Dragi diktator Xi Jinping in kitajska vlada: Tibet pripada Tibetancem!

Košarkar lige NBA Enes Kanter je v sredo na družbenih omrežjih kitajskega predsednika Xi Jinpinga označil za »brutalnega diktatorja«.
Fotografija: Enes Kanter med ogrevanjem v majici Portlanda. FOTO: Abbie Parr/AFP
Odpri galerijo
Enes Kanter med ogrevanjem v majici Portlanda. FOTO: Abbie Parr/AFP

Košarkar lige NBA Enes Kanter je v sredo na družbenih omrežjih kitajskega predsednika Xi Jinpinga označil za »brutalnega diktatorja« in izpostavil, da »Tibet pripada Tibetancem«. S tem je tvegal ponovno napetost med vodstvom tekmovanja in kitajskimi oblastmi. Kanter je na twitterju zapisal: »Dragi brutalni diktator XI JINPING in kitajska vlada. Tibet pripada Tibetancem!«

»Stojim za svojimi tibetanskimi brati in sestrami ter podpiram njihove zahteve po svobodi,« je še dodal in k napisu prilepil sliko superg s tibetansko ikonografijo in sloganom »Svobodni Tibet.« Tibet že stoletja menja svoj status neodvisne države in nadzora Kitajske. Slednja trdi, da je leta 1951 po mirni poti osvobodila Tibet ter tamkajšnjim ljudem prinesla sodobno infrastrukturo in jim zagotovila izobrazbo.

Človekoljubne organizacije in tibetanski izseljenci pa trdijo, da Kitajska izvaja versko represijo, da muči tamkajšnje prebivalce, jih celo sterilizira ter z izobraževalnim sistemom načrtno spreminja kulturo dežele. Kanterjevo sporočilo, v katerem košarkar opozarja na politično problematiko, je bilo objavljeno tudi na facebooku.

To lahko povzroči težave ligi NBA. Več organizacij in institucij je namreč zaradi omenjanja političnih tem na Kitajskem to že občutilo finančno s strani kitajskih oblasti. Leta 2019 so kitajske televizije odstopile od prenosov tekem NBA, potem ko je menedžer Houstona Daryl Morey javno podprl prodemokratične protestnike v Hongkongu.

Preberite še:

Komentarji: