno kolesaril v rumeni majici in jo tudi brez vsakršnih težav obdržal.

Več težav je imel Tadej Pogačar, ki je bil udeležen v drugem današnjem padcu. Staknil je nekaj odrgnin, vendar je nadaljeval brez težav. 

Etapa se je začela silovito, v prvih 30-minutah je bila povprečna hitrost skoraj 60 km/h. Dolgo ni uspelo nikomur pobegniti iz glavnine, potem pa je to le uspelo dvema Švicarjema Stefanu Küngu (Groupama-FDJ) in Michaelu Schäru (CCC). Ubežnika nista presegla 2-minut prednosti, ujeta sta bila 100 kilometrov pred ciljem. Potem je glavnina nadaljevala z nervozno in zelo hitro vožnjo, padci so se vrstili, vendar razen Sama Bewleya (Mitchelton-Scott) nihče ni odstopil z dirke.

Ključni del dirke je bil 18 kilometrov pred ciljem, ko so šli čez 4 kilometre dolg most kjer jih je dočakal močan veter s strani. Kolesarji Ineosa navili močan tempo, a jim ni uspelo nikogar presenetiti. Jumbo Visma je vseskozi nadzoroval dirko in varoval svojo rumeno majico. 

Rogličev prvi dan v rumeni majici je minil zelo dobro. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Rogličev prvi dan v rumeni majici je minil zelo dobro. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


Šprint je bil tako kot vedno kaotičen, zelo hiter in nevaren. Mezgecu je zelo dobro kazalo, vendar več kot 10. mesta ni mogel doseči. 
V šprintu se je najbolje znašel Sam Bennett, ki je s to zmago tudi slekel Petra Sagana iz zelene majice. Drugi je bil Caleb Ewan in tretji Peter Sagan, Luka Mezgec je bil odličen deseti. 
Jutri kolesarje čaka še ena šprinterska etapa.
 

Profil današnje etape


 

Spremljali smo v živo


17:18
Bennett je zmagovalec, Ewan drugi, Sagan tretji!

17:18
Je danes Bol na vrsti? Mezgeca je spredaj...

17:16
Močen nasprotni veter, hitrost v zaključku ni visoka, Mezgec je zdrsnil nazaj, Pogačar je spredaj, še 3 km do cilja.

17:13
Še 5 km do cilja. Mezgec je že pripravljen za šprint. Sagan tudi.

17:10
Jumbo Visma je čisto spredaj, vleče glavnino. Obeta se fantastičen šprint za zmago! 

17:07
Dobro je, most so prečkali, zdaj so na otoku, zdaj so skriti pred vetrom. Še 11 km do cilja.

17:05
Na vrhu mosta so ujeli Künga. Zdaj je klanec navzdol, glavnina je skupaj. 



17:03
Lopez je ostal zadaj. Stefan Küng (Groupama-FDJ) je skočil in gre sam.

17:02
Nihče izmed favoritov ni na tleh. To je bil tretji padec na današnji etapi. Roglič in Pogačar sta na varnem. Klanec na mostu! Kaj takega! Most, klanec in še veter s strani.

17:00
Padec!

17:00
Roglič je čisto spredaj, Pogačarja ni videti. Zdaj gredo na most. Piha s strani 20 km/h. Se že trga, glavnina se trga, zdaj so kolesarji na odprtem.

16:55
Še 19 km, vsak čas bodo na mostu.

16:52
Ineos nekaj pripravlja. Roglič je takoj za njimi. Boj za najboljši položaj na mostu. Vsi se bojijo vetra, ki jih čaka na prehodu čez most. Glavnina vse bolj drvi, nervoza je na višku, tudi Mezgec je spredaj. Nekaj se pripravlja ...

16:48
Deceuninck-QuickStep vleče peloton. Šprinterji so v prvih vrstah. Rumena majica je na varnem. 46,7 km/h je dosedanje povprečje etape. Kmalu bodo na najdaljšem mostu v Franciji, dolg je skoraj 4 km. 

16:45
Vse je v redu, nihče ni obležal. Še 28 km do cilja, zdaj gre peloton na vso moč. 

16:41
Spet padec!

16:35
Etapa gre proti cilju, še 33 km, nihče ne poskuša s pobegom. Veter se krepi. Sagan je obdržal zeleno majico. 

16:30
Prvi na edinem današnjem letečem cilju je Trentin, Sagan je drugi, Bennett tretji. 

16:25
Caleb Ewan je na lanskoletnem Touru zmagal v treh etapah, v dveh po obeh dnevih počitka. Torej je danes njegov dan?



16:20
Še 10 km do edinega današnjega letečega cilja, obračuna za zeleno majico.

16:15
Glavnina se je zopet umirila, do cilja je samo še 50 km. Pogačar je videti v redu, pelje se med prvimi.

16:10
Guillaume Martin, je že v pelotonu, prav tako tudi šprinter Bryan Coquard.

16:06
Pogačar ima strgano majico, vendar ni videti, da bi trpel na kolesu, upajmo, da padec ni bil prehud.

16:05
Pogačar je s pomočjo Polanca ujel glavnino. Martin se še trudi. Do cilja je še 68 km.

16:00
Guillaume Martin je že minuto za glavnino.

15:58
Davide Formolo jo je najslabše odnesel. Tudi Guillaume Martin je padel, vendar nadaljuje. Polanc je spet ob Pogačarju. Glavnina jih čaka.

15:56
Pogačar čaka na novo kolo!

15:55
Spet padec!

15:50
Glavnina je strnjena, nihče ne poskuša s pobegi. Šprinterska moštva so si prisvojila današnjo etapo. Rumena majica je na varnem, prav tako tudi Pogačar in ostali Slovenci.

15:45
Peloton vleče traktor, Tim Declercq! Spet. Do cilje je 74 km. Povprečna hitrost dirke je 48 km/h.

15:40
Matej Mohorič je zdaj na čelu pelotona. Skujins jo je najhuje skupil pri padcu, dresa skorajda nima več na sebi, ves je raztrgan in krvav, a vseeno nadaljuje. Polanca še nismo opazili.

15:35
Glavnina se je sestavila. Spet so vsi skupaj, do cilja je 80 km.

15:30
Najprej so iz skoraj vseh ekip sporočili, da pri njih ni bilo pozitivnih primerov, tudi Rogličeva Jumbo Visma in Pogačarjeva UAE. Nato smo dočakali tudi uradno potrditev, da med kolesarji na Touru ni bilo okuženih. Prvotna informacija, ki se je razširila po kolesarskih medijih, da ni bilo pozitivnih primerov v celotni karavani, pa je bila napačna. Prireditelji Toura so objavili, da so v dveh dneh opravili 851 testov, pet je bilo pozitivnih, po eden pri spremljevalcih ekip Cofidis, AG2R, Ineos in Mitchelton-Scott ter eden pri tehničnem osebju Toura.



15:25
Sam Bewley (Mitchelton-Scott) je odstopil zaradi padca. Tudi Buchmann je ostal v drugi skupini in zdaj lovi na vse pretege.

15:21
Dobro je, Roglič ima še tri pomagače, Van Aerta, Martina in Dumoulina.

15:20
Vse majice in vsi favoriti so v prvi skupini, tokrat so vsi imeli srečo. Glavnina se je zdaj nekoliko umirila, 40 sekund so pred prvimi zasledovalci. Kako hitro se naredi velika razlika.

15:17
Dva iz Jumbo Visme sta padla, dva pa odpadla iz glavnine. Roglič ima samo še dva pomočnika, do cilja pa je še celih 95 km.

15:16
Gesink je padel! Skupinski padec, veliko kolesarjev je na tleh. Glavina se je strgala, Deceuninck-QuickStep zahrbtno vleče na vso moč, rumena majica je na varnem, prav tako Pogačar. Zdaj gre zares! Vsi so na vetru.

15:15
Padec!

15:12
100 km do cilja, glavnina je skupaj, ubežnika sta ujeta.

15:10
Ineos, Mitchelton-Scott, Cofidis in AG2R La Mondiale imajo v moštvu, vendar ne med kolesarji, po enega okuženega člana.

15:05
Kaže, da šprinterska moštva danes ne bodo popuščala ubežnikom. Deceuninck-QuickStep in Lotto Soudal še naprej lovita. Rumena najica je na varnem okoli 20. mesta.

15:00
Küng in Schär imata še 40 sekund prednosti, do cilja je 105 km.

14:55
Prva ura dirke im povprečno hitrost 49 km/h

14:52


14:50
Peloton se bliža ubežnikom, tudi povprečna hitrost se zmanjšuje.

14:45
Dobro vem, česa je sposoben Tadej Pogačar, vendar je bilo od njega težko pričakovati etapno zmago. Lani je na Vuelti sicer slavil tri, vendar tam ni bilo vseh najboljših kolesarjev na svetu. Na Touru pa so. Nekoliko sem se sicer bal, da bo plačal za napad v 8. etapi, v kateri je pol ure sam v ospredju pedala vrtel na meji svojih zmogljivosti. Očitno je v pravi formi in ima izjemno regeneracijo. V klanec je bil spet enakovreden najboljšim, v hektičnem zaključku pa je potrdil, da je v ključnih trenutkih vedno na pravem mestu in vleče prave poteze. Marsikdo bi v tem položaju izgubil glavo. Kaj reči o Primoževi rumeni majici ...

14:40
Slovenski selektor Andrej Hauptman navdušen nad podvigi na Touru, ki pa še zdaleč ni odločen. Do cilja je še 124 km.

14:35


14:30
Favoriti za današnjo zmago so: Sam Bennett, Caleb Ewan, Wout Van Aert, Peter Sagan, Cees Bol, Alexander Kristoff, Hugo Hofstetter, Bryan Coquard, Sonny Colbrelli, Elia Viviani ... in Luka Mezgec, seveda.

14:25
Do cilja je še 131 km, povprečna hitrost je 52 km/h, še vedno sta spredaj Švicarja Küng in Schär, na čelu pelotona so vseskozi kolesarji Deceuninck-QuickStep in Lotto Soudal.

14:20
»Vsak kolesar sanja o rumeni majici, te sanje so se mi uresničile,« je Primož Roglič povedal, potem ko je svoji zbirki rožnatih in rdečih majic iz Gira in Vuelte dodal še rumeno na Touru. Poleg datuma, 6. septembra, si velja zapomniti še kraj, ki je po naključju ali ne eden najsrečnejših za slovensko kolesarstvo. Laruns je malo znan pirenejski zaselek, v katerem prebiva okoli 1200 duš, vendar bi ga veljalo obiskati že, da bi videli, kje se je že dvakrat pisala zgodovina slovenskega kolesarstva. Laruns je dvakrat doslej gostil cilj etape Toura, leta 2018 je zmagal Primož Roglič, letos Tadej Pogačar. Za nameček je ...

14:15
Povprečna hitrost je padla na 54 km/h! Veter se je umiril. 1:50 je prednost Küng in Schära.

14:10
Küng in Schär sta dva od štirih švicarskih kolesarjev, ki so na 107. Tour de Franceu. Druga dva sta Marc Hirschi in državni prvak Sébastien Reichenbach.

Primož Roglič v rumeni majici. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Primož Roglič v rumeni majici. FOTO: Benoit Tessier/Reuters


14:05
Čeprav je v nedeljo Primož Roglič kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel rumeno majico, je bil za marsikoga odkritje prvega tedna Toura Tadej Pogačar. To, da bo »Rogla« na vrhu, so napovedovali in pričakovali domala vsi. Ne pa tudi tega, da bo njegov najnevarnejši tekmec njegov 21-letni rojak.Tisti, ki so bolj domači v slovenskih kolesarskih krogih, so potihem pričakovali nekaj takšnega. Na glas pa si kljub temu nihče ni upal napovedati, da bosta slovenska aduta močnejša od vseh na Touru, na katerem se ni treba spraševati, ali imata opravka s smetano svetovnega kolesarskega športa. Do Pariza se lahko zgodi še marsikaj, vendar je ...​

14:00
Švicarja imata že 1:15 min prednosti. Veter piha v hrbet, povprečna hitrost v prvih 15 km je 59,4 km/h! Danes bomo hitro v cilju.

13:55
Biljardna miza, palačinka, ravnilo ... pravimo tako ravnim etapam, kot je današnja. Malokrat imamo priložnost spremljati tako ravno etapo.

13:50
Dirka se je začela, imamo že beg, Stefan Küng (Groupama-FDJ) in Michael Schär (CCC) imata že 25 sekund prednosti. Rogliču izredno pristaja rumena majica. Zelo prikupen je.

13:45
Najbolj pa je odjeknila novica, da je bil pozitiven direktor dirke Christian Prudhomme, ki bo za vsaj sedem dni zapustil karavano, medtem pa ga bo nadomestil François Lemarchand. Z njim se je v eni izmed etap vozil tudi francoski premier.

13:40
Vsi kolesarji so zdravi in nadaljujejo dirko.

13:35
Začela se je 10. etapa dirke po Franciji. Kolesarji imajo še 4 km zaprte vožnje, potem se začne zares, etapa je ravninska, dolga 170 km in prvič v zgodovini Toura rumeno majico nosi Slovenec.


***
Koronavirus zaustavil direktorja, ne pa Rogliča in Pogačarja

Prireditelji so sporočili, da med kolesarji ni bilo pozitivnih, okužen pa je menda direktor dirke Christian Prudhomme.

Dan počitka je prav prišel, da so se nam po zgodovinskem uspehu slovenskih kolesarjev na Touru strasti malce pomirile. Primož Roglič je dan izkoristil za lažji trening in druge nujne obveznosti, ki jih zahtevajo od nosilca rumene majice. Za številne ljubitelje kolesarstva je bilo današnje jutro napeto. Čakali so na rezultate testiranj na koronavirus, saj bi pozitivni primer pomenil konec dirke za posameznega kolesarja, če bi bila v kateri od ekip pozitivna dva, bi to pomenilo konec dirke za celotno ekipo.

Najprej so iz skoraj vseh ekip sporočili, da pri njih ni bilo pozitivnih primerov, tudi Rogličeva Jumbo Visma in Pogačarjeva UAE. Nato smo dočakali tudi uradno potrditev, da med kolesarji na Touru ni bilo okuženih. Prvotna informacija, ki se je razširila po kolesarskih medijih, da ni bilo pozitivnih primerov v celotni karavani, pa je bila napačna. Prireditelji Toura so objavili, da so v dveh dneh opravili 851 testov, pet je bilo pozitivnih, po eden pri spremljevalcih ekip Cofidis, AG2R, Ineos in Mitchelton-Scott ter eden pri tehničnem osebju Toura.

Najbolj pa je odjeknila novica, da je bil pozitiven direktor dirke Christian Prudhomme, ki bo za vsaj sedem dni zapustil karavano, medtem pa ga bo nadomestil François Lemarchand.



Zdaj pa nazaj na kolo. Tudi Tadej Pogačar včeraj ni imel popolnega miru, saj so oči vse kolesarske javnosti uprte vanj, presenečenje številka ena letošnje dirke. Mnogi smo ga uvrščali med deseterico, vendar je malokdo pričakoval, da bo resen kandidat celo za zmago. In vendar, do Pariza sta še dva tedna, 12 etap in vmes se lahko zgodi še marsikaj.



Današnja etapa je dolga 170 kilometrov in je speljana od Île de Re v Saint-Martin-de-Re do Île d'Oleron v Le Chateau-d'Oleron, od enega na drugi otok na atlantski vetrovni obali. Vremenoslovci napovedujejo sončno vreme brez vetra, kar je ena velika skrb manj za kolesarje, a vendar, domačini pravijo, da tega območja veter nikoli ne zapusti. Oleron je otok ob atlantski obali Francije, pravzaprav je to drugi največji francoski otok za Korziko.

Primož Roglič je včeraj treniral in opravil dolžnosti, ki pritičejo nosilcu rumene majice. FOTO: Stephane Mantey/AFP
Primož Roglič je včeraj treniral in opravil dolžnosti, ki pritičejo nosilcu rumene majice. FOTO: Stephane Mantey/AFP


Nervoza v pelotonu je na vrhuncu in danes prav gotovo ne bodo varčevali z močmi lovci na etapne zmage. Tadej Pogačar prav tako spada med lovce, vendar ne bo lovil etapne zmage, temveč kar rumeno majico. Trenutno je na šestem mestu in zaostaja 44 sekund. Francozi so presenečeni nad rojakoma Guillaumom Martinom (Cofidis), ki je trenutno na tretjem mestu z 28 sekundami zaostanka, in Romainom Bardetom (AG2R la Mondiale), ki je na četrtem mestu s 30 sekundami zaostanka za Rogličem.

Preberite še:

Komentarji: