Luka Dončić opozarja pred današnjo tekmo v Stockholmu

Slovenski košarkarji bodo na današnji kvalifikacijski tekmi za SP naredili vse, da premagajo tudi Švede.
Fotografija: Luka Dončić se zaveda pomembnosti današnje tekme. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Luka Dončić se zaveda pomembnosti današnje tekme. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovensko moško košarkarsko reprezentanco po imenitni zmagi nad izbrano vrsto Hrvaške v razprodani stožiški dvorani danes čaka še druga tekma v tretjem ciklusu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Ob 17. uri bo skušala v Stockholmu premagati še Švedsko.

Čeprav si je naša vrsta že zagotovila nastop v drugem delu kvalifikacij, je današnji dvoboj vseeno zelo pomemben za zasedbo selektorja Aleksandra Sekulića. Vsi rezultati iz prvega dela se bodo namreč prenesli v drugi del, izračun iz prejšnjih kvalifikacij pa kaže, da ekipa za uvrstitev na svetovno prvenstvo potrebuje vsaj sedem zmag.

Slovenija ima tačas izkupiček tri zmage in dva poraza, dvakrat je ugnala Hrvaško, v Kopru Švedsko s 94:89 in obakrat izgubila s Finsko. V drugem delu kvalifikacij jo konec avgusta, novembra in februarja 2023 čaka še šest tekem proti Nemčiji, Izraelu, Poljski ali Estoniji. Na svetovno prvenstvo, ki bo septembra prihodnje leto na Filipinih, v Indoneziji in na Japonskem, se bodo uvrstile tri najboljše reprezentance.

»Zmaga v Stožicah nas ne sme zavesti. Čeprav smo nadigrali Hrvate, se moramo zavedati, da smo odigrali odlično tekmo. Fantje so na terenu garali vseh 40 minut in bili maksimalno motivirani. Tako moramo pristopiti tudi k današnji tekmi, ki je ključna za nadaljevanje kvalifikacij,« je ocenil Sekulić.

»Švedska nam je že v Kopru povzročila obilico težav, res pa je, da tedaj v postavi nismo imeli Luke Dončića in Gorana Dragića. Zagotovo sta naša zvezdnika pomembna utež na tehtnici, nikakor pa ne odločilna. Kot vedno bo ključ do zmage naša obramba,« je dodal slovenski selektor.

Goran Dragić bo še zadnjič zaigral za reprezentanco. FOTO: Blaž Samec/Delo
Goran Dragić bo še zadnjič zaigral za reprezentanco. FOTO: Blaž Samec/Delo

Dvorana bo nabito polna

Slovenija je v Stockholm pripotovala včeraj in popoldne opravila trening v dvorani Hovet, ki sprejme 8100 gledalcev. Dan pred tekmo je švedska košarkarska zveza sporočila, da so prodali že 7900 vstopnic, tako da bodo imeli gostitelji podporo polne dvorane.

»Potovanje do Stockholma je minilo hitro in brez posebnosti, saj smo imeli čarterski let, tako da smo si lahko na letalu tudi malce odpočili noge. Zavedamo se, kako pomembna je tekma s Švedsko, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje. Ne smemo se sprostiti. Prikazati moramo enako energijo kot v Stožicah in se domov vrniti z obema točkama,« je dejal Jaka Blažič.

»Nikogar ne smemo podcenjevati, četudi smo favoriti. Švedska zna biti zelo nevarna, še posebej pred domačimi navijači, zato moramo biti stoodstotno motivirani,« pa je dodal Luka Dončić.

Krog pred koncem prvega dela kvalifikacij v skupini C vodi Finska, ki ima štiri zmage in en poraz, Slovenija je s tremi zmagami in dvema porazoma druga, tretjeuvrščena Švedska ima dve zmagi in tri poraze, Hrvaška pa je zadnja z vsega eno zmago.

Preberite še:

Komentarji: