Jumbo Visma in Mitchelton Scott zapuščata Giro

Na dirki po Italiji ob 571 testih na dan premora osem primerov okužbe s koronavirusom.
Fotografija: Steven Kruijswijk mora zaradi pozitivnega testa na koronavirus zapustiti karavano Gira, v kateri so danes potrdili osem okužb. FOTO: Dario Belingheri/AFP
Odpri galerijo
Steven Kruijswijk mora zaradi pozitivnega testa na koronavirus zapustiti karavano Gira, v kateri so danes potrdili osem okužb. FOTO: Dario Belingheri/AFP

Kolesarski »mehurček« na Giru d'Italia ni tako učinkovit, kot je bil tisti na Touru, ki sta ga Tadej Pogačar in Primož Roglič končala na prvem in drugem mestu, na koronavirus pa ni bil pozitiven nobeden od 176 kolesarjev.

V Franciji so okužbe potrdili le pri nekaj članih spremljevalnega osebja in direktorju dirke Christianu Prudhommu, v Italiji pa je moral že pred dnevi zaradi okužbe karavano zapustiti Simon Yates. Testiranja ob včerajšnjem prvem prostem dnevu so iz karavane izločila še vrsto drugih. Pozitivna sta bila dva kolesarja, tudi Rogličev moštveni kolega pri Jumbu Vismi Steven Kruijswijk.Ime drugega pozitivnega kolesarja sprva ni bilo znano, nakdnado so sporočili, da je to Avstralec Michael Matthews iz ekipe Sunweb. Poleg dveh kolesarjev so bili pozitivni še štirje člani spremljevalnega osebja Yatesove ekipe Mitchelton Scott, ki je zato zapustila dirko, ter po en spremljevalec ekipe Ag2r in Ineos.

Naknadno so sporočili še, da dirko zapušča tudi celotna ekipa Jumbo Visma, ki se ni pojavila na štartu 10. etape. »To je najbolj odgovorna odločitev. V ekipi imamo pozitivnega kolesarja, s katerim smo bili vsi v stiku. Pogledati je treba tudi na to, kaj se je zgodilo z ekipo Mitchelton Scott, začelo se je z enim pozitivnim, zdaj so bili že štirje. Na prvem mestu je zdravje naših kolesarjev in spremljevalcev. Sinoči so nas obvestili o pozitivnem testu, danes zjutraj so ponovno opravili teste. Za nami so pestre ure, odločili smo se pozno, saj ne gre za preprosto odločitev, pri kateri smo sodelovali vsi, kolesarji, spremljevalci in vodstvo ekipe. Naš odhod je tudi v interesu dirke, okužba bi se lahko širila, naš umik je najbolj varen za nas in za nadaljevanje Gira,« je umik z dirke komentiral športni direktor Addy Engels, ki ni želel špekulirati, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju Gira in kaj bo z Vuelto, ki naj bi se z Rogličem na štartu začela 20. oktobra.


Dirka gre naprej


Vse skupaj so opravili 571 testov, osmerica pozitivnih pa je kajpak morala v samoizolacijo. Giro, na katerem barve ekipe Bahrain McLaren branita tudi Jan Tratnik in Domen Novak, se sicer danes nadaljuje z deseto etapo od Lanciana do Tortoreta (177 km), v kateri bo rožnato majico nosil Portugalec João Almeida.

Ob tem pa je direktor dirke Mauro Vegni dejal, da ta čas ni razloga, da se Giro ne bi končal 25. oktobra v Milanu, kot je to predvideno. »Številka pozitivnih testov je relativno nizka, verjamemo, da bomo dirko izpeljali do konca. Resda izgubljamo pomembne kolesarje, vendar je glavno, da pridemo do Milana. Ne vidim razloga, da bi se dirka zaustavila. Že pred naslednjim dnevom premora bomo opravili nova testiranja. Že danes bomo ponovno testirali kolesarje iz ekip, v katerih so bile težave. Rezultati testov bodo znani pojutrišnjem,« je dejal Vegni.

Preberite še:

Komentarji: