Tadej Pogačar pozna Džebel Hafit kot domači Krvavec

Slovenski kolesarski as bo na tretji etapi branil vodstvo v skupnem seštevku dirke po Združenih arabskih emiratih.
Fotografija: Tadej Pogačar si je v vožnji na čas prikolesaril vodstvo v skupnem seštevku dirke po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar si je v vožnji na čas prikolesaril vodstvo v skupnem seštevku dirke po ZAE. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo na torkovi tretji etapi branil vodstvo v skupnem seštevku dirke po Združenih arabskih emiratih. Danes je na povsem ravninskem kronometru osvojil četrto mesto, v torek pa ga čaka spopad s prvo od dveh gorskih etap z vzponom na Džebel Hafit. Slednjega 22-letnik primerja z domačim vzponom na Krvavec.

Kolesar s klanca pri Komendi je danes v vožnji na čas po otoku Hudajrijat na vijugastih kolesarskih stezah dokazal, da v tej disciplini hitro napreduje. Na 13 kilometrov dolgi trasi je za svetovnim prvakom v vožnji na čas Italijanom Filippom Ganno zaostal za vsega 24 sekund.


Danes že na polno


»Danes je šlo na kronometru na polno. Vem, da sem bil v dobri formi pred štartom, a na koncu štejejo sekunde. Res sem zadovoljen, da sem odpeljal tako, kot sem,« je po koncu za svoje moštvo UAE Team Emirates v slovenščini povedal Pogačar.

Po zahtevnem začetku v prvi etapi, razplet je krojil močan bočni veter, in zanimivem kronometru se mladi zvezdnik svetovnega kolesarstva zaveda, da previdnost do konca dirke ne bo odveč. Prva preizkušnja svetovne serije bo na sporedu do 27. februarja, če vmes tako kot lani ne bodo posegle okužbe z novim koronavirusom.

Slovenskega asa jutri čaka spopad s prvo od dveh gorskih etap. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Slovenskega asa jutri čaka spopad s prvo od dveh gorskih etap. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


»Lani se je pač tako izšlo, nič se ni dalo narediti in bil sem drugi v skupni razvrstitvi. Letos organizatorji malo bolj skrbno jemljejo zadevo. Bolj se pazimo vsi. Ekipa Alpecin-Fenix danes žal ni smela štartati, saj je bil nekdo od spremljevalnega osebja pozitiven na covid-19,« je sprva dejal Pogačar.
 

Vsi si previdni


»Previdni so organizatorji, previdni smo kolesarji in spremljevalno osebje, ampak se zgodi. Lahko da so že z letala oziroma letališča prinesli virus, nikoli ne moreš vedeti. Na dva dni se testiramo in sledimo protokolom. Upamo, da se izpelje do konca ter da dirkamo v pravem pomenu besede. Na žalost ene ekipe ni več,« je še na to temo dejal drugi kolesar lestvice UCI.

V torek ga čaka prvi pravi gorski preizkus. Na vrsti je namreč tretja etapa (166 km) s ciljnim vzponom na Džebel Hafit (10,6 km/6,8 %). »Klanec poznam zelo dobro, je že skoraj tako kot domači Krvavec. Res mi je všeč klanec in zagotovo bomo do cilja videli dobro predstavo. Treba je braniti rdečo majico. Videli bomo, kako bodo dirkale preostale ekipe. Upam na čim boljše noge,« pravi odlični hribolazec.
 

Pet sekund pred Almeido


Branil bo pet sekund naskoka pred Portugalcem Joaom Almeido (Deceuninck-Quick-step), tretji je po spremembi vrstnega reda prve etape po posredovanju žirije tekmovanja Italijan Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-step), ki zaostaja za 18 sekund.

V boju za rdečo majico vodilnega bodo vsaj še Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) z 39, Američan Neilson Powless (EF Education-Nippo) z 41 ter Italijana Damiano Caruso (Bahrain Victorious) in Fausto Masnada (Deceuninck-Quick-step) s 50 oziroma 55 sekundami zaostanka. Ostali favoriti so že v prvi etapi v močnem bočnem vetru zaostali osem minut in pol.

Tretja etapa od letališča v bližini Al Aina do Džebel Hafita se bo začela ob 9.25 po našem času.

Preberite še:

Komentarji: