Dončić presegel nov mejnik in nasul 50 točk: Najboljši občutek na svetu

Ponoči je bilo kljub prazniku spektakularno v košarkarski ligi NBA.
Fotografija: Luka Dončić postavlja nove mjnike v ligi NBA. FOTO: Christian Petersen/AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić postavlja nove mjnike v ligi NBA. FOTO: Christian Petersen/AFP

Košarkarji Dallasa so ponoči zabeležili novo zmago in utrdili svoj položaj v boju za končnico lige NBA. Z izidom 128:114  je padel Phoenix, pri čemer je bil zvezdnik večera spet Luka Dončić. Slovenski as košarke je tako rekoč sam opravil z gostitelji in navdušil tudi številne med 17.071 domačimi navijači.

Odličen met iz igre Ljubljančana

Ljubljančan je natresel Phoenixu kar 50 točk v 44 minutah igre (za dve 7:9, trojke 8:16, prosti meti 15:25) ter jim dodal še 6 skokov in 14 asistenc. Tekmo je v resnici začel spektakularno, saj je že v prvi četrtini zbral 17 točk ob tako rekoč brezhibnem metu (prosti meti 4:4, za dve 2:2, trojke 3:4). Derrick Jones je prispeval 23 točk, Dereck Lively 20, Tim Hardaway pa 18.

Dončić je že v prvi četrtini svoje 358. tekme v ligi NBA s trojko dosegel mejnik 10.000 točk v ligi NBA in se izenačil z Bobom McAdoojem. Pred njima so Wilt Chamberlain, ki je za mejnik 10.000 točk potreboval zgolj 236 tekem, kar je najmanj v zgodovini lige NBA, Michael Jordan (303), Elgin Baylor (315), Kareem Abdul-Jabbar (319), Oscar Robertson (334) in George Gervin (355).

Po podatkih lige NBA je Dončić postal komaj četrti igralec v zgodovini lige NBA, ki je dosegel vsaj 50 točk na tekmi na božični dan. Pred Dončićem se s takšnim dosežkom lahko pohvalijo Bernard King, ki je na tekmi leta 1984 dosegel 60 točk, Wilt Chamberlain je leta 1961 dosegel 59 točk, Rick Barry 50 točk leta 1966.

Luka Dončić FOTO: Christian Petersen/AFP
Luka Dončić FOTO: Christian Petersen/AFP

»To je bila težka tekma v gosteh, poleg obeh mejnikov 10.000 kariernih točk v ligi NBA in 50 točk na tekmi, sem res vesel, da smo zmagali,« je po tekmi dejal Dončić. »Je eden najboljših na svetu,« je dejal trener Dallasa Jason Kidd. »Kot sem vedno govoril, ga ne moremo jemati za samoumevnega. Ko to čuti, kar čuti, mu le skušaš podajati žogo in omogočiti, da pride do meta.«

Naslednjič v akcijo v četrtek zjutraj

»Zelo je zabavno. Ko zadeneš koš, je celotna dvorana tiho. To je najboljši občutek na svetu. To je bila res odlična zmaga v gosteh. Resnično sem ponosen na našo ekipo. Počutim se zelo dobro. Toda še vedno smo daleč od našega optimuma. Komaj čakam, da se Kyrie Irving vrne,« je dejal Dončić v enem od prvih odzivov po tekmi, na kateri je slovenski košarkar postavljal nove mejnike.

Dallas bo igral naslednjo tekmo v ligi NBA v četrtek ob 2.30 po slovenskem času. Njegov tekmec v dvorani American Airlines Center bo moštvo Clevelanda.

Preberite še:

Komentarji: