Primož Roglič se odpravlja na Vuelto

Številne okužbe na Giru so vnesle negotovost v karavano, dirka po Španiji še v načrtu, a brez gledalcev na ciljnih vzponih.
Fotografija: Primož Roglič bo branil rdečo majico na Vuelti, ki se bo morala prebiti skozi slabo epidemiološko situacijo v Španiji. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič bo branil rdečo majico na Vuelti, ki se bo morala prebiti skozi slabo epidemiološko situacijo v Španiji. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP

Pričakovati je bilo, da bo protikoronski kolesarski mehurček, ki je vzdržal na Touru, ki sta ga Tadej Pogačar in Primož Roglič končala na 1. in 2. mestu, prej ali slej popustil. To se je zgodilo ob začetku drugega tedna Gira, ki je pomenil slovo za ekipi Mitchelton Scott, pri kateri se je s potrjeno okužbo Simona Yatesa začel preplah v karavani, in Jumbo Visma, ki se je umaknila, potem ko je bil eden od osmih pozitivnih na testiranjih Steven Kruijswijk. Nizozemska ekipa pa ima še vedno v načrtu nastop na Vuelti, na katero je prihod potrdil tudi Roglič.

Za osvežitev spomina dogajanja na Giru: Yatesova okužba pred dnevi je bila nič kaj obetavna napoved za testiranja ob ponedeljkovem prostem dnevu na Giru, na katerem od slovenskih kolesarjev nastopata le Domen Novak in Jan Tratnik (oba Bahrain McLaren). Zle slutnje so se potrdile. Poleg Kruijswijka so bili pozitivni tudi Michael Matthews iz ekipe Sunweb, štirje člani spremljevalnega osebja ekipe Mitchelton Scott ter po en spremljevalec ekipe Ag2r in Ineos.


Najbolj odgovorna odločitev


Ekipa Mitchelton Scott se je po skupno petih okužbah po dogovoru s prireditelji takoj umaknila z dirke, bolj je presenetila odločitev Jumba Visme. Nizozemci so bili do sebe strožji, kot to velevajo pravila. »To je najbolj odgovorna odločitev. V ekipi imamo pozitivnega kolesarja, s katerim smo bili vsi v stiku. Pogledati je treba tudi na to, kar se je zgodilo z ekipo Mitchelton Scott, začelo se je z enim pozitivnim, zdaj so bili že štirje. Na prvem mestu je zdravje naših kolesarjev in spremljevalcev. Naš odhod je tudi v interesu dirke, okužba bi se lahko širila, naš umik je najbolj varen za nas in za nadaljevanje Gira,« je umik z dirke komentiral Addy Engels.Športni direktor ni želel špekulirati, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju Gira in kaj bo z Vuelto, ki naj bi se začela 20. oktobra. Ta bo, kot kaže, spet v središču pozornosti slovenskih ljubiteljev kolesarstva, saj se obeta nastop lanskega zmagovalca Primoža Rogliča. Zasavski zvezdnik je na družabnih omrežjih potrdil, da se odpravlja na štart v Irunu, na katerega se je pripravljal  v okolici Monte Carla.

Zdaj je bolj kot njegova želja po branjenju rdeče majice pod vprašajem izvedba celotne dirke. Epidemiološko stanje je v Španiji slabše kot v Italiji, kjer upajo, da se stanje v karavani ne bo še poslabšalo. Prireditelji Vuelte so sicer že najavili, da na vseh ciljnih vzponih in tudi na nekaterih prelazih, ki jih bo prečkala karavana, ne bo dovoljen dostop gledalcem.

Komentarji: