Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič na kozji stezi postavil rdeče temelje (VIDEO)

Slovenski zvezdnik v 7. etapi dirke po Španiji le za Valverdejem, v skupnem seštevku pa za Lopezom.
Le Alejandro Valverde (desno) je bil v zadnjih metrih 7. etape premočen za Primoža Rogliča. Foto AFP
Le Alejandro Valverde (desno) je bil v zadnjih metrih 7. etape premočen za Primoža Rogliča. Foto AFP
30. 8. 2019 | 21:51
5:08
Primož Roglič v 7. etapi dirke po Španiji sicer ni okusil slasti zmage, vendar so se mu v cilju ustnice lahko raztegnile v nasmeh. Z odliko je opravil z eno od najzahtevnejših preizkušenj dirke, izjemno strmim vzponom na Mas de la Costa, na katerem ga je ugnal le svetovni prvak Alejandro Valverde. Slovenski zvezdnik tudi še ni oblekel rdeče majice vodilnega na dirki, ki je spet na plečih Miguela Angela Lopeza. Kljub temu si je najbolj trdne temelje zanjo (zaostaja le 6 sekund) postavil »Rogla«.

V igri za končno zmago so ostali samo še štirje – Valverde, Roglič, Lopez in Nairo Quintana. To je sodba v sedmih dneh že tretjega ciljnega vzpona na dirki, 4,1 km dolge »kozje steze« (cuesta de cabra), kot Španci pravijo najstrmejšim vzponom, po katerih so organizatorji pred leti posegli, da bi po atraktivnosti dirke konkurirali Touru in Giru.



Roglič se je na njej odlično znašel. Tako kot njegova ekipa Jumbo Visma, ki deluje neprimerljivo bolje kot na letošnjem Giru, ko je slovenski kapetan malodane sam prikolesaril do 3. mesta. Na vznožju vzpona sta tempo še narekovala Sepp Kuss in George Bennett, ko je dobre 3 km pred ciljem skočil Quintana, je delo v svoje noge prevzel Roglič. Kolumbijski hribolazec se je nekajkrat poskusil otresti zasledovalcev, a je 29-letni Zasavec na vsak pospešek odgovoril brez težav.

Miguel Angel Lopez je že tretjič oblekel rdečo majico. FOTO: AFP
Miguel Angel Lopez je že tretjič oblekel rdečo majico. FOTO: AFP


Resda je šel tudi Rogličev napad v »prazno«, vendar ima v boju za končno zmago vse pod nadzorom. To pot ni kolesaril na svojem najljubšem terenu in kljub temu ni nič izgubil. Quintana in predvsem Lopez sta se nadejala, da se ga bosta otresla, za nameček pa sta izgubila 6 sekund. Da je bil Valverde v finišu močnejši, tudi ni presenetljivo. S šprinti v klanec si je prikolesaril večino od svojih 127 zmag med profesionalci.
 

Roglič: Kratko, vendar sladko


»Ciljni vzpon je bil kratek, a sladek, zame pa se je izšlo dobro. Zadovoljen sem z drugim mestom in tem, kako so me nosile noge. Tudi delo moje ekipe je bilo izvrstno, kot vemo pa v kolesarstvu ni dobrega rezultata brez močne ekipe,« je bil v cilju kratek in jedrnat Roglič.

Tudi tekmeci niso bili pretirano zgovorni, za njimi je bil izjemen napor, po katerem si morajo hitro povrniti moči. Jutrišnja 8. etapa je na papirju lahka, z le enim kategoriziranim vzponom, bitka za rdečo majico pa se bo spet razplamtela v nedeljo v Andori.

»Ekipnim kolegom se zahvaljujem za izjemno dobro opravljeno delo, še posebej Quintani, ki e v zadnjem klancu pokazal, da je izjemno močan. Poskušala sva se otresti Rogliča, vendar je tudi on pokazal svojo moč. Pred nadaljevanjem dirke sem samozavesten, v ospredju smo samo še štirje. Še sem med favoriti, za zdaj,« se Valverde, ki si s Quintano kot vročo žerjavico podaja papirnato vlogo favorita v ekipi Movistar, izogiba visokoletičh napovedi.

Alejandro Valverde je slavil svojo 127. zmago med profesionalci.FOTO: AFP
Alejandro Valverde je slavil svojo 127. zmago med profesionalci.FOTO: AFP


Zaveda se, da bo dirka še dolga. Pred karavano sta še več kot dva tedna, v katerih bo na sporedu vožnja na kronometer – Roglič je izrazit favorit – in še pet etap s ciljnimi vzponi, v katerih bo priložnosti iskal Lopez, ki je že tretjič v enem tednu oblekel rdečo majico.

»Ni bil zahteven le zadnji klanec, temveč celotna etapa. Tempo je bil izjemno hiter. Vesel sem, da sem spet v rdečem, za nami je poseben vzpon, katerega zaključek je bil kot narejen za Valverdeja. Zame je poglavitno, da sem bil zraven, Roglič mi diha za ovratnik, a iz dneva v dan mu bomo poskušali odščipniti nekaj časa,« so se tekmeci z Lopezom na čelu osredotočili na slovenskega asa, ki bo moral v nedeljo potrditi izjemno dobro pripravljenost v gorskih preizkušnjah. V le 94,4 km dolgi 9. etapi bodo morali kolesarji premagati pet vzponov. Za nameček jih pred ciljnim vzponom na 2095 metrov visoki Cortals d'Encamp čaka štirikilometrski odsek po makadamu.

Profil 8. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo.
Profil 8. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo.


Profil 9. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo.
Profil 9. etape Vuelte. FOTO: Infografika Delo.

 

Pogačarja mučila vročina


Zahtevnih odsekov in pasti na Vuelti nikoli ne manjka, na njih poleg Rogliča blesti tudi Tadej Pogačar. V 7. etapi je bil tempo najboljših preoster zanj, a ni bil daleč zadaj. Izgubil je 51 sekund in se v skupnem seštevku prebil na 6. mesto. »Zaradi visokih temperatur sem trpel. Dal sem vse od sebe, ni bilo dovolj za vrh, vendar sem zadovoljen z opravljenim delom,« je povedal 20-letni Komendčan.

Slovenskim ljubiteljem kolesarstva se morda zdi da sanjajo – eden od njihovih ljubljencev se na tritedenski dirki bori za zmago, drugemu manjka le še nekaj kilometrine in izkušenj, da se mu bo lahko postavil po robu …

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine