Roglič ostal brez glavnega pomočnika, etapa Bilbau

V hitri in napeti sedmi etapi dirke po Italiji je bil najboljši Pello Bilbao iz ubežne skupine, Primož Roglič je končal v glavnini, a je zaradi bolezni ostal brez Laurensa de Plusa.
Fotografija: Pello Bilbao je bil prepričljivo najboljši. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pello Bilbao je bil prepričljivo najboljši. FOTO: AFP

Po petih dneh v rožnatem je Primož Roglič prepustil skupno vodstvo Valeriu Contiju, zato se danes spet navaja na rumeno-črne barve Jumbo Visme, v katerih ga bomo spremljali v pelotonu. Pred kolesarji je še ena razgibana etapa, ki bo zahtevna predvsem v zaključku. 

Karavana bo obiskala pokrajino, ki jo je leta 2009 uničil eden najhujših potresov v tem stoletju na evropskih tleh in L'Aquillo skorajda zravnal s tlemi. Tokrat bo ravna predvsem prva polovica etape, ko bodo kolesarji ob morju izpostavljeni sunkom vetra in zavitim cestam, v drugem delu pa se bo cesta vzpenjala. 



Na papirju je kategoriziran le en vzpon druge kategorije slabih 50 kilometrov pred ciljem, od tam naprej pa prave ravnine tako rekoč ne bo več. Cesta se vzpenja do 6,5 kilometra pred ciljem, sledi spust v mestno središče, v zadnjih tisoč metrih pa se cesta spet vzpenja s 7,5-odstotnim povprečnim naklonom do ciljne črte. 

Etapa je pisana na kožo ubežnikom, zato je prvih 40 kilometrov minilo v hitrem tempu, pobega dneva pa za zdaj še nismo dočakali, saj prave kombinacije v ospredju še ni bilo. Roglič z Jumbom tokrat le čaka na zaključek etape, na zadnjem vzponu do cilja bi morda v boju za nekaj sekund in predvsem dodatno mero samozavesti pred nedeljskim kronometrom lahko videli tudi prvi pravi spopad favoritov za končno zmago. A bolj verjetno je, da bo premirje trajalo tudi danes, najboljši pa bodo naboje hranili za nedeljsko vožnjo na čas v San Marinu. 
 

Konec za Gavirio


V prvi uri etape so kolesarji premagali 54 kilometrov, pobeg pa še vedno ni uspel, zato spremljamo zanimivo dogajanje na italijanskih cestah. Tempo je bil očitno prehud za Fernanda Gavirio, zmagovalca tretje etape, ki je sestopil s kolesa in končal letošnjo dirko po Italiji. Za zdaj ni dodatnih informacij glede težav Gavirie, zaradi katerih je obupal nad Girom. 
 

Hud udarec za Rogliča


Primož Roglič je zaradi poškodbe še pred Girom ostal brez Roberta Gesinka, ki bi moral biti kapetan na cesti in usmerjati mlado nizozemsko ekipo z bogatimi izkušnjami. Danes pa je Roglič ostal še brez najboljšega pomočnika za gorske etape Laurensa de Plusa, ki bi moral biti velika prednost Jumbo Visme pred konkurenco. De Plus je bil že nekaj dni bolan, vozil se je na repu glavnine, danes pa je po dobrih 70 kilometrih sedel v ekipni avtomobil in končal z Girom, še preden bi karavana sploh zavila v gore. Roglič tako ostaja s šestimi pomočniki in z veliko vrzeljo v vlaku za gorske etape. 
 
»Tempo na začetku je bil hud, Laurens se je hitro znašel v težavah, potem se je boril na vso moč, a je bil povsem brez energije in moral je odstopiti. To bo za nas precejšnja izguba predvsem v drugem in tretjem tednu, zagotovo bomo morali nekoliko prilagoditi taktiko, ker je letos že večkrat dokazal, da je na vzponih izvrsten,« se je športni direktor Jumba Jan Boven zavedal, da se je ekipa znašla v težavah.
 

Formolo najbolj nevaren


Po polovici etape si je skupina kolesarjev le ustvarila večjo prednost, trenutno ta znaša minuto in pol. Odpeljala se je močna skupina kolesarjev, v kateri je daleč najbolj nevaren Davide Formolo, ki cilja na mesto med najboljšo peterico na koncu letošnjega Gira. Formolo si je nabral minuto zaostanka za Rogličem v prvih šestih etapah, a mu tekmeci ne smejo pustiti, da si danes privozi večji naskok, ker lahko postane nevaren tudi za skupno zmago. Trenutno so na čelu dirke kolesarji UAE Emirates, tudi Jana Polanca čaka veliko dela, počasi pa jim bodo morale pomagati tudi druge ekipe s favoriti za oder za zmagovalce. 

Ekipa UAE je porabila skoraj vse pomočnike, tudi Polanc je že opravil precej dela na čelu glavnine, a še vztraja, v ospredju pa ubežniki složno nadaljujejo proti cilju in imajo dobri dve minuti prednosti. Kolesarji UAE so obupano poizkušali najti zaveznike v lovu na ubežnike in 25 kilometrov pred ciljem so se jim pridružili kolesarji Treka. 
 

Bilbao najmočnejši na vzponu


Osem kilometrov pred ciljem je prednost ubežnikov še vedno znašala minuto in 15 sekund in jasno je, da jih glavnina do cilja ne bo uspela ujeti. V ospredju je ostala le še razredčena skupina, ki se je za zmago pomerila na zadnjem kilometer in pol dolgem vzponu. S prvim napadom je poizkusil Pello Bilbao, v lovu za njim je največ dela opravil Davide Formolo, a se Bilbao ni dal in Astani je priboril prvo etapno zmago na tem Giru. 

"Zelo vesel sem, dolgo sem čakal na prvo zmago na tritedenski dirki, to je bilo možno le s podporo tako dobre ekipe, kot je Astana. Prednost je bila, da smo imeli dva kolesarja v ubežni skupini, dolgo časa smo složno narekovali ritem in prednost je bila dovolj velika, da sem se lahko na koncu osredotočil le na zmago, lahko sem si privoščil malo taktiziranja," je v prvem televizijskem intervjuju povedal Bilbao. 

Primož Roglič je brez težav končal v glavnini, ki je ciljno črto prečkala slabo minuto za Bilbaom, tudi Formolo je na koncu pridobil le dobrih 40 sekund. Valerio Conti je moral s sotekmovalci iz UAE Emirates garati celo etapo, na koncu pa mu je vendarle uspelo zadržati rožnato majico vsaj še za en dan. 

Preberite še:

Komentarji: