Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Luke Rowe in Tony Martin izključena zaradi prerivanja

V 17. etapi dirke po Franciji so se za zmago pomerili ubežniki, najhitrejši je bil Matteo Trentin. Glavnina brez napadov dočakala gore, jutri tudi na Galibier.
Evropski prvak Trentin se je tretjič v karieri veselil zmage na Touru. FOTO: Reuters
Evropski prvak Trentin se je tretjič v karieri veselil zmage na Touru. FOTO: Reuters
24. 7. 2019 | 17:30
25. 7. 2019 | 10:31
6:22
Gap – Pred začetkom dirke so strokovnjaki največ možnosti za uspešen pobeg pripisovali kolesarjem prav v 17. etapi in tokrat se niso ušteli. V veliki ubežni skupini je imel največ moči Italijan Matteo Trentin, ki je slavil svojo prvo zmago na Touru po letu 2015, v karavani pa tekmeci niso napadali rumene majice Juliana Alaphilippa, ki je čez ciljno črto prišel kar 20 minut za evropskim prvakom.

V torek je karavano zajela huda vročina, ki se je nadaljevala tudi v 17. etapi, ekipe so zato v povprečju med etapo razdelile kar 130 bidonov z vodo, kolesarji so se hladili s pomočjo nogavic z ledom, ki so jih namestili pod dres, a je v več kot 40 stopinjah Celzija tudi to bolj malo pomagalo. Najbolj nezadovoljen je bil Peter Sagan: »Če bodo temperature tudi v alpskih etapah tako visoke, potem bomo zelo težko prišli do cilja, nevarno bo, zato upam, da bodo predstavniki kolesarjev nekaj ukrenili in zavarovali zdravje tekmovalcev. Nenazadnje jih zato tudi plačujemo.« Pravila sicer organizatorjem dovoljujejo, da v ekstremnih vremenskih razmerah etape skrajšajo ali celo odpovejo, a je pred odločilnimi preizkušnjami v gorah težko pričakovati, da bi se odločili za tak ukrep.

Julian Alaphilippe je še 13. dan preživel v rumeni majici. FOTO: AFP
Julian Alaphilippe je še 13. dan preživel v rumeni majici. FOTO: AFP


Prva ura današnje etape ni bila peklenska le zaradi vročine, trasa je bila kot naročena za ubežnike, zato je bil boj za mesta v ospredju zelo hud, povprečna hitrost v prvi uri pa višja od 50 kilometrov na uro. Na koncu je uspelo zbežati skupini 33 kolesarjev, v katerih pa ni bilo obeh slovenskih predstavnikov in na papirju najboljša priložnost za Mateja Mohoriča, da se vmeša v boj za etapno zmago, je splavala po vodi.


 

Nevihte naj bi shladile ozračje


Sredi etape je ozračje v Provansi vsaj nekoliko shladil krajši naliv, ubežniki so imeli več kot 10 minut naskoka, v pelotonu na čelu s kolesarji Deceunincka in Alaphilippom v rumeni majici pa je vladalo zelo sproščeno vzdušje, najbrž zadnje pred nedeljsko parado šampionov na Elizejskih poljanah.






Na zadnjem vzponu, od vrha do cilja je kolesarje ločilo le še slabih 10 kilometrov spusta, so se začeli napadi v vodilni skupini, najmočneje pa je deloval evropski prvak Trentin. Italijan, sicer dober prijatelj in klubski kolega Luke Mezgeca v Mitchelton Scottu, je pokrival vse napade, pred najbolj strmim delom vzpona pa je imel zasledovalcev dovolj in sam se je odpeljal proti vrhu. Za njim je šel v lov Kasper Asgreen, a tudi danska lokomotiva ni uspela nadoknaditi razlike do Trentina, ki si je tako v Gapu privozil svojo tretjo etapno zmago na Touru v karieri in tretjo letos za Mitchelton.

Jutri se boj za skupno zmago znova začenja zares, pred kolesarji so tri zelo zahtevne etape v gorah. Po vzponu prve kategorije na Col de Vars pride ta na vrsto dva izmed najbolj slovitih vrhov v Alpah, najprej Col d'Izoard, pred spustom do cilja pa še veliki Galibier, ki bo s kar 23 kilometri vzpona ena največjih preizkušenj letošnje dirke. Od vrha do ciljne črte v Valloiru je še slabih 20 kilometrov, zato bi znal razplet krojiti tudi spust, sploh če bodo trenutne vremenske napovedi zdržale. V Alpe namreč prihajajo deževni oblaki, cel konec tedna naj bi Tour spremljale nevihte in nizke temperature, v soboto naj bi bile na cilju komaj nekaj stopinj nad lediščem.
 

Za zaključek 33 kilometrov vzpona


V petkovi etapi se bo cesta v prvih 90 kilometrih neprestano vzpenjala in vrh dosegla vzponu ekstra kategorije na prelazu Iseran, ki bo z 2751 metri tudi najvišja točka letošnje dirke po Franciji, po še enem dolgem spustu pa sledi še 7,4 kilometra dolg vzpon s 7-odstotnim povprečnim naklonom do cilja v Tignesu. Noge favoritov bodo po dveh napornih dneh zelo težke, zato bi bile razlike že lahko velike, zadnja priložnost za napad na rumeno majico in oder za zmagovalce v Parizu pa bo v soboto na 33 kilometrov dolgem ciljnem vzponu do smučarskega središča Val Thorens. Nakloni na alpskih vzponih niso tako peklenski kot v Pirenejih ali v Centralnem masivu, a če na več kot uro dolgem vzponu padeš v krizo, je lahko sanj o visoki uvrstitvi v trenutku konec. Tour se bo končal s tradicionalnim šprintom na Elizejskih poljanah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine