Jakobsenu etapa, Rogliču Vuelta

Končana je 74. dirka po Španiji. Slovenija ima nov zgodovinski športni dosežek!
Fotografija: Danes je zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo! Foto: AFP
Odpri galerijo
Danes je zgodovinski dan za slovensko kolesarstvo! Foto: AFP

Madrid – Z 21. etapo po ulicah Madrida se je končala za Slovence zgodovinska dirka po Španiji. 

Na odru za zmagovalce bosta stala dva Slovenca, pobrala bosta največji kos nagradnega kolača, prvo in tretje mesto v skupnem seštevku, prvo mesto v tekmovanju za točke (zelena majica), prvo mesto med mladimi kolesarji (najboljši mlajši od 25 let). Vuelta, ki bo v slovenskih kolesarskih analih dolgo na prvi strani.
 

Šprinterski obračun Jakobsenu


Nizozemec Fabio Jakobsen je tako kot Tadej Pogačar zmagal v treh etapah letošnje Vuelte. Šprint je bil odločen po fotofinišu, na drugem mestu je za las pristal Sam Bennett, tretji je bil presenečenje Poljak Szymon Sajnok. 
"Šprint je bil hud, super vesel sem tretje zmage na tej Vuelti, imeli smo najmočnejšo ekipo na tej dirki, s takimi pomočniki je lažje zmagati" je bil v cilju kratek nizozemski državni prvak Fabio Jakobsen, ki je tudi prvič na tritedenski dirki.
 

Roglič slavi največjo zmago v zgodovini slovenskega kolesarstva 


Primož Roglič je končno nasmejan! Skrbi je v cilju odplaknil s pivom, predal se je veselju s kolegi iz Jumbo Visme. Alberto Contador je o njem povedal same hvalnice, povedal je, da je meteorsko hitro prišel od anonimneža do zmagovalca Vuelte. 
" Zelo lepo se je končalo, že včeraj smo začeli slaviti s šampanjcem, pivom in sladoledom. Primož je izvrsten, slovenska moč je bila na dirki izjemna," je v cilju povedal Sepp Kuss, Rogličev pomočnik. 
 

Se beremo naslednjič ...


Dragi bralci s tem je letošnja Vuelta končana, prav tako naše poročanje poteka dirke, kmalu sledi še daljše poročilo našega poročevalca iz Španije Mihe Hočevarja. Se beremo čez 14 dni, ko bo svetovno prvenstvo v Yorkshireju v Angliji. Hvala, ker ste nas brali in hvala za vaš čas!
Miroslav Cvjetičanin
in
Miha Hočevar

Rogličevo slavje z Jumbo Vismo! Foto: AFP
Rogličevo slavje z Jumbo Vismo! Foto: AFP

 

Potek 21. etape


19.54 Jakobsen je zmagovalec!
1. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
2. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
3. Szymon Sajnok (CCC Team)
4. Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA)
5. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

19.53 Zadnji kilometer letošnje Vuelte!
19.51 Deceuninck-Quick Step vlak!
19.49 Zadnji krog ...
19.47 Mravljinci so samo še 7 km proč ...
19.43 Tu si lahko preberete po kom je Tadej Pogačar podedoval super gene!
19.41 Samo še 10 km do zgodovinskega uspeha slovenskega kolesarstva oz. Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja!
19.39 Sekretar Kolesarske zveze Slovenije Aleš Kalan je sporočil, da je tiskovna konferenca za prihajajoče svetovno prvenstvo v torek. Tam bomo zvedeli, kdo so tisti kolesarji, ki bodo zastopali Slovenijo. 
19.35 Če danes zmaga Gaviria, potem bo imel etapno zmago z vseh treh "Grand Tourov."
19.33 Do cilja je 17 km, dva "baroudeurja" imata 13 sekund prednosti.
19.28 Jumbo Visma je svoj rumeni avto spremenila v ... rdečega! 

Iz rumene v rdečo. Foto Miha Hočevar
Iz rumene v rdečo. Foto Miha Hočevar


19.26 Tukaj si preberite koliko bosta zaslužila Roglič in Pogačar.
19.23 Kakšno bo slovensko kolesarstvo jutri, po tem uspehu? Čez 14 dni je že svetovno prvenstvo v Angliji.
19.20 Slovenski navijači so okupirali Madrid!

Slovenske zastave plapolajo po Madridu Foto Miha Hočevar
Slovenske zastave plapolajo po Madridu Foto Miha Hočevar


Slovenija v Španiji Foto Miha Hočevar
Slovenija v Španiji Foto Miha Hočevar


19.14 Do cilja letošnje Vuelte je le še 30 km! Tukaj si lahko preberete komentarje nekaterih slovenskih kolesarskih delavcev in strokovnjakov.
19.11 Kdo bo današnji zmagovalec? Degenkolb je že dvakrat slavil v zadnji etapi na Vuelti, bo tudi danes.

Jumbo Visma Foto Miha Hočevar
Jumbo Visma Foto Miha Hočevar


19.07 Pobegi se že vrstijo, ulice Madrida so polne gledalcev, vmes so tudi Slovenci z visoko dvignjenimi zastavami. 
19.01 Kaže, da se je dirka le začela! 
18.58 Bikcu je ime Tei-Tei ...
18.56 Primož Rogliča bo nocoj obiskala tudi slovenska veleposlanica v Madridu mag. Renata Cvelbar Bek! Simbolično mu bo predala maskoto Vuelte, plišastega bikca. 
18.48 Thomas De Gendt (Lotto Soudal) bo kot kaže končal še tretjo tritedensko dirko v letošnjem letu!! Vozil je Giro, Tour in zdaj končuje Vuelto ...18.46 Luka Mezgec o uspehu, ki sta ga dosegla Roglič in Pogačar: 
"To je nepredstavljivo! Prej nismo imeli realne predstave do kam lahko seže Primož Roglič, zdaj nimamo do kam lahko Tadej Pogačar. Zdaj vemo, do kam lahko seže Roglič: do tega, da zmaga na tritedenski dirki. Če lahko zmagaš na Vuelti, potem lahko tudi na Touru ali Giru, to je jasno. Ne vemo pa še, do kam lahko seže Pogačar, pri teh letih, zmagovati na tak način … brez besed sem, res ne znam opisati navdušenja. Če zmaguješ na Vuelti, potem lahko povsod."
18.39  Danes bi moral slovenske kolesarje pozdraviti tudi nogometaš Jan Oblak, ki živi v Madridu, a je na včerajšnji tekmi staknil poškodbo in jih ni mogel obiskati.
18.36 Lojz je videti dobre volje, čeprav mu ni uspelo zmagati v nobeni etapi. Tudi Pibernik je nasmejan, bolj malo smo ga videli v ospredju letošnje Vuelte.  
18.33 Kolesarji so že pred vhodnimi vrati Madrida.

Domen Novak-Lojz je častno nosil majico državnega prvaka! Foto Miha Hočevar
Domen Novak-Lojz je častno nosil majico državnega prvaka! Foto Miha Hočevar


18.30 Zasavec je spet pri motrju, ki vozi pivo! Ne, pomota, samo fotografira se ...
18.28 Poleg slovenskih uspehov seveda, se bomo te Vuelte najbolj spominjali po 17. etapi v kateri je slavil Philppe Gilbert. Dosegel je rekordno povprečno hitrost 50.628 km/h, etapa je bila dolga 219.6 km.18.24 Kolesarji se jezijo na komisarja. Do cilja je 65 km, še vedno ves peloton kremlja in se zabava.
18.18 Komisar je zahteval naj vrnejo pivo. Ubogali so.
18.17 Zasavec ne more iz svoje kože, Špancem je spil celo pivo!
18.16 No, majice pijejo pivo!? Pogačar sme že piti alkohol? Najbž gre za brezalkoholno pivo ...
18.15 Valverde je bil že leta 2003 na stopničkah Vuelte!

Soseda sta srečno prišla do Madrida. Foto: Miha Hočevar
Soseda sta srečno prišla do Madrida. Foto: Miha Hočevar18.10 Vsi nasmejani, celo zaroko smo videli!! Kolesar Burghosa je zaprosil punco, ki se vozi v ekipnem avtu!?
17.56 Do cilja je 75 km, dirka se še ni "začela".
17.53 Saronni je za tuttobiciweb povedal, da se mora zahvaliti prijatelju  Andreju Hauptmanu, ki je Fabrizia Bontempija, iskalca talentov v UAE ekipi, opozoril na Tadeja. Rekel je, da je po prvih testiranjih vedel, da imajo ob sebi "nekaj čisto drugačnega", čeprav je imel za njihove pojme vsaj pet kilogramov preveč.
17.50 Samo Giuseppe Saronni je na prvi tritedenski dirkah v življenju zmagal na treh etapah. Saronni je danes Pogačarjev šef!
17.46 Zadnji, ki je bil na stopničkah ene izmed tritedenskih dirk in še ni dopolnil 21 let je bil Gianbattista Barronchelli leta 1974. Po I. svetovni vojni je to uspelo le še Faustu Copiju na Giro leta 1940 in  Antoniu Jimenezu na Vuelti leta 1955, poroča La Vuelta.
17.40 Na devetem mestu je Marc Soler, star je 25 let, letos je moral trikrat čakati Quintano in Valverdeja, prav gotovo je to bodoči zmagovalec ene izmed tritedenskih dirk. Španci ga kličejo "mali Indurain", lansko leto je zmagal na dirki Pariz - Nica.
17.36 Na osmem mestu v skupnem seštevku je Norvežan Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), star je 27 let in to je njegova prva tritedenska dirka, prvi Grand Tour. Dobra uvrstitev za "rukija"!
17.32 Po 20 etapah je povprečna hitrost letošnje Vuelte 39,7 km/h!

Rogličevo zmagovalno kolo. Foto: Miha Hočevar
Rogličevo zmagovalno kolo. Foto: Miha Hočevar


17.25 Do cilja je 96 km, glavnina se še vedno pelje v pogovornem tempu, šprinterski obračun se bo začel verjetno kakih 50 km pred ciljem.
17.18 Taki prizori so nekaj novega za slovensko kolesarstvo, Slovenca imata tri od štirih majic! Popolna prevlada na letošnji dirki.
17.16 Pelotonska promenada se pelje po ulicah Madrida. Alejandro Valverde je z današnjim dnem že 9. na stopničkah tritedenskih dirk!!
17.13 Končno vidimo tudi nasmejanega Rogliča. Peloton se vozi z izletniškim tempom, Roglič in Pogačar sta na čelu, pozdravljata navijače. Zraven je še Valverde in zelena majica v kateri je Quintana. 
17.10 Zadnja, 21. etapa se je začela! 

Komentarji: