Merlierju klasika Brugge-De Panne, Polanc blizu vrhu na Coppi e Bartali

Domačin Tim Merlier (Alpecin-Fenix) je zmagovalec belgijske klasične kolesarske dirke Brugge-De Panne.
Fotografija: Tim Merlier (v sredini) na stopničkah med Nizozemcem Dylanom Groenewegnom (levo) in Francozom Nacerjem Bouhannijem. FOTO: Dirk Waem/AFP
Odpri galerijo
Tim Merlier (v sredini) na stopničkah med Nizozemcem Dylanom Groenewegnom (levo) in Francozom Nacerjem Bouhannijem. FOTO: Dirk Waem/AFP

Po 207 kilometrih dolge preizkušnje svetovne serije so se sicer za zmago udarili šprinterji, drugo mesto je zasedel Nizozemec Dylan Groenewegen, tretje pa Francoz Nacer Bouhanni. Že pred samim šprintom je odpadel Groenewegnov pomočnik pri ekipi Bike Exchange-Jayco Luka Mezgec, edini slovenski predstavnik na dirki, ki je na koncu z zaostankom 49 sekund zasedel 90. mesto.

V boju za dober položaj v zaključku je padel sprinter ekipe UAE Emirates, moštveni kolega Tadeja Pogačarja in Jana Polanca, Nemec Pascal Ackermann, ki je za nekaj časa obležal na tleh, na koncu pa se v bolečinah vendarle sam pobral, se spet usedel na kolo in etapo dokončal.

Lanski zmagovalec dirke Irec Sam Bennett je bil tokrat le 17.

Polanc še naprej v dobrem položaju

Slovenski kolesar Jan Polanc (UAE Emirates) je tudi v drugi etapi Mednarodnega tedna Coppi in Bartali v cilj prišel z najboljšimi, v času zmagovalca je zasedel 13. mesto, v skupnem seštevku pa je štirinajsti. Dobrih 165 kilometrov dolgo etapo je dobil britanski kolesar ekipe Ineos Grenadiers Ethan Hayter. Drugo mesto je v etapi s tremi gorskimi cilji tretje kategorije zasedel Italijan Matteo Sobrero, tretje pa Hayterjev rojak in moštveni kolega Ben Tulett. Vodilna skupina je imela 17 kolesarjev.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Irec Eddie Dunbar (Ineos Grenadiers), ki ima šest sekund prednosti pred Hayterjem, Sobrero na tretjem mestu zaostaja 14 sekund, Polanc pa je eden enajstih kolesarjev, ki zaostajajo 20 sekund.

Četrtkova tretja etapa bo še zahtevnejša, končala se bo s ciljem na vzponu. Pred tem bodo še trije gorski cilji, eden prve in dva druge kategorije. Prireditelji jo imajo za najtežjo na dirki, pričakovati je, da se bosta za skupno vodstvo udarili ekipi UAE Emirates in Ineosa, ki imajo po tri kolesarje med najboljšimi

O'Connorju tretja etapa in skupno vodstvo po Kataloniji

Po Michaelu Matthewsu in Kadenu Grovesu je tudi tretjo etapo kolesarske dirke po Kataloniji dobil Avstralec. Junak gorske preizkušnje s ciljem v zimskošportnem središču La Molini je bil Ben O'Connor (AG2r Citroen), ki je s svojo šesto zmago v profesionalni karieri tudi prevzel skupno vodstvo. Etapa, dolga dobrih 161 kilometrov je že pred zaključnim vzponom vsebovala dva gorska cilja prve kategorije. A odločitev je vendarle prišla na zadnjem, več kot 11 kilometrov dolgem klancu. Dobrih osem kilometrov pred ciljem je napadal O'Connor, ki ni imel resnejšega tekmeca.

V zadnjih kilometrih ga je poskušal ujeti Marc Soler (UAE Emirates), a je v zadnjem kilometru omagal, prehitela ga je skupina, v kateri sta bila najmočnejša Juan Ayuso (UAE Emirates) in Kolumbijec Nairo Quintana. V skupini, ki je za O'Connorjem zaostala šest sekund, so bili še Kolumbijec Sergio Higuita, Portugalec Joao Almeida, Nizozemec Wout Poels, Italijan Julio Ciccione, Norvežan Tobias Halland Johannessen in Francoz Guiullame Martin.

V skupnem seštevku ima pred četrtkovo novo zahtevno gorsko preizkušnjo. O'Connor deset sekund prednosti pred Ayusom in 12 pred Quintano. Vodilni po dveh etapah Norvežan Jonas Iversby Hvideberg je zaostal že na prvem vzponu, najboljših ni mogel slediti niti eden od favoritov Nizozemec Tom Dumoulin, ki je zaradi zdravstvenih težav odstopil, na zadnjem klancu pa je odpadel tudi Britanec Simon Yates, ki je po torkovem padcu in zaostanku, želel nadoknaditi zamujeno, a bil za to premalo močan.

Preberite še:

Komentarji: