Španci in Nemci v petkovem polfinalu

Trikratni evropski prvaki so se dolgo mučili s Finci, pri katerih učinek Laurija Markkanena ni zadostoval za podvig. Nemci gladko odpravili favorizirane Grke.
Fotografija: Vodilni španski strelec Willy Hernangomez je Fincem povzročal precej preglavic. FOTO: Oliver Behrendt/AFP
Odpri galerijo
Vodilni španski strelec Willy Hernangomez je Fincem povzročal precej preglavic. FOTO: Oliver Behrendt/AFP

Španska moška košarkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale letošnjega evropskega prvenstva, potem ko je na današnji prvi četrtfinalni tekmi v Berlinu premagala Finsko s 100:90. V polfinalu, ki bo v petek, 16. septembra, se bo pomerila z Nemčija, ki je ugnala favorizirano grško vrsto s 107:96..

Španska izbrana vrsta ima kljub menjavi izjemno uspešnega košarkarskega rodu, ki je na svetovnih prvenstvih slavila lovoriko v letih 2006 in 2019, na evropskih prvenstvih v letih 2009, 2011 in 2015, na olimpijskih igrah pa je osvojila dve odličji srebrnega leska v letih 2008 in 2012 ter eno bronastega 2016, še naprej pomembno vlogo na mednarodni sceni.

V svojem 16. četrtfinalnem nastopu na evropskem prvenstvu, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, se je že enajstič v nizu prebila v polfinale. Nazadnje je v četrtfinalu izpadla davnega leta 1997, ko je izgubila proti Rusiji.

Izbranci italijanskega strokovnjaka na španski klopi Sergia Scariola so bili v prvem polčasu v težavah, Finci so jih s svojo poletno igro povsem zasenčili. Na koncu uvodne četrtine so po trojki s svoje polovice igrišča Mikaela Jantunena zaostajali za 11 točk (19:30), v drugi četrtini pa je primanjkljaj v točkah narasel na -15 (22:37, 33:48, 35:50).

V drugi polovici tekme so Španci le našli protiorožje za igro Fincev. Predvsem so odlično zaigrali v obrambi in v končnici tretje četrtine povedli s 73:65, v zadnjih desetih minutah pa niso dovolili presenečenja.

Pri Špancih sta bila najbolj učinkovita 28-letni Willy Hernangomez s 27 in njegov dve leti mlajši brat Juancho s 15 točkami, pri Fincih je prvi zvezdnik Lauri Markkanen dosegel 28 točk.

Veliko slavje v Berlinu

Nemčija se je četrtič v zgodovini uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Na domačem zaključnem turnirju 1993 je nato osvojila zlato kolajno, v Srbiji 2005 je bila srebrna, v Turčiji 2001 pa je turnir končala na četrtem mestu. Po današnji odmevni zmagi nad Grčijo se bo v petek v polfinalu pomerila s Španijo.

Basketball - EuroBasket Championship - Quarter Final - Germany v Greece - Mercedes-Benz Arena, Berlin, Germany - September 13, 2022 Germany's Daniel Theis celebrates with Johannes Voigtmann after the match REUTERS/Annegret Hilse Foto Annegret Hilse Reuters
Basketball - EuroBasket Championship - Quarter Final - Germany v Greece - Mercedes-Benz Arena, Berlin, Germany - September 13, 2022 Germany's Daniel Theis celebrates with Johannes Voigtmann after the match REUTERS/Annegret Hilse Foto Annegret Hilse Reuters

V prvem polčasu se je na parketu dvorane Mercedes-Benz v nemški metropoli odvijal izenačen in enakovreden boj, v drugem polčasu pa so izbranci kanadsko-finskega strokovnjaka na nemški klopi Gordona Herberta s kolektivno igro povsem zasenčili za mnoge prve favorite letošnjega evropskega prvenstva iz Grčije.

V nemški izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Dennis Schröder s 26 točkami. Franz Wagner in Andreas Obst sta prispevala po 19 točk, izkazal pa se je tudi Daniel Theis s 13 točkami in 16 skoki. V grški izbrani vrsti je Antetokounmpo dosegel 31 točk, Giannoulis Larentzakis pa je dodal 18 točk.

Preberite še:

Komentarji: