Ko so izgubile najvišja aduta, so bile prenizke za Madžarke

Slovenske košarkarice po tesnem porazu jutri na evropskem prvenstvu s Turčijo.
Fotografija: Teja Oblak je bila izjemno natančna pri metih za tri točke. FOTO: Fiba
Odpri galerijo
Teja Oblak je bila izjemno natančna pri metih za tri točke. FOTO: Fiba

Vsak začetek je težak, kar velja tudi velika športna tekmovanja, toda slovenske košarkarice se niso zmenile za stari rek. V prvem kolu evropskega prvenstva v Srbiji in Latviji so se lotile reprezentance Madžarske z vso odločnostjo in v tretji četrtini vodile že 14 točkami naskoka. Po poškodbi Eve Lisec v 29. minuti in peti osebni napaki Shante Evans sedem minut pozneje pa jim je zmanjkalo visokih adutov in kmalu nato še navdiha pri metih za tri točke. Zadnji del tekme so izgubile s 15:29 in doživele tesen poraz, čeprav so vodile kar 35 minut, tekmice le tri.

V napadalno usmerjeni tekmi s številnimi hitrimi akcijami so imele Madžarke očitno prednost v višini, kar je znala izkoristiti kar 208 cm visoka Bernadett Hatar. Slovenska igra je bila bolj raznovrstna, Nika Barič je vešče organizirala igro, Teja Oblak natančno zadevala za tri točke (na koncu 4:6), Annamaria Prezelj s srednje razdalje, pod košema pa sta bili spretni Liščeva in Evansova. Vodstvo so prevzele že pri 9:7 in nato prestale težave pri nizih zamenjav, saj je bilo jasno, da ima selektor Damir Grgić poleg članic začetne peterke na klopi omejeno število učinkovitih orožij. Po vsakem pobegu (na 22:15 in 35:24) so se jim tekmice hitro približale, saj so vztrajale pri metih z neposredne bližine, prislužile pa so si tudi precej več prostih metov in na koncu z njimi dosegle kar 13 točk več.

Po poškodbi Eve Lisec (z žogo) so Slovenke zašle v težave. FOTO: Fiba
Po poškodbi Eve Lisec (z žogo) so Slovenke zašle v težave. FOTO: Fiba


Po treh zaporednih trojkah Baričeve, Prezljeve in Oblakove je že kazalo, da se Sloveniji ob drugi uvrstitvi na EP obeta druga zmaga, saj je v 25. minuti vodila s 56:42. Toda štiri minute pozneje (pri 65:55) je Liščeva obležala na tleh in se z bolečim izrazom na licu držala za levo stopalo. Dvoboj je prezgodaj končala s 13 točkami in 8 skoki, pri 76:67 pa je morala iz igre še Evansova, ki je metala za dve točki 8:11 in dodala 5 skokov.

Grgićeva četa se je znašla v velikih škripcih tako v obrambi kot v napadu, saj je bila obsojena le še na mete z velike razdalje, ki pa so jo po trojki Zale Friškovec za 81:74 dokončno pustile na cedilu. Kljub veliki razliki v višini je tehtnico vendarle prevesila 178 cm visoka Yvona Turner. Naturalizirana ameriška branilka je v prvih treh četrtinah dosegla šest točk, v zadnji pa kar 17 in med drugim zadela dve zaporedni trojki za vodstvo Madžarske s 85:83 minuto in 19 sekund pred koncem.


 

Glave gor ali dol?


»Evina nezgoda nas je pretresla, čeprav ne vemo, kako huda je njena poškodba. Po njej smo se sicer zbrale, toda v finišu tekme so bile Madžarke boljše. Nasploh smo si privoščile preveč nihanj in si nabrale veliko osebnih napak, kar se nam je maščevalo. Zdaj se moramo odzvati, na voljo pa imamo dva scenarija: ali bomo sklonile glave in malodušno izgubile še drugo tekmo, ali pa jih bomo dvignile in se poskusile oddolžiti našim krasnim navijačem v Nišu,« je po porazu ocenila slovenske kapetanka Nika Barič.

Teja Oblak je dodala: »Škoda, da se nam ni izšlo, saj smo imeli večji del tekmo pod nadzorom. Ključno je bilo, da smo v končnici ostale brez dveh visokih igralk in zato v zadnjih minutah izgubile nekaj odločilnih skokov. A tako pač je v športu. Razmišljati moramo naprej, ne pa gledati nazaj, saj poraza ne moremo več izbrisati. Veliko bo še takšnih tekem, pred dvema letoma smo v Pragi prav tako tesno izgubile uvodno preizkušnjo s Francijo, nato pa naslednji dan ugnale Grčijo. Upam, da bo tako tudi tokrat.«
 

Tudi Turkinje so visoke


Jutri ob 16. uri čaka slovenske košarkarice že nova tekma. Pomerile se bodo s Turkinjami, ki so uvodoma izgubile z Italijo s 54:57, a veljajo za favoritinje v skupini C, saj so se na minulih štirih EP redno uvrščale na visoka mesta. Leta 2011 so osvojile srebrno kolajno, dve leti pozneje bronasto, na zadnjih dveh prvenstvih pa so zasedle peto mesto. V moštvu imajo naturalizirano okrepitev Kiah Stokes, ki igra na položaju centra v ekipi New York Liberty v ligi WNBA, še precej višja pa je z 205 cm Inci Guclu iz Galatasaraya.

Preberite še:

Komentarji: