Ker so prvi na svetu in zadnji v državi, bodo zahtevali prenovo financiranja

Košarka je v Nemčiji na zadnjem mestu med 26 športnimi panogami, razvrščenih v model plačevanja..
Fotografija: Naslov svetovnih pvakov bo nemški košarki prinesel tudi boljši status znotraj nemške športne družine. FOTO: Sherwin Vardeleon/AFP
Odpri galerijo
Naslov svetovnih pvakov bo nemški košarki prinesel tudi boljši status znotraj nemške športne družine. FOTO: Sherwin Vardeleon/AFP

Predsednik nemške košarkarske zveze DBB Ingo Weiss je po osvojenem naslovu svetovnih prvakov v Manili, ko so v nedeljo za prvo zlato v zgodovini Nemci v finalu premagali Srbijo, pozvali pristojne v prenovo sistema financiranja v državi. Košarka je namreč na zadnjem mestu med 26 športnimi panogami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji z inštitutom za analitični sistem potenciala (PotAS) določajo možnost uspeha in osvajanja medalj za 26 športnih panog, ki so nato razvrščene v model financiranja. Tega potem izvede izvede notranje ministrstvo. Na vrhu je atletika, na dnu pa košarka.

»Ta sistem zagotovo ne deluje. Atletika se je s SP v Budimpešti prvič v zgodovini vrnila brez medalje, mi pa smo v Manili prvič doslej osvojili zlato. Poleg tega je moška ekipa že pred tem osvojila bron, dobro nastopajo naše košarkarice, uspehe imamo tudi v mladinskih kategorijah. Delamo izvrstno, PotAS pa tega ne zazna. Zato izgubimo okrog 250.000 evrov letno,« je za dpa izpostavil Weiss.

Pozval je, da se pristojni čim prej posvetijo reformi sistema financiranja iz nemškega proračuna.

Že v nedeljo je podobno zahteval olimpijski prvak leta 2012 v metu diska Robert Harting. Atlet, tudi trikratni nekdanji svetovni prvak, je prek platforme X, nekdanjega Twitterja, zapisal, da ni mogoče športa uokviriti na politično administrativni način.

Preberite še:

Komentarji: