Victor Campenaerts najhitreje čez Goriška brda in Novo Gorico

Kolesarje, ki so z dirko po Italiji prišli v Slovenijo, ob cestah v Goriških brdih in Novi Gorici pričakala množica navijačev.
Fotografija: Gornje Cerovo, vzdušje kot v Alpah ali Dolomitih pred pandemijo. FOTO: Luca Bettini/AFP
Odpri galerijo
Gornje Cerovo, vzdušje kot v Alpah ali Dolomitih pred pandemijo. FOTO: Luca Bettini/AFP

Belgijski kolesar Victor Campenaerts si bo za vedno zapomnil Goriška Brda, Novo Gorico in Gorico. Tu si je v 15. etapi Gira prikolesaril svojo prvo zmago na tritedenskih dirkah. Sicer pa se bo 147 km dolga preizkušnja, ki se je začela v Gradežu in končala v Gorici, v spomin zapisala po izjemnem vzdušju, ki so ga ob trasi pripravili nešteti slovenski navijači.

17.35: Glavnina z nosilcem rožnate majice Eganom Bernalom in edinim Slovencem na dirki Janom Tratnikom je v cilj prikolesarila z zaostankom 17:21 za zmagovalcem.

Victor Campenaerts je slavil zmago v Gorici. FOTO: Luca Bettini/AFP
Victor Campenaerts je slavil zmago v Gorici. FOTO: Luca Bettini/AFP


17.17: Na Travniku v Gorici sta vodilna uprizorila taktični šprint, v katerem je svoje izkušnje unovčil Campenaerts, zmagovalec goriške etape.

17.15: Mollema je na enem od ovinkov oddrsnil z zadnjim kolesom, vendar ni padel, lova pa je zanj konec. Campenaerts in Riesebeek gresta skupaj v zadnji kilometer.

17.14: 3 km pred ciljem je napadel Campenaerts, ima 50 metrov prednosti pred Riesebeekom. V ozadju se jima poskuša približati Mollema.

17.11: Tudi novogoriške ceste so polne navijačev, je pa zato videti več dežnikov kot zastav. Glavnini se ne mudi nikamor, zaostaja skoraj 14 minut za ubežniki.

17.10: Vodilni kolesarji so spet v Sloveniji in se bližajo Novi Gorici, do cilja je še 5 km.

17.08: Campenaerts in Riesebeek v ospredju ne sodelujeta dovolj složno, napadata drug drugega, zato se zasledovalci bližajo. Boj za etapno zmago je spet bolj odprt, 6 km pred ciljem prednost znaša le še 16 sekund.

17.05: Do cilja je še 10 km. Kot kaže, bomo dobili novega etapnega zmagovalca na tritedenskih dirkah. Ne Belgijec Campenaerts ne Nizozemec Riesebeek je še nista slavila. Imata slabe pol minute prednosti pred zasledovalci.

16.57: Goriška brda se v nalivu počasi poslavljajo od Gira 2021. Vodilna kolesarja sta že zavila v Italijo, v Slovenijo se bosta vrnila še na novogoriški krog. Kot kaže sta samo še Campenaerts in Riesebeek v igri za etapno zmago, zasledovalci spet zaostajajo pol minute, glavnina pa 12 minut.

16.53: Dežuje tudi v Goriških brdih, številni navijači kljub temu vztrajajo ob cesti. Campenaerts in Riesebeek sta prva na Gornjem Cerovem, Torres je popustil tik pod vrhom, zasledovalci so 23 sekund zadaj, do cilja je še 16 km.

16.50: Vodilna trojica se bliža zadnjemu vzponu na Gornje Cerovo, ima že pol minute prednosti pred zasledovalci.

16.43: Campenaertsu, ki velja za specialista za vožnjo na čas, je vendarle uspelo raztrgati skupino. Sledila sta mu le dva kolesarja, Riesebeek in Torres, imajo 15 sekund prednosti pred zasledovalci. V Furlaniji dežuje, ceste so spolzke, glavnina z Ineosom na čelu je zelo previdna na ovinkih.

16.40: V ubežni petnajsterici je vse več taktiziranja in skokov, vendar še nikomur ni uspel odločilni napad. Do cilja je še 23 km, glavnina pa zaostaja slabih 12 minut.

16.33: Med ubežniki je vrag odnesel šalo. Vedo, da imajo več kot dovolj prednosti pred glavnino (več kot 12 minut), in dobrih 30 km pred ciljem se je začel boj za etapno zmago. Prvi je napadel Riesebeek, sledil mu je Campenaerts, vendar ju tekmeci niso pustili daleč.



16.25: Med ubežniki sta samo dva kolesarja, ki sta že slavila etapno zmago na Giru. Nikias Arndt je dobil sklepno 21. etapi Gira 2016 v Torinu, Dario Cataldo pa je bil najboljši v 15. etapi Gira 2019, ki se je slovenski navijači ne spominjajo najraje. Primožu Rogliču se je pokvarilo kolo, ker njegove ekipe ni bilo na spregled, da bi mu dala rezervnega (njegovi spremljevalci so medtem opravljali malo biološko potrebo ob cesti), mu je svoje kolo odstopil eden od moštvenih kolegov. Na tujem kolesu se je podal v divji lov in na spustu padel. To je bil dan, ko je bilo zanj bolj kot ne konec boja za rožnato majico, z zadnjimi močmi pa je na koncu dirko končal na 3. mestu.

16.20: Tudi glavnina se je drugič povzpela na Gornje Cerovo, na čelu so še naprej kolesarji Ineosa, zaostanek za ubežniki pa se ne zmanjšuje, znaša dobrih 12 minut.

16.15: Temni oblaki se nabirajo nad Goriškimi brdi, upati je, da bo vreme zdržalo, do cilja je še 42 km.



16.08: Vrstni red na gorskem cilju Gornje Cerovo: 1. De Bondt, 2. Mollema, 3. Riesebeek. Tempo kolesarjev je oster, po dveh urah dirkanja povprečna hitrost znaša 46,5 km/h.

16.05: Ubežniki skozi morje slovenskih zastav še vedno kolesarijo složno, predaleč je še do cilja za samostojne akcije. Morda bo kdo napadel med tretjim, zadnjim vzponom na Gornje Cerovo.

16.00: Vodilna skupina se bliža drugemu vzponu na Gorenje Ceroco (1,7 km, povprečni naklon 8,1 odstotoka), glavnina 50 km do cilja še vedno zaostaja 11 minut

15.45: Ubežniki z 11 minutami prednosti ta čas kolesarijo po italijanskem ozemlju, glavnina je v Sloveniji. Do cilja je še manj kot 60 km, tako da je jasno, da bo danes v Gorici zmagovalec eden od ubežnikov.

15.30: V Gornjem Cerovem je tudi glavnina z Janom Tratnikom. Tempo narekujejo kolesarji Ineosa, ki branijo rožnato majico Egana Bernala.

Egan Bernal je vse bolj prepričljiv v rožnati majici. FOTO: Luca Bettini/AFP
Egan Bernal je vse bolj prepričljiv v rožnati majici. FOTO: Luca Bettini/AFP


15.18: Ubežniki so se prvič povzpeli na Gornje Cerovo, ob cesti so množice slovenskih navijačev. Čez ta klanec 4. kategorije bodo kolesarji danes šli še dvakrat. Vrstni red na gorskem cilju: 1. De Bondt, 2.Van Houcke, 3. Mollema. Glavnina zaostaja 12 minut.

Karavana se je skozi vinograde odpeljala proti Sloveniji. FOTO: Luca Bettini/AFP
Karavana se je skozi vinograde odpeljala proti Sloveniji. FOTO: Luca Bettini/AFP


15.00: Na žalost je doslej novica dneva množični padec že kmalu po štartu v Gradežu, zaradi katerega so dirko zaustavili za skoraj pol ure, da so lahko priskočili na pomoč vsem poškodovanim kolesarjem. Najhuje so jo skupili Emanuel Buchmann (Bora), Natnael Berhane (Cofidis), Jos van Emden Team (Jumbo-Visma) in Ruben Guerreiro (EF Nippo), ki so odstopili. V padec so bili vpleteni tudi  Samuele Battistella, Gorka Izagirre (oba Astana), Mauro Schmid (Qhubeka), James Knox, Rémi Cavagna (Deceuninck Quick Step), Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation), Gianni Vermeersch (Alpecin Fenix), Marton Dina (EOLO Kometa) in Sebastien Reichenbach (Groupama FDJ).

Zaradi množičnega padca so morali zaustaviti dirko. FOTO: Luca Bettini/AFP
Zaradi množičnega padca so morali zaustaviti dirko. FOTO: Luca Bettini/AFP


Potem ko se je dirka nadaljevala, se je izoblikovala ubežna skupina, ki si je prikolesarila že več kot 11 minut prednosti. V njej ni Jana Tratnika, so pa: Dries De Bondt, Oscar Riesebeek (oba Alpecin-Fenix), Simone Consonni (Cofidis), Lars van den Berg (Groupama – FDJ), Quinten Hermans (Intermarché) Stefano Oldani, Harm Vanhoucke (oba Lotto Soudal), Dario Cataldo, Albert Torres (oba Movistar), Nikias Arndt (DSM), Victor Campenaerts, Max Walscheid, Łukasz Wiśniowski (vsi Qhubeka), Bauke Mollema (Trek Segafredo) in Juan Sebastián Molano (UAE). Vrstni red na letečem cilju v Marianu del Friuli je bil: 1. Dries De Bondt, 2. Consonni, 3. Van Houcke.
 

Tratnik navdušil na Zoncolanu


Dirka po Italiji po gostovanjih v letih 1994, 2001 in 2004 četrtič prihaja v samostojno Slovenijo, v časih, ko je priljubljenost kolesarstva pri nas na vrhuncu. Za to sta z zmagami na največjih dirkah poskrbela predvsem Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki ju tokrat ne bomo videli na slovenskih cestah. V karavani 104. Gira, ki jo je po grozljivem padcu v 9. etapi zapustil Matej Mohorič, domov prihaja samo Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je slovenske navijače navdušil včeraj z 2. mestom v 14. etapi s ciljem na zloglasnem Zoncolanu.



»Danes je bil plan iti v pobeg le v primeru večje skupine. Bil sem na pravem mestu ob pravem času. Skupaj smo dobro sodelovali in lahko rečem, da smo res pritiskal po ravnem, saj smo vedeli, da zadaj nadzorujejo dirko. Na zadnji klanec si nisem mislim, da bom imel tako dobre noge, ampak mi ni preostalo drugega kot da grem na polno. Dal sem maksimum, eden je bil močnejši, tako da čestitke. Giro je letos res težak, tako da poskušam izkoristiti vsako priložnost. Vem, da je jutri slovenska etapa, ampak lahko gre vse narobe. Ampak, tudi jutri bom poskušal uprizoriti nekaj, če je se kaj ostalo v nogah. Hvala ekipi za priložnost in vsem navijačem, ob cesti in na kavču,« je po podvigu na enem od najzahtevnejših kolesarskih vzponov na svetu, na katerem je zmago slavil Italijan Lorenzo Fortunato (Eolo Kometa), na družbenih omrežjih zapisal Tratnik.

Jan Tratnik se je včeraj izkazal z 2. mestom na Zoncolanu. FOTO: Luca Bettini/AFP
Jan Tratnik se je včeraj izkazal z 2. mestom na Zoncolanu. FOTO: Luca Bettini/AFP




Morda mu bodo dodatno moč danes vlili slovenski navijači, ki so mu ne nazadnje že lani pomagali do zmage v 16. etapi Gira nedaleč od slovenske meje v San Danieleju del Friuli.

Goriška brda v pričakovanju Gira. FOTO: Sonja Munda
Goriška brda v pričakovanju Gira. FOTO: Sonja Munda


Na goriške ceste, ki bodo 12. junija gostile tudi kraljevsko 4. etapo dirke po Sloveniji, na kateri bo nastopil tudi Pogačar, v rožnati majici vodilnega na dirki prihaja Egan Bernal (Ineos), ki je na Zoncolanu še povečal prednost pred tekmeci.

Giro v Sloveniji. FOTO: Infografika Delo
Giro v Sloveniji. FOTO: Infografika Delo

 

Preberite še:

Komentarji: