Pogačar se ni pustil ujeti v vetrovno past

Slovenski kolesarski zvezdnik v rdeči majici ostaja tudi po 6., predzadnji etapi dirke po ZAE.
Fotografija: Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo Tadej Pogačar jutri slavil zmago na dirki po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo Tadej Pogačar jutri slavil zmago na dirki po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Močan puščavski veter Tadeju Pogačarju in njegovim moštvenim kolegom iz ekipe UAE ni dopustil, da bi se pretirano sprostili v 6. etapi dirke po Združenih arabskih emiratih, so pa kljub temu brez večjih zapletov opravili svoje delo. Slovenca v rdeči majici vodilnega so po 165 km pripeljali do cilja v Dubaju, kjer je šprintersko zmago slavil Sam Bennett (Deceuninck Quick Step). Pogačarja tako le še sklepna etapa, ki se bo končala v Abu Dabiju, loči od zmage na uvodni dirki sezone svetovne serije.

Veter z močjo okoli 30 km/h je bil zadostna skušnjava, da so tekmeci poskušali ujeti nepripravljenega nosilca rdeče majice, ki pa je bil na preži. Ob vsakem poskusu, da bi raztrgali glavnino, je bil vlak UAE v ospredju. Veter pa je sfižil načrte ubežnikov, ki so bili nemočni proti vlakom šprinterskih ekip.

Sam Bennett (levo) je bil spet najmočnejši v šprintu. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Sam Bennett (levo) je bil spet najmočnejši v šprintu. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


Tako kot v 4. etapi je imel največ moči v finišu Bennett, ki je potrdil prevlado med najboljšimi šprinterji v začetku sezone. Najbolj sta se mu približala Elia Viviani (Cofidis) in Pascal Ackermann (Bora Hansgrohe). Pogačar je zasedel 24. mesto, njegov moštveni kolega Jan Polanc 28., Luka Mezgec pa tudi tokrat ni šprintal, temveč je bil del šprinterskega vlaka ekipe BikeExchange, in je končal na 88. mestu.


Zadovoljen z razpletom


»Še en dan smo bližje cilju. Zadovoljen sem z razpletom, saj je bila etapa zaradi vetra s strani hektična. Na srečo je glavnina ostala skupaj in so imeli svoj dan šprinterji. Upam, da bo zadnja etapa podobna. Po naporih v gorski etapi sem se dobro počutil, ne skrbi me za svojo pripravljenost, želim pa si čim manj stresa v zadnji etapi,« je Pogačar povedal po preizkušnji, po kateri v naknadno izgubil 10 sekund v skupnem seštevku. Tekmovalna žirija ga je skupaj s Polancem kaznovala, ker sta pred šprintom potisnila neimenovanega kolesarja.

Tadej Pogačar (v rdeči majici) upa, da se bo tudi sklepna etapa v Abu Dabiju razpletla s šprintom glavnine. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Tadej Pogačar (v rdeči majici) upa, da se bo tudi sklepna etapa v Abu Dabiju razpletla s šprintom glavnine. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


Slovenski kapetan ekipe UAE ima pred sklepno 7. etapo (147 km), ki bo tudi povsem ravninska in bržkone vetrovna, 35 sekund prednosti pred Britancem Adamom Yatesom (Ineos) in 1:02 Portugalcem Joãom Almeido (Deceuninck Quick Step). Če bo 22-letni Komendčan ubranil rdečo majico, bo postal drugi slovenski zmagovalec dirke po ZAE po Primožu Rogliču, ki je bil najbojlši leta 2019.

Preberite še:

Komentarji: