Tradicija je najboljši magnet za zvezdnike

Direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink je bil zelo zadovoljen s 25. izvedbo dirke po Sloveniji.

Ko so v nedeljo ob 19. uri še zadnji tovornjaki odpeljali izpred sedeža Adrie Mobil, je le še nekaj transparentov spominjalo na to, da je v minulih petih dneh dirka po Sloveniji navdušila slovensko javnost. V spomin bo šla kot najboljša doslej, prostora za rast je kljub vsemu še nekaj.

»Nekaj malenkosti bi lahko še popravili, prepričan sem, da Bogdan Fink že zdaj dela na tem, a popolne niso niti največje dirke na svetu. Ne bom iskal presežkov za letošnjo dirko, Bogdan ve, da je opravil izjemno delo, dirka pa je že zdavnaj prerasla okvire kategorije, pod kakršno nastopa v koledarju mednarodne kolesarske zveze,« je svojo oceno podal Martin Hvastija, njegovi hvali pa pritrjujejo iz vseh strani.
 

Prvi podatki iz tujine navdušujejo


Direktorju dirke Bogdanu Finku je res uspel pravi podvig, pot je začel že lani, ko mu je uspelo zagotoviti televizijski prenos, Eurosport pa je sliko s slovenskih cest ponesel v svet. Če so bili lani rezultati dobri, so letos odlični, celotne statistike še ni, že prvi dve etapi pa sta bili na Eurosportu trikrat bolj gledani kot lani. »Ko bomo imeli celo statistiko, bomo lahko pogledali v prihodnost in natančno ocenili uspešnost, tudi glede na pohvalne besede vseh tujih gostov sem z letošnjo izvedbo izjemno zadovoljen,« pravi Fink, ki je v zadnjih petih dneh skoraj brez napak vodil dobrih 1600 članov organizacijske ekipe, velik del je pri slovenski pentlji sodeloval prostovoljno.

Zadetek v polno je bil tudi dodatni peti dan, ki je omogočil, da so na svoj račun prišli različni tipi kolesarjev, posledično je bila tudi zasedba na naših tleh tokrat res zvezdniška: »Imeli smo polovico vseh ekip WorldTour, ki imajo v nogah letos že ogromno kilometrov. Pri nas je bila vsaka etapa dolga 160 kilometrov, štiri ure pa fantje lahko dirkajo na polno od štarta do cilja. Vsak dan so se etape stopnjevale, od povsem ravninske do klasične etape za hribolazce, s spustom v Kamnik pa smo pokazali, da za zanimivost etape ni nujno, da je cilj na vrhu vzpona.«
 

Najlepše je, če zmaga Slovenec


K mednarodni prepoznavnosti dirke je letos precej pripomogel tudi Primož Roglič, ki je na slovenske ceste prišel po zmago, tudi zaradi njegovih izjemnih predstav so letos množice gledalcev ob progi včasih že spominjale na prizore z Gira ali Toura. »Primož je fenomenalen, mogoče se bomo šele čez čas zavedli, kaj imamo. Letos je končal na vrhu, pa ni navdušil le on, tudi Matej Mohorič je blestel, Tadej Pogačar je izjemen talent, veseli me tudi, da se je 'vrnil' Jani Brajkovič. Lahko se nam zgodi, da kakšno leto ne bomo imeli Slovenca na odru za zmagovalce, dirka po Sloveniji je športno-turistična prireditev in naš cilj je, da v Slovenijo privabimo čim več velikih zvezdnikov kolesarstva. Oni so najboljša reklama, seveda pa je še lepše, če na koncu zmaga Slovenec,« je v nedeljskem popoldnevu svoj pogled predstavil Fink.

Dirka po Sloveniji je okvire prve kategorije nedvomno že prerasla, a pot navzgor vseeno ni zagotovilo za boljšo in močnejšo dirko, opozarja Fink: »Lahko bi postali dirka ekstra kategorije, svetovne serije pa zagotovo ne. V kolesarstvu je povsem jasno, katere dirke res nekaj pomenijo, katere pa so tiste, ki so umetne in le zaradi denarja del svetovne serije. Zgodovine se ne da kupiti, v Sloveniji imamo tradicijo in to prepoznavajo v tujini, zato je bolj kot kategorija dirke pomembno, da ostanemo zanimivi za najboljše ekipe, že letos smo pokazali, da je to tako.«

Letošnja dirka je pokazala, da ima kolesarstvo v Sloveniji ogromno privržencev, zagona pa tudi organizacijski ekipi ne manjka. Prihodnost slovenske pentlje je svetla, s še kakšnim dodatnim evrom v trenutno milijon € težkem proračunu pa bo morda prišel tudi naslednji korak naprej in status, kakršnega si tako dobro izvedena dirka zasluži.

Komentarji: