Primož Roglič brez treninga tretji

Slovenski kolesarski zvezdnik sezono končal z vožnjo na kronometer v Franciji.
Fotografija: Primož Roglič je letos slavil štiri zmage v vožnjah na kronometer, danes je končal na 3. mestu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je letos slavil štiri zmage v vožnjah na kronometer, danes je končal na 3. mestu. FOTO: AFP

Les Herbiers – Primož Roglič je s svojim 69 letošnjim štartom končal izjemno sezono, v kateri je slavil 13 zmag in se povzpel na 1. mesto svetovne jakostne lestvice. Sicer ni bil daleč od 14. letošnje zmage. Na kronometru nacij v Franciji je zasedel 3. mesto. Slovenski uspeh je z 8. mestom dopolnil Jan Tratnik iz Bahraina Meride.

Roglič je, potem ko je sezono svetovne serije končal pred tednom dni na dirki po Lombardiji, sprejel povabilo prirediteljev Chrono des Nations, tradicionalne vožnje na kronometer ob koncu sezone.

Čeprav je v zadnjem tednu zaradi številnih drugih obveznosti, med katerimi sta bila tudi jadranje na Barcolani in sprejem v Zagorju, »zanemaril« kolo, je na 46 km dolgi preizkušnji zasedel 3. mesto, 19 sekund za zmagovalcem Josom van Emdnom, Nizozemcem, ki je njegov moštveni kolega pri Jumbu Vismi, in 8 sekund za drugouvrščenim Italijanom Filippom Ganno.



Zmagovalec je dosegel povprečno hitrost 50,48 kilometra na uro, Roglič pa 50,19 kilometra na uro.


Že 52. zmaga Jumba Visme


Roglič in Van Emden sta bila na dirki edina člana Jumba Visme, tako da je bil športni direktor Griescha Niermann kajpak navdušen z izplenom. »To je bil za nas zelo lep konec evropske sezone. Z Josom smo se na to vožnjo na čas pripravili do zadnje podrobnosti. Želel si je dirkati in je bil zelo motiviran, da je šel na vso moč kot nizozemski prvak. Od štarta do cilja je narekoval zelo dober tempo, kar je bilo dovolj za zmago. Še s Primožem na zmagovalnem odru je bil to zelo uspešen dan za nas. Še več, ta dan je odraz naše celotne sezone,« je Niermann povedal po že 52. letošnji zmagi Jumba Visme.



Letošnja sezona je vsekakor najuspešnejša za naslednico ekipe Rabobank. In to najbolj po Rogličevi zaslugi, saj je Zasavec, ki bo v torek, 29. t. m., dopolnil 30 let, postavil dva pomembna mejnika za svoje nizozemske delodajalce in slovensko kolesarstvo. S 3. mestom na Giru je dosegel prvo uvrstitev na oder za zmagovalce na tritedenski dirki tako za Slovenijo kot Jumbo Vismo. Nato je to na Vuleti nadgradil še z zgodovinsko prvo zmago na »grand tourih«.

Rogliča zdaj čaka več kot zaslužen premor po sezoni, ki jo je začel že februarja na dirki po Združenih arabskih emiratih. Nato bo vse misli preusmeril na sezono 2020. Najprej bo na vrsti zbor ekipe na Nizozemskem, kjer bodo sestavili program dirk za prihodnjo sezono in bržkone razrešili dileme, kateri od adutov Jumba Visme Roglič, Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk bo nastopil na kateri od tritedenskih dirk, Giru, Touru ali Vuelti. Sledile bodo priprave v Španiji.

Preberite še:

Komentarji: